Ξεκίνησε η εκκένωση Χερσώνας & Κιέβου χωρίς ρεύμα-εκατ. πολίτες-Ουκρανικός πολιτικός εμφύλιος

1321

Τραγικές συνθήκες για εκατομμύρια Ουκρανούς

Σύσταση εκκένωσης του Κιέβου εξέδωσε ο Δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, τονίζοντας πως «όποιος έχει στα προάστια ένα σπίτι με νερό, θέρμανση ή φίλους πρέπει να πάει.

Όσοι μπορούν να μετακομίσουν τώρα στα προάστια του Κιέβου, στο εξοχικό τους ή στην κατοικία των φίλων τους, αν υπάρχει υδροδότηση και έχουν τζάκι να μετεγκατασταθούν άμεσα» τόνισε ο Κλίτσκο.

Σε συνέντευξή του στο RBK-Ukraine, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, τόνισε ότι οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας πρέπει να είναι έτοιμοι για «το χειρότερο σενάριο».

H πιο σοβαρή κρίση εντοπίζεται στα κεντρικά και τα ανατολικά της Ουκρανίας καθώς σε αυτά τα σημεία οι ρωσικές επιδρομές είναι περισσότερες.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε 14 από τις 27 ουκρανικές περιοχές και το Κίεβο έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που ισοδυναμεί σε πάνω από 100.000 καταναλωτές ανά περιφέρεια.

«Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να φυλάσσουμε ενέργεια και να την καταναλώνουμε εντός λογικού πλαισίου» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα New York Times είχε αναφέρει στις 6 Νοεμβρίου ότι οι αρχές του Κιέβου είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν την εκκένωση των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης σε περίπτωση πλήρους μπλακ άουτ στην ουκρανική πρωτεύουσα. Μετά τις αντιδράσεις, ο Ρομάν Τκάτσουκ, διευθυντής του τμήματος ασφαλείας του Κιέβου, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες.

Στις 23 Νοεμβρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε την πέμπτη μαζική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές στην ουκρανική επικράτεια, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές σε ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και υδροδότηση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Οι προηγούμενες σφοδρές ρωσικές επιθέσεις έγιναν στις 10 Οκτωβρίου, τις 17 Οκτωβρίου, τις 31 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, την επομένη της επίθεσης της 23ης Νοεμβρίου το 70% των νοικοκυριών στο Κίεβο έμειναν χωρίς ρεύμα.

Σύσταση Δημάρχου Κιέβου: “Eγκαταλείψτε την πόλη”!

Ο Κλίτσκο κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου να προετοιμαστούν για παρατεταμένο μπλακ άουτ στην πρωτεύουσα, προμηθευόμενοι τρόφιμα, νερό, ζεστά ρούχα και power banks.

Σχετικά με τις εικασίες ότι υπάρχουν σχέδια εκκένωσης του Κιέβου λόγω των ρωσικών επιθέσεων, ο Κλίτσκο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» αν δεν προετοιμαστούν για διαφορετικά σενάρια επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες αυτές.

Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, ακόμα και των άσχημων.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο κάθε ένας από εμάς έχει έναν αλγόριθμο ενεργειών, ακόμα και της εκκένωσης.

Δεν αποκλείω το χειρότερο σενάριο που είναι η εκκένωση.

Δεν θα υπάρξει πλήρης εκκένωση, ίσως γίνει μια μερική εκκένωση, αλλά απαγορεύεται να ονομάζεται εκκένωση.

Θα είναι μια προσωρινή μετεγκατάσταση ορισμένων κατηγοριών ανθρώπων στα προάστια, όπου θα μπορούν να υπάρχουν οι δέουσες υπηρεσίες» υποστήριξε ο Klitschko, ο οποίος μάλιστα κάλεσε όσους έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από την πόλη, να το πράξουν.

«Στην περίπτωση του κακού σεναρίου, καλό θα ήταν όποιος έχει στα προάστια ένα σπίτι με νερό, θέρμανση ή φίλους, να πάει» υπογράμμισε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι περιοχές, αν οι αρχές θα οργανώσουν τη μετεγκατάσταση ή αν οι ίδιοι οι πολίτες θα μετεγκατασταθούν, κάτι που ο ίδιος είχε ζητήσει. Ζήτησε επίσης όσοι μπορούν να μετακομίσουν τώρα στα προάστια του Κιέβου, στο εξοχικό τους ή στην κατοικία των φίλων τους, αν υπάρχει υδροδότηση και έχουν τζάκι.

Χωρίς ρεύμα έως την άνοιξη

Όπως είπε, θα πρέπει να προετοιμαστούν για συνεχόμενες διακοπές ρεύματος που μπορούν να κρατήσουν έως την ερχόμενη άνοιξη.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι οι διακοπές ρεύματος μπορεί να συνεχιστούν έως την άνοιξη.

Αυτό οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και στο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν συσκευές που παρέχουν θερμότητα, κάποιος έχει ζεστά πατώματα.

Οι άνθρωποι καταναλώνουν πάντα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια όταν ο καιρός είναι κρύος, και για αυτό υπάρχει μεγάλο φορτίο στο ενεργειακό σύστημα» υπογράμμισε ο Klitshcko.

Πολιτικός εμφύλιος στην Ουκρανία – Δήμαρχος Κιέβου: «Δεν θέλω να εμπλακώ σε πολιτικές διαμάχες»

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για πολιτικές αναταραχές λόγω των διακοπών ρεύματος και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη χώρα και να προστατεύσουμε τις υποδομές”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι αρχές αναζητούν λύση σε “χρόνο ρεκόρ”.

«Δεν θέλω να εμπλακώ σε πολιτικές διαμάχες, ιδιαίτερα στην παρούσα κατάσταση», είπε ο Κλίτσκο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Αυτό είναι ανούσιο. Έχω πράγματα να κάνω στην πόλη».

Ο Κλίτσκο, ο οποίος είχε συγκρουστεί πολυάριθμες φορές με τον Ζελένσκι πριν από την ρωσική εισβολή, είπε ότι σύμμαχοι του προέδρου είχαν επιδοθεί σε «παραποιήσεις» σχετικά με τις προσπάθειες της πόλης, συμπεριλαμβανομένων «ακατανόητων φωτογραφιών» που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

«Για να το θέσω ήπια, αυτό δεν είναι ωραίο. Ούτε για τους Ουκρανούς ούτε για τους ξένους εταίρους μας», είπε ο Κλίτσκο. «Σήμερα, όπως ποτέ άλλοτε, όλοι πρέπει να ενωθούν και να εργαστούν μαζί. Και εδώ έχουμε κάποιου είδους πολιτικά παιχνίδια».

Όπως είπε ο Κλίτσκο αυτή τη στιγμή στο Κίεβο υπάρχουν 430 σημεία που παρέχουν θέρμανση και που λειτουργούν.

Ερωτηθείς για την κριτική που του ασκήθηκε σχετικά με ελλείψεις και προβλήματα στην οργάνωση, είπε πως το θέμα πολιτικοποιείται.

«Όταν συναντάω βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είτε σε παρακάμψεις είτε στα σημεία ελέγχου, μου λένε ότι όλα λειτουργούν καλά, και μετά τους βλέπω να κάνουν αναρτήσεις, στις οποίες λένε ότι όλα είναι άσχημα.

Αυτό δεν είναι καλό ούτε για τους κατοίκους της πόλης ούτε για τους ξένους συμμάχους μας» είπε ο Klitschko, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή στο Κίεβο ζουν πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Έχουμε περίπου 3,35 εκατομμύρια κατοίκους, υπολογισμός που βασίζεται στην χρήση των smartphones» τόνισε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα σε «αήττητα κέντρα» που θα δημιουργηθούν σε όλη την Ουκρανία για να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, ίντερνετ και φαρμακείο, δωρεάν και όλο το 24ωρο

Στη νυχτερινή του βιντεοσκοπημένη ομιλία την Παρασκευή, ο Ζελένσκι είπε ότι ο δήμαρχος του Κιέβου δεν είχε κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

«Για να το θέσω ήπια, χρειάζεται περισσότερη δουλειά», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία το 2019, πέντε χρόνια αφότου ο Κλίτσκο ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του. Πριν από τον πόλεμο, οι δύο πολιτικοί ηγέτες είχαν συγκρουστεί για τον τρόπο λειτουργίας της πρωτεύουσας και των υπηρεσιών της.

Χιόνι και δριμύ ψύχος στο Κίεβο με τους Ουκρανούς χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι τεχνικοί δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, την περασμένη Τετάρτη και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εξοικονομήσουν ενέργεια επιβάλλοντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προσέθεσε.

«Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε χτες η Ukrenergo σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η Μόσχα στοχοθέτησε υποδομές ζωτικής σημασίας τις περασμένες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα μπλακ άουτ. Από τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης προκλήθηκαν οι χειρότερες ζημιές μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό ή θέρμανση, την ώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτήν την εβδομάδα, η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη».

Το βράδυ του Σαββάτου, 26 Νοεμβρίου, ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας -συμπεριλαμβάνονται το Κίεβο και τα περίχωρά του. Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, το αριθμός των διακοπών στην ηλεκτροδότηση μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς του πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η χιονόπτωση στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέσσερις ώρες ρεύμα την ημέρα

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, επικεφαλής της εταιρείας YASNO που εφοδιάζει με ηλεκτρική ενέργεια το Κίεβο, είπε ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, όμως παραμένει «αρκετά δύσκολη».

Εξήγησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως. «Αν δεν είχατε ρεύμα επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες χθες, απευθυνθείτε στο Ηλεκτρικό Δίκτυο του Κιέβου DTEK, οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η YASNO είναι το παράρτημα λιανικής πώλησης της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας.

Η Ukrenergo προειδοποίησε ότι τα μπλα κάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

«Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα, κάθε Ουκρανός στο σπίτι του οποίου αποκαταστάθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί και για τους άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια με φειδώ», ανέφερε η εταιρεία.

Πόλη-φάντασμα και πάλι η Χερσώνα: Εκατοντάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν την πόλη

Εκατοντάδες Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πόλη Χερσώνα την Κυριακή. Οι εκκενώσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω φόβων ότι οι ζημιές στις υποδομές ήταν πολύ σοβαρές για να αντέξουν οι άνθρωποι τον σκληρό χειμώνα της Ουκρανίας, όπου ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις.

Το μαζικό κύμα φυγής έχει γιγαντωθεί πλέον εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Είναι λυπηρό που φεύγουμε από το σπίτι μας», είπε ο Yevhen Yankov στο Associated Press.

«Τώρα είμαστε ελεύθεροι, αλλά πρέπει να φύγουμε, γιατί υπάρχουν βομβαρδισμοί και υπάρχουν νεκροί στον πληθυσμό».

Η Galina Lugova, η επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, είπε ότι οι αρχές «θα κάνουν τα πάντα για να είναι ασφαλείς οι άνθρωποι», αλλά «οι βομβαρδισμοί εντείνονται κάθε μέρα. Βομβαρδισμοί, βομβαρδισμοί και πάλι βομβαρδισμοί».

Ο Vitaliy Nadochiy είπε στο AP ότι το πυροβολικό χτύπησε το σπίτι του. «Τέσσερα διαμερίσματα κάηκαν. Τα παράθυρα έσπασαν», είπε. «Δεν μπορούμε να είμαστε εκεί. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, θέρμανση. Φεύγουμε λοιπόν για να πάμε στον αδερφό μου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας