Βουλγαρία: Χάος στις πρόωρες εκλογές-«Συγκρούσεις» Ανατολής και Δύσης

1174
Βουλγαρία: Χάος στις πρόωρες εκλογές

Παρά τα πιεστικά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία και την ανάγκη για μια σαφή στρατηγική σε τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η Βουλγαρία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές

Τα κόμματα που αναμένεται να εισέλθουν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας μετά τις πρόωρες γενικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου εμπίπτουν σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: Τα φιλορωσικά και φιλοδυτικά, κανένα από τα οποία δεν αναμένεται να εξασφαλίσει σταθερή πλειοψηφία.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Προηγουμένως στη Βουλγαρία, η μεταρρυθμιστική Αλλαγή συνεχίζεται και η Δημοκρατική Βουλγαρία είχε συνεργαστεί με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) και τον Πρόεδρο Rumen Radev σε μια προσπάθεια να ξεριζώσει τη διαφθορά και να αντιμετωπίσει τη δωροδοκία που είχε ανθίσει κατά τη διάρκεια δέκα ετών διακυβέρνησης από το λαϊκιστικό κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ.
Αυτή η συμμαχία έχει πλέον καταρρεύσει με τον προσανατολισμό Ανατολής-Δύσης να γίνεται η μεγαλύτερη διαχωριστική γραμμή στη βουλγαρική πολιτική.
Τουλάχιστον έξι και πιθανώς εννέα κόμματα αναμένεται να περάσουν το όριο για να μπουν στο κοινοβούλιο, αφήνοντάς το κατακερματισμένο όσο ποτέ.
Παρά τα πιεστικά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία και την ανάγκη για μια σαφή στρατηγική σε τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η Βουλγαρία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές.

Φιλοδυτικοί μεταρρυθμιστές… και μερικοί απίθανοι σύμμαχοι

Η φιλοδυτική μεταρρυθμιστική ομάδα αποτελείται από δύο πρώην εταίρους του συνασπισμού, την «Αλλαγή Συνεχίζεται» και τη «Δημοκρατική Βουλγαρία». Αν και υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες ότι οι δύο σχηματισμοί, που έχουν παρόμοιες προτεραιότητες, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ψηφοφορία της 2ας Οκτωβρίου, η «Αλλαγή Συνεχίζεται» αποφάσισε να προχωρήσει μόνοι τους. Ωστόσο, το κόμμα είπε ότι στο επόμενο κοινοβούλιο θα συνεργαστεί σίγουρα σε συνασπισμό με τη Δημοκρατική Βουλγαρία.
Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο σχηματισμών είναι ο έντονος φιλοουκρανικός και φιλοδυτικός προσανατολισμός τους, ενώ τάσσονται σθεναρά και κατά της ρωσικής επιρροής στη χώρα.
Η τελευταία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κίριλ Πέτκοφ του Change Continues απέλασε 70 Ρώσους διπλωμάτες τον Ιούνιο.
Η κίνηση υποστηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Βουλγαρία, αλλά αντιτάχθηκε έντονα από τον τρίτο εταίρο τους στον συνασπισμό, το φιλορωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP).
Η πρώην κυβέρνηση εργάστηκε επίσης σκληρά για να βγάλει τη Βουλγαρία από την τροχιά της Ρωσίας και να κόψει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Μόσχα. Ακόμη και πριν από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία στα τέλη Απριλίου, ο συνιδρυτής του Change Continues Assen Vassilev είπε επανειλημμένα ότι η χώρα δεν θα διαπραγματευόταν νέα σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία, αφού λήξει η τρέχουσα στο τέλος. της χρονιάς.
Η «δημοκρατική Βουλγαρία» πιέζει εδώ και χρόνια για μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και λογοδοσία του γενικού εισαγγελέα.
Το Change Continues υποστηρίζει και αυτή την προτεραιότητα. Ο σχηματισμός έχει επίσης ισχυρές θέσεις σχετικά με την πράσινη οικονομία και την πράσινη ενέργεια.
Ωστόσο, ο φιλοδυτικός προσανατολισμός και η ισχυρή αντιρωσική θέση των δύο κομμάτων ήταν που, σύμφωνα με τους αναλυτές, στοίχισαν στον Πέτκοφ στην κυβέρνησή του.
Η φιλοδυτική ομάδα περιλαμβάνει επίσης θεωρητικά το πρώην κυβερνών κόμμα Gerb και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS). Ωστόσο, αυτό είναι αμφίβολο.
Ο Borisov κατηγορήθηκε ότι εργάζεται για τα ρωσικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του DPS, Ahmed Dogan, συνδέεται εδώ και χρόνια με το ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου Lukoil Neftochim.
Η έλλειψη δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ του Change Continues και του Gerb —των δύο κομμάτων που προηγούνται των δημοσκοπήσεων— φάνηκε από μια διαμάχη που ξέσπασε σε ένα από τα τελευταία προεκλογικά ντιμπέιτ, όταν ο Petkov εμφανίστηκε αντί άλλου μέλους του Change Continues. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Gerb αποχώρησαν από τη συζήτηση, λέγοντας ότι ο Petkov είχε παραβιάσει τους κανόνες, καθώς η συζήτηση υποτίθεται ότι ήταν μεταξύ ειδικών και όχι μεταξύ των ηγετών των κομμάτων.
Οι επικριτές του Gerb ερμήνευσαν την απόφαση να αποχωρήσει ως δειλία.

Το φιλορωσικό στρατόπεδο

Από τα 28 πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς που θα αναμετρηθούν στις 2 Οκτωβρίου, περισσότερα από τα μισά υπερασπίζονται ή προωθούν ενεργά τις θέσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Radio Free Europe.
Η λίστα περιλαμβάνει το BSP και αρκετούς άλλους σχηματισμούς που έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Vazrazhdane και του φιλορωσικού Βουλγαρικού Ascend. Η Ascend ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ μετά την απόλυσή του από τον Πέτκοφ επειδή αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πόλεμο.
Πριν από την ψηφοφορία υπήρξαν προτάσεις ότι ο μεγάλος αριθμός φιλορωσικών σχηματισμών που αγωνίζονται στις εκλογές θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας του Κρεμλίνου στη Βουλγαρία.
Ερωτήματα έχουν επίσης εγερθεί σχετικά με πιθανή ρωσική χρηματοδότηση — που προφανώς στοχεύει να δώσει την εντύπωση ότι η Βουλγαρία παραμένει μάλλον φιλορωσική παρά φιλοδυτική στον προσανατολισμό της.

Το παιχνίδι του προέδρου

Ένας άλλος πολιτικός που θεωρείται μέλος του φιλορωσικού στρατοπέδου είναι ο Ράντεφ.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βουλγαρία, ο Ράντεφ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που διόρισε είναι «ορατοί στο προεκλογικό περιβάλλον με επικριτικές δηλώσεις για τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».
Ο Ράντεφ θεωρήθηκε ως ο νονός του προηγούμενου κυβερνώντος συνασπισμού και της Αλλαγής Συνεχίζεται.
Οι ηγέτες του κόμματος έγιναν δημοφιλείς χάρη στη δουλειά τους σε μια προηγούμενη προσωρινή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον Ράντεφ μετά τις γενικές εκλογές του Απριλίου 2021. Επιπλέον, το Change Continues υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Radev για δεύτερη θητεία.
Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τον πρόεδρο και τη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στις δύο πλευρές της νέας διαχωριστικής γραμμής, με τον Ράντεφ να γίνεται όλο και πιο φιλορώσος, αν και ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου, ενώ η κυβέρνηση του Πέτκοφ υιοθέτησε σθεναρά υπέρ. -Δυτική θέση. Η ρήξη μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησης θεωρήθηκε επίσης πιθανή αιτία για την πτώση της κυβέρνησης του Πέτκοφ.
Οι αναλυτές προτείνουν ότι ο Ράντεφ ενδιαφέρεται να κυβερνά όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω προσωρινών κυβερνήσεων και δεν ενδιαφέρεται να επιτύχει έναν σταθερό κυβερνητικό συνασπισμό στη χώρα. Επιπλέον, η τρέχουσα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την κυβέρνηση του Gulub Donev φαίνεται μάλλον φιλορωσική και έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναγκάσει τις συνομιλίες με την Gazprom για νέες παραδόσεις φυσικού αερίου.

Ακόμα περισσότερος κατακερματισμός

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Gerb, ο οποίος έχασε σημαντική υποστήριξη στις τρεις προηγούμενες εκλογές, όλες το 2021, θα κέρδιζε μεταξύ 23% και 29% των ψήφων, ακολουθούμενος από το Change Continues με ποσοστό μεταξύ 16,3% και 19,2%. Ωστόσο, κανένας από τους δύο βασικούς αντιπάλους δεν μπόρεσε να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και το Change Continues αρνείται να συνεργαστεί με τον Gerb.
Και οι δύο πρωτοπόροι εμπίπτουν σε γενικές γραμμές στο φιλοδυτικό στρατόπεδο, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι οι Βούλγαροι, παραδοσιακά φιλικοί προς τη Μόσχα, αποδοκιμάζουν όλο και περισσότερο τον Πούτιν και τον πόλεμο του.
Η αποδοχή της Ρωσίας και του Putin έχει πέσει από περισσότερο από 60% σε λιγότερο από 30%.

Η κούρσα για την τρίτη θέση φαίνεται πιο δύσκολη με το BSP και το DPS να αναμένεται να έχει πολύ κοντά αποτελέσματα — περίπου 12% για το DPS και περίπου 10% για το BSP. Η δημοκρατική Βουλγαρία θα λάβει μεταξύ 5,7% και 8,1%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Δύο άλλα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το όριο του 3%. Το κόμμα του Τριφώνοφ ήταν μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού με το Change Continues, το BSP και τη Δημοκρατική Βουλγαρία, αλλά αποχώρησε τον Ιούνιο, καταρρίπτοντας τη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Ο σχηματισμός έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξής του τους τελευταίους μήνες.
Η ικανότητα του Bulgarian Ascend να εισέλθει στο κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά αβέβαιη και εξαρτάται από τη συμμετοχή. Σύμφωνα με την Market Links, οι Rise.bg και Vazrazhdane έχουν επίσης πιθανότητες να μπουν στο κοινοβούλιο.

Οι προκλήσεις 

Τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση και θα πρέπει να κάνουν σημαντικούς συμβιβασμούς εάν θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ωστόσο, έχουν ήδη χαράξει πολλές κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να είναι επιτυχείς οι μετεκλογικές συνομιλίες.
Ο Gerb είναι πρόθυμος να ενωθεί με οποιονδήποτε για να έχει μια ακόμη ευκαιρία να κυβερνήσει. Ο ηγέτης της, τρεις φορές πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, έχει προτείνει αλλαγές που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να κερδίσουν την Αλλαγή Συνεχίζεται, τη Δημοκρατική Βουλγαρία και τα εθνικιστικά κόμματα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί πάντα να βασίζεται στην παραδοσιακή, αν και άτυπη, υποστήριξη του DPS.
Ωστόσο, η Αλλαγή συνεχίζεται και η Δημοκρατική Βουλγαρία έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με τον Γκερμπ ή το DPS καθώς οι δύο σχηματισμοί εμπλέκονταν σε πολλά μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς.
Από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Βουλγαρία και το BSP έχουν επίσης μια κόκκινη γραμμή: τις θέσεις τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Βλάντισλαβ Πάνεφ της Δημοκρατικής Βουλγαρίας είπε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι μια κυβέρνηση θα ήταν δυνατή εάν οι δύο σχηματισμοί βρουν κοινό έδαφος σχετικά με τον πόλεμο. Η Κορνέλια Νίνοβα, η ηγέτης του BSP, περιέγραψε τον πόλεμο ως τη διαχωριστική γραμμή.
Στην προεκλογική έκθεσή του, το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR) σχολίασε ότι ο τόνος της εκστρατείας ήταν συχνά διχαστικός, πολιτικοποιώντας περαιτέρω τα θέματα των τιμών της ενέργειας και με περιστασιακές κατηγορίες για διαφθορά.
Καθώς το επόμενο κοινοβούλιο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από το προηγούμενο, η πιθανότητα νέας πρόωρης ψηφοφορίας είναι σημαντική. Μια επιλογή θα ήταν τα πολιτικά κόμματα να λάβουν υπόψη την κόπωση των ψηφοφόρων μετά από τέσσερις γενικές εκλογές σε λιγότερο από δύο χρόνια και να σχηματίσουν ένα υπουργικό συμβούλιο προγράμματος με ορισμένα καθήκοντα και έναν ορίζοντα ενός έτους. Το επόμενο φθινόπωρο, η Βουλγαρία πρόκειται να διεξαγάγει τοπικές εκλογές και, εάν τα πολιτικά κόμματα καταλήξουν σε συμβιβασμό, θα μπορούσαν να διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές ταυτόχρονα.
Αν σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη ενεργειακή κατάσταση μέσα στον χειμώνα. Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και καυσίμων περιπλέκουν επίσης την κατάσταση. Η Σόφια θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει επειγόντως αεροπορική αστυνόμευση για τον ουρανό της καθώς τα μαχητικά της αεροσκάφη θα πρέπει να προσγειωθούν σύντομα.

‘Βγείτε έξω και ψηφίστε!’

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μετά από επαναλαμβανόμενες εκλογές, περισσότερο από το 60% των Βουλγάρων θα προτιμούσε οποιαδήποτε κανονική κυβέρνηση από νέες πρόωρες εκλογές, και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι πολιτικοί θα προσπαθήσουν πολύ σκληρά να βρουν λύση.
Οι ακτιβιστές καλούν τον κόσμο να ψηφίσει για να καθορίσει το μέλλον της χώρας. «Απλώς βγείτε έξω και ψηφίστε» είναι η πιο κοινή έκκληση από μεταρρυθμιστές πολιτικούς και υποστηρικτές τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα για μεγαλύτερη προσέλευση και πιο ξεκάθαρη εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας