Βιομηχανία: Βουτιά 12,9% στις τιμές παραγωγού τον Μάϊο

2340

Διψήφια πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην εγχώρια βιομηχανία τον Μάιο, στρώνοντας το έδαφος για την αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών που καταγράφονται στο ράφι. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), τον φετινό Μάιο υποχώρησε κατά 12,9% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, έναντι αύξησης 43% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης και σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας πτώση 2,6% σε σχέση με τον Απρίλιο, έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Ωστόσο ο δρόμος για την εξισορρόπηση προμηνύεται μακρύς καθώς – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε επίπεδο 12μηνου ο μέσος Γενικός Δείκτης της περιόδου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 14,3% έναντι αύξησης 28,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 12,9%, τον Μάιο 2023, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 19,6%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

ΕΛΣΤΑΤ

β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 10,6%

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας