Βαθιά αρνητικό κλίμα στα ομόλογα-5.1%το δεκαετές-Το ΧΑ-0.21%-846μον.

553

Οι αγορές είναι αντιμέτωπες με αβεβαιότητα, φόβους για ύφεση, εκτίναξη του πληθωρισμού και τους γεωπολιτικούς κινδύνους

Πτωτικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 845 μονάδες, με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο και τις συναλλαγες να συνεχίζουν να απογοητεύουν.
Οι αγορές είναι  αντιμέτωπες με αβεβαιότητα, φόβους για ύφεση, εκτίναξη του πληθωρισμού και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ να εκτοξεύονται στα υψηλά 14 ετών, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση γίνονται όλο και πιο έντονες με την Federal Reserve να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκιά της, παρά στη δημοσίευση καλών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου από αμερικανικές εταιρείες
Στην Ευρωζώνη, το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει αναρριχηθεί στο 5,10% με προοπτική 6% ίσως και 6,5% όπερ σημαίνει ότι το 10ετές Γερμανικό ομόλογο θα φθάσει από 2,43% στο 3,5%.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, έφτασε στο 2,45%, σε νέα υψηλά, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του 2011.

Tο ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 845 μονάδες, με βασικό σενάριο την καθοδική διάσπαση των 800 μονάδων με στόχο τις 750 μον.
Η γενική εικόνα διεθνώς δεν αφήνει περιθώρια για να κινηθούν οι αγορές υψηλότερα το 2022 όπως και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η οποία  αποτελεί τον καθρέφτη της αδύναμης της ελληνικής οικονομίας με τα δυσθεώρητα χρέη να παραμένουν.
Για το 2023 η βασική πρόβλεψη δεν έχει αλλάξει θα μπορούσαμε να ξαναδούμε το ελληνικό χρηματιστήριο στην ζώνη των 680 με 700 μονάδων; Η απάντηση είναι ναι οι πιθανότητες είναι εντυπωσιακά μεγάλες.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Eurobank -1,% και ακολουθούν Alpha Bank -0,85%, Πειραιώς -0,65% και Εθνική -0,35%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Jumbo -1,8%, Coca Cola -0,85%, Viohalco -0,85%…
Σήμερα Πέμπτη 20/10 και αύριο Παρασκευή 21/10, στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στείλουν σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται το άμεσο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δηλώνουν πως επιθυμούν
Επίσης αύριο Παρασκευή 21/10 θα πραγματοποιηθεί η λήξη παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ το βράδυ η S&P ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο (BB+, σταθερή προοπτική) όπου δεν αναμένεται κάποια αλλαγή..

Αποχαιρετούμε την επενδυτική βαθμίδα

Για την ελληνική κυβέρνηση είχε τεθεί ως εθνικός στόχος η επάνοδος της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα να μην θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια αλλά να διαθέτουν επενδυτική αξιοπιστία…
Το ότι η επενδυτική βαθμίδα θεωρείται εθνικός στόχος… είναι μακάβριο αφού… η Ελλάδα ξέπεσε τόσο χαμηλά και θέτει τόσο χαμηλούς στόχους…
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade το 2023 και ειδικά πριν τις εκλογές όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να το αξιοποιήσει πολιτικά…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,23% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,27%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,50% στις 843 μονάδες έχοντας υψηλό στις 848,63 μονάδες και χαμηλό τις 843,90 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 380 χιλ. τεμάχια εκ των οποίων οι 225 χιλ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 846 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 820 – 825 μονάδες και ακλουθούν οι 840 μονάδες και  η βασική στήριξη των 800 μονάδων και των 780 μονάδων.
Η διάσπασή τους οδηγεί  στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 855 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 870 μονάδες ( απλός κινητός μέσος των 200 ημερών ) και οι  900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 571 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των  500 μονάδων.
Ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 585 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 5,10% – Στις 267 μονάδες το spread Ελλάδος – Γερμανίας

Συνεχίζονται και σήμερα 20/10 οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη από την επιθετική νομισματική πολιτική των Κεντρικών τραπεζών.
Οι αγορές είναι  αντιμέτωπες με αβεβαιότητα, φόβους για ύφεση, εκτίναξη του πληθωρισμού και γεωπολιτικούς κινδύνους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 5,10%, το 10ετές ιταλικό 4,83% και το γερμανικό 10ετές στο 2,43%.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε σε νέα υψηλά, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του 2011.
Επιδείνωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,17% στα υψηλά 14 ετών και στο 2ετές στο 4,59% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 268 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Την σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 800 εκατ. ευρώ φέρεται να διαπραγματεύεται με την First Sentier η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

To Αυστραλιανό fund υποδομών το οποίο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Τέρνα Ενεργειακή από τον όμιλο ΓΕΚ – Τέρνα διατηρεί επαφές με το σύνολο των Ελλήνων τραπεζιτών της εταιρικής τραπεζικής καθώς προετοιμάζεται για μια συναλλαγή τουλάχιστον 2 δις. ευρώ , ενω όπως είναι γνωστό συμμετέχει με την ΓΕΚ- Τέρνα σε κοινοπραξία για την διεκδίκηση της παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Η εξασφάλιση υψηλών δανειακών γραμμών από μεγάλα private equity funds ή funds υποδομών δεδομένων και της κεφαλαιακής τους επάρκειας
πραγματοποιείται πριν από μεγάλες συναλλαγές ( όπως συνέβη και με το CVC πριν και μετά τις εξαγορές του ) και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τέτοιου είδους συμφωνίες κλείνονται ανεξάρτητα από την συναλλαγή. Όπως προσθέτουν, οι ξένοι διαχειριστές επιχειρούν να κλείσουν τα υψηλότερα ποσά από τις τράπεζες οι οποίες από την πλευρά τους αναζητούν, όπως είναι φυσικό, τέτοιες οντότητες λόγω των προμηθειών.
Σε ότι αφορά την εξαγορά της Τέρνα, πάντως, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, τονίζουν ότι, δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε υπαναχώρηση από την πλευρά των Αυστραλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ή της αλλαγής των συνθηκών στο κόστος κεφαλαίων.
Η καθυστέρηση για το κλείσιμο της συμφωνίας αποδίδεται στην πολυπλοκότητα της συναλλαγής, καθώς αναμένεται να ακολουθήσει και Δημόσια Πρόταση.
Στην αγορά, πάντως, αρκετοί ξένοι επενδυτές αμφιβάλλουν βάσιμα ότι, κάτω από τις σημερινές αβεβαιότητες, αλλά και τις συνθήκες της αύξησης των επιτοκίων μια τόσο μεγάλη συναλλαγή θα τύχει της έγκρισης από τις επενδυτικές επιτροπές του fund των υποδομών. Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, για αυτούς λόγους πραγματοποιήθηκε και η αποχώρηση των Αυστραλών του Macquarie από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν φαίνεται να ισχύει για το First Sentier Investments, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται στην Αθήνα, όπως μεταδίδεται αρμοδίως, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο έλεγχος της δέουσας επιμέλειας, αλλά και να εξασφαλιστούν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες.
Μέχρι στιγμής, η ΓΕΚ – Τέρνα δεν έχει διαψεύσει τις αναφορές για την πώληση σε τιμές 21-22 ευρώ ήτοι μια αποτίμηση έως και 2,5 δισ. ευρώ λόγω των υψηλών αποτιμήσεων που δίδονται διεθνώς για τις εξαγορές ΑΠΕ.
Σήμερα, βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η ΓEK- Τέρνα με 37,3%, ο κ. Γιώργος Περιστέρης με 11% και ο εφοπλιστής κ. Ε. Μαρινάκης με 6%.
Συνολικά οι τρεις μέτοχοι κατέχουν το 54,3% της Τέρνα Ενεργειακή.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 20/10 οι ασιατικές αγορές.
Aμετάβλητα διατήρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) τα δύο βασικά επιτόκια δανεισμού την Πέμπτη για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς παλεύει με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σοβαρή αποδυνάμωση του γουάν.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,92%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -0,31%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,78%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,86% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,02%.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 20/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τον πληθωρισμό ο οποίος καλπάζει παγκοσμίως , εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση
Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο 2022 στις ΗΠΑ.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στο +2,65% στα 115,5 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent να ενισχύεται 1% στα 93,33 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +1,5% στα 85,81 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια ενισχύεται +0,80% στις 1994 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -0,15%, του S&P 500 στο -0,45% και του Nasdaq στο -0,80%.

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές μετά την πενθήμερη άνοδο με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική βρίσκεται στα 3,4750 ευρώ, με πτώση -0,03% με όγκο 69 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,18 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρίσκεται στα 0,8920 ευρώ, με πτώση -0,89%, με όγκο 340 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς βρίσκεται στα 1,1850 ευρώ, με πτώση -0,67% και όγκο 100 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank βρίσκεται στα 0,9404 ευρώ, με πτώση -1,09%, με όγκο 98 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,49 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,32 ευρώ, με πτώση -2,22% και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,093 ευρώ, με άνοδο +2,2% με όγκο 900 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 16,25 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Απώλειες καταγράφει η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Jumbo, Quest, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ …
Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται Lamda, ΓΕΚΤέρνα, Motor Oil…
Η Coca Cola βρίσκεται στα 22,13 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση στα 8,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ βρίσκεται στα 15,69 ευρώ, με άνοδο +0,32% και αποτίμηση 6,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 5,7650 ευρώ, με πτώση -0,74% και αποτίμηση 2,21 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 1,70 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 394 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 12,30 ευρώ, με πτώση -0,89% και αποτίμηση 4,44 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International βρίσκεται στα 11,24 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 882 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 6,73 ευρώ, με πτώση -0,44% και  κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil βρίσκεται στα 16,93 ευρώ, με πτώση -0,65% κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo βρίσκεται στα 13,42 ευρώ, με πτώση -2,26% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ…
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 16,02 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στα 7,43 ευρώ, με πτώση -0,69% και  κεφαλαιοποίηση 771 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ βρίσκεται στα 1,40 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 525 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0285 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 5,10% – Το spread με την Ιταλία στις 27 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 20/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 5,10% και το 10ετές ιταλικό 4,83%, με το μεταξύ τους spread στις 27 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 267 μονάδες βάσης από 268 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 27 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται και σήμερα  20/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 20 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,83%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/10/2022 στο 2,43%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,96% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,50% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,59% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,02%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας