Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο-Αγώνας να κρατηθούν 450-μονάδες

601

Στο βαθύ κόκκινο συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης μετά το sell off των δεικτών σε Wall Street και Ασία, καθώς οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται από τις ανησυχίες για τον ξέφρενο πληθωρισμό και τον αντίκτυπο στην κατανάλωση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει βουτιά 2% στις 425,33 μονάδες με τον κλάδο της λιανικής να κατρακυλά 2,3% μετά την ελεύθερη πτώση των δεικτών της Wall Street την Τετάρτη, σε μια από τις χειρότερης συνεδριάσεις των τελευταίων ετών.

Κολοσσοί του κλάδου της λιανικής εμφανίζονται ανήσυχοι για τους επόμενους μήνες καθώς βρίσκονται να αντιμετωπίζουν τεράστια κόστη στη μεταφορά των προϊόντων τους αλλά και τη μείωση των αγορών από τους καταναλωτές που περιορίζουν τις δαπάνες τους μόνο στα αναγκαία προϊόντα λόγω των αυξημένων τιμών. Στις ΗΠΑ, τα τριμηνιαία κέρδη της Target Corp μειώθηκαν στο μισό, ενώ η Walmart αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της. Στην Ευρώπη μεγάλες αλυσίδες, όπως η Tesco και η Sainsbury, έχουν προειδοποιήσει για πλήγμα στα κέρδη τους από το ράλι των τιμών.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 40 ετών, ενώ στην Ευρωζώνη σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εν μέσω ενός πρωτοφανούς ράλι στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η απότομη στροφή των κεντρικών τραπεζών από τα μηδενικά επιτόκια σε διαδοχικές αυξήσεις για να θέσουν υπό έλεγχο τον ξέφρενο πληθωρισμό έχει πυροδοτήσει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο οι πιο προηγμένες οικονομίες του πλανήτη να διολισθήσουν σε ύφεση. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προειδοποίησαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να  εισέλθει σε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια, υπολογίζοντας στο 35% αυτή την πιθανότητα.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,85% στις 13.749,43 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 2% στις 6.227,41 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατρακυλά 2,3% στις 7.266,99 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί σε ποσοστό 1,2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας