“Τύμπανα πολέμου” μεταξύ Γιερεβάν και Μπακού-Απαράδεκτες εδαφικές αξιώσεις του Αζερμπαϊτζάν

727

Καταπέλτης ο Πρόεδρος του Αρμενικού Κοινοβουλίου απέναντι στις νέες εδαφικές αξιώσεις του Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι χώρα του δεν θα παραιτηθεί από οτιδήποτε της ανήκει και αν χρειαστεί θα πολεμήσει

Είναι γνωστό ότι υπάρχει διαφωνίες  στην οριοθέτηση των εδαφών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν σε χωριά στην περιοχή Ταβούς της Αρμενίας, για τα οποία το Μπακού αξιώνει την παράδοσή τους σε αυτό.

Καταπέλτης ο Πρόεδρος του Αρμενικού Κοινοβουλίου απέναντι στις εδαφικές αξιώσεις του Αζερμπαϊτζάν

 

 

“Οι Αρμενικές αρχές δεν πρόκειται να συζητήσουν καν την παράδοση οποιωνδήποτε εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Αρμενικού κοινοβουλίου Αλέν Σιμονιάν σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση της Αρμενίας, σχολιάζοντας την κατάσταση με τα χωριά στην περιοχή Ταβούς της χώρας”, πρίν από λίγες ημέρες, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ.

«Πρώτον, στην Αρμενία, απαγορεύεται από το νόμο να παραδοθεί οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Δεύτερον, οι αρμενικές αρχές δεν πρόκειται καν να συζητήσουν κάτι τέτοιο για οποιοδήποτε έδαφος της χώρας», είπε.

Περιέγραψε τις συζητήσεις για παράδοση χωριών στο Tavush, ιδιαίτερα του χωριού Voskepar, στο Αζερμπαϊτζάν «απεχθείς εικασίες» και σημείωσε ότι αυτά είναι τα εδάφη όπου η αρμενική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

«Ότι είναι δικό μας θα παραμείνει δικό μας, ότι είναι δικό τους θα παραμείνει δικό τους», είπε, προσθέτοντας ότι η αρμενική πλευρά περιμένει την απάντηση του Μπακού.

 

 

Σύμφωνα με τον Simonyan, δεν υπάρχει διακλάδωση αγωγού φυσικού αερίου σε αυτή τη συνοριακή περιοχή, αλλά υπάρχει ένα τμήμα του δρόμου που εκτείνεται από την Αρμενία στη Γεωργία.

«Όταν πρόκειται για το ερώτημα τι να κάνουμε με το οδικό τμήμα, η θέση μας είναι ότι μπορούμε να φτιάξουμε τον δρόμο μας για αρκετά χιλιόμετρα για να παρακάμψουμε αυτό το τμήμα. Θα το κάνουμε με τον πιο βολικό τρόπο για εμάς», είπε.

Ερωτηθείς εάν αυτό γίνεται υπό απειλή, ο Σιμονιάν είπε ότι «το κάνουμε γιατί το χρειαζόμαστε».

Ταυτόχρονα, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να αναγνωρίσει τα σύνορα της Αρμενίας στη διαδικασία οριοθέτησης «γιατί με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει τα σύνορά του».

Σύμφωνα με τον Simonyan, οι επιτροπές οριοθέτησης διεξάγουν συζητήσεις, εγείρονται ζητήματα και από τις δύο πλευρές, «η λογική ήταν, είναι και θα παραμείνει ,  πως τίποτα δεν γίνεται μονομερώς».

«Η διαδικασία εργασίας μπορεί να θεωρηθεί θετική, το θέμα προχωρά, υπάρχει αμοιβαία κατανόηση»

Απαντώντας στις ανησυχίες του κοινού ότι εάν τα εδάφη στο Ταβούς παραχωρηθούν υπό την απειλή πολέμου, μια παρόμοια διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στο Σιούνικ και σε άλλα μέρη, μέχρι το Ερεβάν, ο Σιμονιάν είπε, «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τίποτα δικό μας για να αποφύγουμε τον πόλεμο»

 

 

«Αν απειληθούμε να παραδώσουμε αυτόν τον οικισμό ή αυτό το βουνό που βρίσκονται στην αρμενική επικράτεια γιατί διαφορετικά θα γίνει πόλεμος, φυσικά, τότε θα πολεμήσουμε. Και δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη γνώμη. Η Αρμενία δεν μπορεί να παραιτηθεί από οτιδήποτε της ανήκει», είπε.

 Ρωσικές δυνάμεις συνοριοφυλάκων αναπτύχθηκαν στα σύνορα Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν κατόπιν αιτήματος του  Αρμένιου Πρωθυπουργού Πασινιάν

Ρωσικά Παρατηρητήρια  αναπτύχθηκαν στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά από προσωπικό αίτημα του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Κοπίρκιν σε συνέντευξή του στο 24News, αναφέρει Αρμενικό ΜΜΕ.

«Δεν θα αναφέρω καν τις θέσεις παρατήρησής μας που, κατόπιν προσωπικού αιτήματος του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, τοποθετήθηκαν με ρωσικά έξοδα κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης το 2020», είπε ο Kopyrkin. Πρόσθεσε ότι η αρμενική πλευρά «ποτέ δεν αποφάσισε να νομιμοποιήσει την ανάπτυξη ρωσικών σημείων παρατήρησης».

Ο Kopyrkin τόνισε ότι «δαπανήθηκαν πολλά χρήματα από τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό» για την ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στην Αρμενία.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου του αρμενικού κοινοβουλίου Alen Simonyan ότι η Ρωσία επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία, ο πρέσβης είπε ότι η Ρωσία «δεν επέτρεψε μια καταστροφή» όταν η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη.

«Δεν λέω ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επικριθεί. Λέμε στην αρμενική πλευρά, ας συζητήσουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης ποια βήματα μπορούμε να λάβουμε, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τον CSTO [Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας] ώστε η Αρμενία να αισθάνεται πιο ασφαλής», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

 

 

Τον Φεβρουάριο, ο Πασινιάν είπε ότι η Αρμενία είχε ουσιαστικά παγώσει τη συμμετοχή της στον CSTO. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το Ερεβάν θα αποχωρούσε από τον οργανισμό εάν ο CSTO δεν ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Κατηγόρησε τον Οργανισμό για αδράνεια εν μέσω εδαφικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Αντιφατικές δηλώσεις των ΥΠΑΜ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για την κατάσταση στα σύνορά τους

Το Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή προειδοποίησε για συσσώρευση αρμενικού στρατού στα σύνορα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε πρόκληση θα «κατασταλθεί αποφασιστικά».

Ανακοίνωση του ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας των Αζέρων ανέφερε ότι  «Πρόσφατα, παρατηρήθηκε συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού, τεθωρακισμένων οχημάτων,  πυροβολικού  των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων και διασπορά των στρατευμάτων της σε διαφορετικές κατευθύνσεις των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. 

Επίσης υπήρξαν, περαιτέρω ενεργοποίηση ρεβανσιστικών δυνάμεων που απειλούν το Αζερμπαϊτζάν με πόλεμο,  άνοδος της επιθετικής ρητορικής εναντίον του Αζερμπαϊτζάν σε υψηλό επίπεδο και  αύξηση του αριθμού των πληροφοριών που επικεντρώνονται στην επιδείνωση της κατάστασης  στο πλαίσιο της προετοιμασίας για απόπειρες δολιοφθοράς.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε απόπειρας στρατιωτικής πρόκλησης από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, θα κατασταλεί αποφασιστικά από τον στρατό μας».

«Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι η Αρμενία και οι προστάτες της θα φέρουν όλη την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης και κάθε πιθανή πρόκληση», ανέφερε.

Η  Αρμενία διαψεύδει τις πληροφορίες για στρατιωτική κινητοποίηση των δυνάμεών της

 

 

Η απάντηση της Αρμενίας στην παραπάνω δήλωση του ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν είναι η ακόλουθη:

“Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τις εικαζόμενες συγκεντρώσεις και ενεργές μετακινήσεις προσωπικού, τεθωρακισμένων οχημάτων, πυροβολικού και άλλων  μέσων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Αρμενίας σε διάφορες κατευθύνσεις των συνόρων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα .

 

 

 Στις 30 Μαρτίου, οι φωτογραφίες μιας αυτοκινητοπομπής νεοσύλλεκτων οδηγών που εντάχθηκαν πρόσφατα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας διαδόθηκαν σε διάφορα κανάλια Telegram, προσπαθώντας να τα απεικονίζουν ως στρατιωτική κίνηση προς τα σύνορα, κάτι που είναι αναληθές.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας αξιολογεί την πρόσφατη επιχειρησιακή κατάσταση στα κρατικά σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ως σταθερή και δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη εφαρμογής πρόσθετων μέτρων για την προστασία των συνόρων της χώρας.

Η κατάσταση εύκολα μπορεί να “ξεφύγει”

Ανεξάρτητα αν έγινε-όπως ισχυρίζεται το Μπακού,- μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση-προώθηση δυνάμεων στα σύνορα και διασπορά στρατιωτικών δυνάμεων από την Αρμενία, η οποία απορρίπτει τα παραπάνω, λέγοντας ότι παρερμηνεύθηκαν φωτογραφίες με αυτοκινητοπομπές νεοσυλλέκτων, η κατάσταση είναι έκρυθμη στις σχέσεις των δύο χωρών.

Άποψή μας είναι ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να οδηγηθούμε σε ραγδαία κλιμάκωση και επανάληψη των εχθροπραξιών των δύο χωρών.

1 σχόλιο

  1. Έχω την αίσθηση ότι ο Πασινιαν μετά το Αρτσάχ διαπραγματεύεται νέες παραχωρήσεις, πρέπει να απομακρυνθεί μαζί με την παρέα τού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας