«Τριγμοί» στους G-7 από την έλλειψη τροφίμων παγκοσμίως-Στροφή κρατών στην Ρωσία

941
«Τριγμοί» στους G-7 από την έλλειψη

Τριγμοί πλέον στο περιβόητο κλάμπ των “ισχυρών” ή G-7που συγκεντρώνονται συνεχώς για να μιλήσουν για το μέλλον του πλανήτη ή ορισμένες φορές και για το πως θα κυριαρχούν επ’αυτού, καθώς πλέον ορατό είναι το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης καθώς μάλλον θεωρούσαν ότι αυτοί έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία και η Μόσχα δεν θα τολμούσε να αντιδράσει.

Πλέον ο διατροφικός κίνδυνος χτυπά την πόρτα της Δύσης μετά από δεκαετίες, ενώ πλέον φοβούνται ότι αυτό θα δημιουργήσει πλέον αμφισβήτηση της εξουσίας τους στο εσωτερικό ή αμφισβήτηση της δύναμής τους επί του αφρικανικού κόσμου και του κόσμου της Μέσης Ανατολής που είναι ανερχόμενες πληθυσμιακά δυνάμεις ενώ κρατούν και τεράστιους πλουτοπαραγωγικού πόρους στα χέρια τους.

Οι τελευταίες για λόγους διασφάλισης της ροής τροφίμων πλέον είναι ορατό να προστρέξουν στην Ρωσία και τους συμμάχους της με ότι αυτό συνεπάγεται στην αποκόμιση ανταλλαγμάτων από μέρους της Μόσχας.

Έτσι πλέον εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν επειγόντως οι ηγέτες του G7, όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς ο πόλεμος έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Μιλώντας στο τέλος της τριήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία, η Μπέρμποκ είπε ότι περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μείνει αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλλει οι ρωσικές δυνάμεις.

«Κάθε τόνος που μπορούμε να βγάλουμε θα βοηθήσει λίγο να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση πείνας», είπε. «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, κάθε εβδομάδα μετράει».

Οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα, αναφέρουν και ζητούν από την Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας (χωρις να προτείνουν βέβαια κάποιο αντάλλαγμα).

Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δεν θα επιτρέπει την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις (οι ΜΚΟ αποτελούν ένα έμμεσο τρόπο προσέγγισης των δυτικών κυβερνήσεων σε χώρες της Αφρικής), λόγω αυξημένου κόστους. «Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας», επισημαίνεται.

Οι τιμές του σιταριού έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα κορυφώνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες προμήθειες για το επόμενο έτος θα μειωθούν για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Το θέμα των τροφίμων αναδείχθηκε ως ένα από τα βασικά ζητήματα στις συζητήσεις των υπουργών της G7 το Σαββατοκύριακο.

Το τελευταίο τους ανακοινωθέν ανέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας «δημιούργησε μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις τροφίμων και ενέργειας στην πρόσφατη ιστορία, η οποία απειλεί τώρα τους πιο ευάλωτους σε όλο τον κόσμο».

Η Baerbock είπε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να επιλυθεί η επισιτιστική κρίση θα ήταν να σταματήσει η Ρωσία τις πολεμικές της επιχειρήσεις και να επιτρέψει την έξοδο σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, μια κίνηση που θα βοηθούσε στην «ομαλοποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων».

Ωστόσο επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να θέλει να κάνει βήμα υποχώρησης για αυτό το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας