Τουρκία: Τρεις στους δέκα θεωρούν τον Ερντογάν υπεύθυνο για σεισμικές καταστροφές

364

Σε νέα δημοσκόπηση οι πολίτες αποτιμούν την διαχείριση, από την πλευρά της Κυβέρνησης, των φονικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία.

Στενεύει ο κλοιός με τον Ταγίπ Ερντογάν να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις που γίνονται μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Οι πολίτες φαίνεται να είναι αρκετά θυμωμένοι με τον τρόπο που χειρίστηκε, ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνηση του, τους απανωτούς σεισμούς που προκάλεσαν φθορές και την απώλεια χιλιάδων ζωών.

Σε νέα δημοσκόπηση, που είδε το φως της δημοσιότητας πάνω από το ένα τρίτο των Τούρκων λένε ότι η κυβέρνηση του AKP είναι υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό νεκρών και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τον περασμένο μήνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κυβερνητικό κόμμα να χάσει πάνω από 4 μονάδες.

Πώς αποτιμούν οι πολίτες την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στους σεισμούς

Στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοσκόπησης «Turkey’s Pulse», που πραγματοποιήθηκε από τη MetroPoll σε 2.118 άτομα σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται περισσότερο για τις απώλειες από τον σεισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που αναρτήθηκαν στο Twitter την Πέμπτη από τον καθηγητή Özer Sencar, ιδιοκτήτη της MetroPoll, αποκάλυψαν ότι το 34,4% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση του AKP ήταν «η περισσότερο υπεύθυνη για τις απώλειες από τον σεισμό».

Το ποσοστό ψηφοφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που μοιράζονται την ίδια άποψη φτάνει πάνω από 60%, ενώ μειώνεται στο 6,4% μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος ΑΚΡ και στο 3,4% μεταξύ των υποστηρικτών του συμμάχου του, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 26,9% των συμμετεχόντων θεωρεί τους κατασκευαστές εργολάβους υπεύθυνους για τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών, με το 15,4% να θεωρεί υπεύθυνους τους δήμους, το 4,4% να αποδίδει τις ευθύνες στους πολίτες και το 4,2% σε άλλους. Στο 12,9% ανέρχεται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι «όλοι οι παραπάνω» είχαν την ευθύνη για τις απώλειες που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι εργολάβοι ήταν κυρίως υπεύθυνοι για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τους σεισμούς αυξήθηκαν σε 46,2% και 43,6% μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP και MHP, αντίστοιχα, ενώ μειώθηκαν στο 13% μεταξύ των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο 12,6% μεταξύ των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και στο 11,9% μεταξύ των υποστηρικτών του İYİ (Καλού Κόμματος). 

Φουλ επίθεση από τον Κιλιτσντάρογλου

Μετά τους σεισμούς, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησαν τον Ερντογάν για κακή απόδοση στον συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης. Ακόμη, τον κατηγορούν για την αποτυχία κινητοποίησης πολλών ανθρώπων και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ομάδων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι να προσπαθούν να ανασύρουν τους αγαπημένους τους κάτω από τα ερείπια και τα έβρισκαν νεκρά και παγωμένα. Από την άλλη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την προεδρία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι παρά τα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία απέτυχε προετοιμάσει την χώρα για τους σεισμούς.

Ο εκλεκτός της Συμμαχίας των Έξι ανέφερε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συντονίσει τους πόρους, να κάνει χρήση της εμπειρίας της Τουρκίας σε τέτοια φαινόμενα, να διασφαλίσει  τη συνεργασία των δημόσιων ιδρυμάτων με δήμους και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και να στείλει στρατιώτες και προσωπικό έρευνας και διάσωσης στις περιοχές που τα χρειάζονταν πριν να είναι πολύ αργά. 

Πώς θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν την αντιπολίτευση

Εφόσον βγήκε η πρώτη δημοσκόπηση με τον Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να εξευμενίσει την οργή των πολιτών, επισκέφθηκε σεισμοπαθείς στα σπίτια που εγκαταστάθηκαν δηλώνοντας πως θα ασχοληθεί μόνο με τις συνέπειες του σεισμού.

«Επισκέφτηκα δύο φορές όλες τις περιοχές και περιόδευσα. Θυμάμαι τις παλαιότερες εποχές αυτών των περιοχών των πόλεων και είδα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα… Κάτω απο τα συντρίμμια υπήρχαν άνθρωποι, μικρά παιδιά που έλεγαν δίψασα και τους έδιναν νερό με καλαμάκι και καπάκι του μπουκαλιού» ανέφερε ο Ερντογάν.

Στο ζενίθ το κόστος των ζημιών από τους φονικούς σεισμούς

Ενα μήνα μετά τον φονικό σεισμό, «είναι ήδη σαφές ότι μόνο οι υλικές ζημιές θα ανέλθουν σε περισσότερα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Γκαζίαντεπ η Λουίζα Βίντον, υπεύθυνη για τη Τουρκία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Το κόστος της ανοικοδόμησης και ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, με περισσότερο οικολογικούς όρους, σημαίνει ότι αυτό το ποσόν θα ξεπερασθεί», δήλωσε η Λουίζα Βίντον.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, αλλά το ποσόν των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αυτό που θα παρουσιαστεί κατά την Διάσκεψη των Δωρητών στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. 

Άνεμος αισιοδοξίας στο τραπέζι των Έξι

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το Σάββατο έως τη Δευτέρα το 56,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Εθνικής Συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου, ενώ μόλις το 43,2% τον Ερντογάν, που παραμένει εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία στην Τουρκία.

Με τη νέα αυτή σφυγμομέτρηση πνέει πλέον άνεμος αισιοδοξίας στο «τραπέζι των έξι» καθώς μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ψαλιδισμένες τις πιθανότητες επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου, και έδιναν μεγαλύτερη δυναμική στους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς σε μια πιθανή αναμέτρησή τους με τον Ερντογάν. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας