Τουρκία-Πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την αρμόδια-επιτροπή της Βουλής

5264

Ηεπιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμαχίας μετά από 19 μήνες καθυστερήσεων, κατά τους οποίους η Άγκυρα απαίτησε από τη Στοκχόλμη παραχωρήσεις σχετικά με την «τρομοκρατία».

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται επίσης να εγκρίνει την υποψηφιότητα, και η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί εντός εβδομάδων.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν θα την υπογράψει ως νόμο, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που απογοήτευσε ορισμένους από τους συμμάχους της Άγκυρας και δοκίμασε τους δυτικούς δεσμούς της, όπως σχολια΄ζει το reuters.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η Άγκυρα επικύρωσε την υποψηφιότητα της Φινλανδίας, διατύπωσε αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της Σουηδίας λόγω της προστασίας, όπως είπε, από τη Στοκχόλμη ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες», εννοώντας κυρίως το PKK.

Ενώ η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επίσης επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία θεωρείται το κύριο εμπόδιο για την προσθήκη της σκανδιναβικής χώρας στη στρατιωτική συμμαχία.

Ικανοποίηση από Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε» την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη ένταξη της χώρας αυτής στη συμμαχία.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία ήταν τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας. «Βασίζομαι στο ότι (αυτές οι δύο χώρες) θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας