Τουρκία-Ο Μπαχτσελί απηύθυνε κάλεσμα στην Ακσενέρ για συμμαχία στις εκλογές 2024

518

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, πολιτικός εταίρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απηύθυνε κάλεσμα προς την επίδοξη ηγέτη του ακραίως εθνικιστικού ρεύματος της Τουρκίας και των Γκρίζων Λύκων, την πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου δεξιού Καλού Κόμματος (İYİ),  για συμπόρευση στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2024.

Ο αντιπρόεδρος του MHP, Ισμαΐλ Οζντεμίρ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Türk στις 10 Αυγούστου ότι τα μέλη του Κόμματος İYİ είχαν απορρίψει το κάλεσμα του Μπαχτσελί να επιστρέψουν στο MHP, το 2019.

“Και πάλι, (ο Μπαχτσελί), αποδίδοντας τα σέβη του σε εσάς, απευθύνει ένα νέο κάλεσμα στο Καλό Κόμμα İYİ. Το μήνυμά του είναι το εξής: ‘Σας καλέσαμε (το 2019), δεν επιστρέψατε σπίτι, ας γίνουμε γείτονες στις τοπικές εκλογές για το καλό της χώρας'”, είπε ο Οζντεμίρ.

Απορρίπτοντας εκ νέου το κάλεσμα του Μπαχτσελί, ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεχμέτ Τολγκά Ακαλίν είπε στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tamga Türk ότι “Εάν ο κ. Ντεβλέτ ζητά έναν τρίτο δρόμο, δηλαδή αν θέλει να δημιουργήσει ένα εθνικιστικό μπλοκ, είμαστε ήδη εκεί. Δεν μας χρειάζεται αν πουλάει τον τουρκικό εθνικισμό υπό την ηγεσία ενός πολιτικού ισλαμιστή (Ερντογάν)”.

Το Καλό Κόμμα ιδρύθηκε το 2017 από τη Μεράλ Ακσενέρ, ως ένα αποσχισμένο κομμάτι από το MHP, με στόχο να κλέψει εθνικιστικές ψήφους για λογαριασμό της αντιπολίτευσης.

Από τότε, το MHP είναι σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εντός της Λαϊκής Συμμαχίας, ενώ το Καλό Κόμμαy είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα εντός της κύριας Εθνικής Συμμαχίας της αντιπολίτευσης, μετά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Μετά την ήττα του αρχηγού του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο, ορισμένα στελέχη και βουλευτές του Καλού Κόμματος ζήτησαν να τερματιστεί η συμμαχία με το CHP.

Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες, ο βουλευτής του Καλού Κόμματος, Νεμπί Χατίπογλου πρότεινε τη δημιουργία συμμαχίας Καλού Κόμματος – ΜΗΡ.

Μιλώντας στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο T24, ο Χατίπογλου είπε ότι η συμμαχία τους με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε κακό στο Καλό Κόμμα: “Προσωπικά αντιτίθεμαι στη συμμαχία του κόμματός μας με το CHP στις επερχόμενες τοπικές εκλογές (το 2024). Αυτή δεν είναι μόνο η άποψή μου, αλλά η γενική άποψη των βουλευτών του κόμματός μας. Αντιμετωπίσαμε μια ακραία στάση (από το CHP) σε κάθε τομέα. Δεν μας έδωσαν καμία υποστήριξη στην επαρχία Εσκισεχίρ (στις τοπικές εκλογές), τους δώσαμε μεγάλη υποστήριξη. Στη συνεργασία CHP-İYİ, είμαστε πάντα οι χαμένοι”, είπε ο Χατίπογλου.

“Το Κόμμα İYİ είναι πάντα σε θέση να καθορίσει τον νικητή. Λέω ότι η συνεργασία με το CHP μπορεί να ανοιχτεί σε συζήτηση και να υποστηριχθεί η δημιουργία μπλοκ που να σχηματιστεί από τα σωστά κόμματα. Νομίζω, για παράδειγμα, το AKP-MHP μπορεί να υποστηριχθεί στο Εσκισεχίρ. Το αποτέλεσμα θα είναι μια αδιαμφισβήτητη νίκη και αυτό είναι το καλύτερο για το Εσκισεχίρ”, πρόσθεσε.

Η Ακσενέρ, στις 3 Μαρτίου είχε απορρίψει δημόσια την προεδρική υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, παρά το γεγονός ότι άλλα κόμματα στη συμμαχία συμφώνησαν μαζί του, λέγοντας ότι η υποψηφιότητά του επιβάλλεται στο Καλό Κόμμα.

Μια μέρα αργότερα, η Ακσενέρ δήλωσε δημοσίως πως υποστηρίζει τους δημάρχους του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς ως υποψήφιους, εν μέσω δημοσκοπήσεων που έδειχναν ότι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι δύο δήμαρχοι ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στον ηγέτη του CHP.

Αργότερα επέστρεψε στη συμμαχία αφού οι ηγέτες συμφώνησαν να τεθούν οι Ιμάμογλου και Γιαβάς, ως αντιπρόεδροι σε ενδεχόμενη νίκη των κεμαλιστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας