Το Tass για Γκαμπόν-Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία-Χαρακτήρισε νόθες τις εκλογές

1191

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι οι αρχές παραβίασαν το νόμο κατά τη διάρκεια των εκλογών και αρνήθηκαν να δεχτούν τα αποτελέσματα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ, 30 Αυγούστου. /TASS/. Μια ομάδα ανώτατων αξιωματικών στις ένοπλες δυνάμεις της Γκαμπόν δήλωσε ότι κατέλαβε την εξουσία και ακύρωσε τα πρόσφατα ανακοινωθέντα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε το Reuters , επικαλούμενο εθνική τηλεοπτική εκπομπή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι αντάρτες είναι εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας, της εθνικής και της προεδρικής φρουράς, του στρατού, της αστυνομίας. Το πραξικόπημα ήρθε σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της κρατικής εκλογικής επιτροπής της Γκαμπόν ότι ο νυν πρόεδρος της χώρας, Αλί Μπόνγκο Οντίμπα, επανεξελέγη για τρίτη θητεία με 64,2% των ψήφων. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε εκλογική νοθεία και διαφώνησε με τα αποτελέσματα.

Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και μπλοκαρίστηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτό έγινε «για να αποτραπεί η βία, οι εκκλήσεις για αυτήν και η διάδοση ψευδών πληροφοριών». Νωρίτερα, τα εξωτερικά σύνορα της Γκαμπόν είχαν κλείσει. Ο υπουργός Εσωτερικών Λάμπερτ Νόελ Μάτα είπε ότι υπάρχουν δυνάμεις στη χώρα ικανές να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη. Το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 και ο ραδιοφωνικός σταθμός RFI έχουν επίσης ανασταλεί.

Σχετικά με την Γκαμπόν, νυν πρόεδρος
Ο Αλί Μπόνγκο Οντίμπα, 64 ετών, είναι γιος του δεύτερου προέδρου της Γκαμπόν, Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1967 έως το 2009. Ο Αλί Μπόνγκο Οντίμπα εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2009 μετά τον θάνατο του πατέρα του. Στη συνέχεια έλαβε το 41,7% των ψήφων. Ο Οντίμπα επανεξελέγη το 2016 με 49,8% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του στην αντιπολίτευση έλαβε 48,2%. Σύμφωνα με ειδικούς, κατάφερε να εφαρμόσει μόνο 13 από τις 105 διατάξεις που αναγράφονται στο εκλογικό του πρόγραμμα για το 2016.

Η Γκαμπόν είναι μια από τις πιο πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες της Αφρικής (70,5% των εσόδων από εξαγωγές). Είναι μεταξύ των ηγετών της ηπείρου όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα (7.540 $ ετησίως από το 2022· κατατάσσεται τρίτη μετά τις Σεϋχέλλες και τον Μαυρίκιο). Ταυτόχρονα, οι οικονομικές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης απέτυχαν να μειώσουν τη φτώχεια, η οποία έπληξε το 32,9% του πληθυσμού το 2022 (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα). Παρά τη θετική αύξηση του ΑΕΠ, ο δείκτης αυτός είναι κάτω από τον περιφερειακό μέσο όρο (+4,5%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας