Το ΝΑΤΟ με συμφωνία Eσθονίας-Φινλανδίας “φυλακίζει” το ρωσικό στόλο στην Βαλτική

713
Το ΝΑΤΟ με συμφωνία Eσθονίας-Φινλανδίας

Σφοδρά αντίδραση Μόσχας 

Ο ρωσικός Στόλος είναι αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας του καθώς, όπως αποκαλύπτεται, το ΝΑΤΟ στήνει διπλή γραμμή ναυτικού αποκλεισμού στην Βαλτική. Στόχος είναι να “κλειδωθεί” ο ρωσικός Στόλος τόσο στην Κρονστάνδη όσο και στο Καλίνινγκραντ. 

Ο Υπουργός Άμυνας της Εσθονίας αποκάλυψε ότι η χώρα του και η Φινλανδία πρόκειται να ενοποιήσουν τα παράκτια αμυντικά συστήματα, επιτρέποντάς τους να κλείσουν εντελώς τον Φινλανδικό Κόλπο στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Ο Φινλανδικός κόλπος, είναι κόλπος της Βαλτικής θάλασσας που εκτείνεται μεταξύ της Φινλανδίας (στα βόρεια) και της Εσθονίας (στα νότια) μέχρι την πόλη της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτή είναι και η αιτία της εσπευσμένης αποστολής τριών ρωσικών μαχητικών MiG-31 οπλισμένων με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαχητικά αυτά θα βρίσκονται πλέον σε 24ωρη περιπολία, γεγονός που υποδηλώνει σαφώς σοβαρή ανάγκη.

«Τρία αεροσκάφη MiG-31 με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Chkalovsk στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η υπηρεσία των αεροσκαφών MiG-31 στο αεροδρόμιο Τσκάλοφσκ στην περιοχή του Καλίνινγκραντ θα είναι 24ωρη.

Τα «MiG-31» με «Kinzhal» επεξεργάστηκαν σενάρια με μαχητικά της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Βαλτικής καθώς και με την αεράμυνα κατά τη διάρκεια της πτήσης», δήλωσε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εσθονία και Φινλανδία ενοποιούν τα παράκτια συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας

Η Φινλανδία και η Εσθονία θα ενοποιήσουν την παράκτια αντιπυραυλική τους άμυνα γεγονός που θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να κλείσουν τον Φινλανδικό Κόλπο στα ρωσικά πολεμικά πλοία εάν χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur.

“Πρέπει να ενοποιήσουμε τις παράκτιες άμυνές μας. Το βεληνεκές των εσθονικών και φινλανδικών πυραύλων είναι μεγαλύτερο από το πλάτος του Κόλπου της Φινλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να συνδέσουμε τις πυραυλικές μας άμυνες και να μοιραστούμε όλες τις πληροφορίες μεταξύ μας” τόνισε ο Pevkur.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εσθονία θα αγοράσει ισραηλινούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Blue Spear αυτό το φθινόπωρο, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 290 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι οι Εσθονοί μπορούν να κατευθύνουν τους πυραύλους τους οπουδήποτε προς τον Φινλανδικό κόλπο.

Ταυτόχρονα, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι MTO 85M (τροποποιημένοι για τη Φινλανδία RBS-15 Mk 2) που αγοράστηκαν από το φινλανδικό Πολεμικό Ναυτικό έχουν βεληνεκές άνω των 100 km. Σημειώνεται ότι οι Φινλανδοί μπορούν να εστιάσουν τα πυρά τους στη βόρεια ακτή της Εσθονίας.

Στο στενότερο σημείο του Κόλπου της Φινλανδίας, υπάρχουν 45 χιλιόμετρα θάλασσας μεταξύ των δύο χωρών και 120 χιλιόμετρα στο πλατύτερο.

Ο Pevkur είπε ότι η ενοποίηση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας θα καταστήσει δυνατό το κλείσιμο του Φινλανδικού Κόλπου στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

“Η Βαλτική Θάλασσα θα είναι η εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ όταν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Σε σύγκριση με αυτό που είναι σήμερα, η κατάσταση αλλάζει”, είπε.

Ο Εσθονός υπουργός συζήτησε επίσης την ασφάλεια του εναέριου χώρου.

“Για μένα, αυτός είναι ένας εναέριος χώρος. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Βαλτική και άλλες χώρες αποτελούν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Δεν προστατεύουμε μόνο τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία ή άλλες χώρες του ανατολικού ΝΑΤΟ. Όταν μιλάμε για ΝΑΤΟ , το πιο σημαντικό είναι το άρθρο 5: ένας για όλους και όλοι για έναν», είπε

“Ο φινλανδικός εναέριος χώρος δεν μπορεί να προστατευτεί εάν ο εναέριος χώρος της Εσθονίας δεν προστατεύεται ταυτόχρονα, και αντίστροφα. Μαχητικά αεροσκάφη διασχίζουν τον Φινλανδικό Κόλπο πλάτους 80 χιλιομέτρων μέσα σε λίγα λεπτά.”

Η Φινλανδία και η Εσθονία είχαν ήδη σχεδιάσει μια κοινή παράκτια άμυνα τη δεκαετία του 1930, αλλά και οι δύο χώρες δεν είχαν συμμάχους εκείνη την εποχή.

Παράλληλα, η Εσθονία και η Λετονία θα αγοράσουν από κοινού συστήματα αεράμυνας.

Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες, το αρχηγείο της νέας μεραρχίας του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθεί στην Εσθονία και πέντε ταξιαρχίες της θα σταθμεύσουν στο έδαφος της χώρας. Πόσοι στρατιώτες θα σταθμεύσουν μόνιμα στην Εσθονία είναι άγνωστο.

«Δεν θα δημιουργήσουμε μόνο μια τμηματική δομή, αλλά και θα καταρτίσουμε νέα αμυντικά σχέδια για την Εσθονία και τη Βαλτική», είπε ο Pevkur.

Η Εσθονία θα αγοράσει επίσης αντιαρματικούς πυραύλους, νέους πυραύλους παράκτιας άμυνας, εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και άλλους από τις ΗΠΑ.

Μπλοκάρουν Καλίνινγκραντ και Baltiysk – Το ΝΑΤΟ στήνει δύο γραμμές ναυτικού αποκλεισμού

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές μιλούν για δύο γραμμές ναυτικού αποκλεισμού που στήνει το ΝΑΤΟ στην Βαλτική.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Η Εσθονία, μετά από πρόταση του ΝΑΤΟ, αποκόπτει τον στόλο της Βαλτικής, μπλοκάροντας το Καλίνινγκραντ και το Baltiysk. Οι ΝΑΤΟϊκοί μπορούν ακόμη να ναρκοθετήσουν την περιοχή τη στιγμή που ο ρωσικός Στόλος διαθέτει μόνο ένα σύγχρονο ναρκαλιευτικό.

Μέχρι στιγμής, η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στην ολοένα και πιο σκληρή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αλλά η Βορειοατλαντική Συμμαχία προετοιμάζεται ενεργά και ανοιχτά να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε ένα νέο πεδίο μεγάλης κλίμακας μάχης .

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία είχε μόνο δύο πολύ μικρά «παραθυράκια» στη Βαλτική Θάλασσα. Πρόκειται για το Καλίνινγκραντ και την Αγία Πετρούπολη.

Από το νότο, σχεδόν ολόκληρη η ακτή της Βαλτικής ελέγχεται από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Όμως η βόρεια ακτή μέχρι πρόσφατα ήταν ουδέτερη. Εάν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν επίσης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (όπως θα συμβεί), τότε οι ακτές της Βαλτικής θα βρίσκονται υπό τον στενό έλεγχο της συμμαχίας κατά 80-90%.

Έτσι, το ΝΑΤΟ θα κλείσει ουσιαστικά την “λαβίδα” γύρω από τον στόλο της Βαλτικής. Oι δυτικοί σύμμαχοι άρχισαν στην πράξη να επεξεργάζονται εκ των προτέρων την οργάνωση ενός σφιχτού ναυτικού αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ. Από εκεί μέχρι την Κρονστάνδη και την Αγία Πετρούπολη είναι μια τεράστια απόσταση. Σε δυσμενείς στρατιωτικοπολιτικές συνθήκες, πολεμικά πλοία ή βοηθητικά σκάφη πρέπει να διανύσουν περίπου 450 ναυτικά μίλια (ή περίπου 800 χιλιόμετρα), σε μιάμιση με δύο ημέρες ταξιδιού. Και αυτό χωρίς καμία πολεμική αντιπαράθεση. Κι αν υπάρχει σύρραξη; Πώς θα προμηθευτεί το Καλίνινγκραντ;

Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί απαραίτητο να δημιουργήσει τουλάχιστον δύο γραμμές «αποκλεισμού» στη Βαλτική Θάλασσα για τις ρωσικές ναυτικές επικοινωνίες.

  • Η μία βρίσκεται στην έξοδο από τον Κόλπο της Φινλανδίας μεταξύ του εσθονικού ακρωτηρίου Pyyzaspea και της χερσονήσου Hanko (Φινλανδία).
  • Η άλλη βρίσκεται μεταξύ του σουηδικού νησιού Gotland και των λιμανιών Ventspils ή Liepaja της Λετονίας.

Πρόσφατα οι Φινλανδοί πραγματοποίησαν πολύ σημαντικές ασκήσεις στον ομώνυμο κόλπο. Ειδικές δυνάμεις με ελικόπτερα NH90 πραγματοποίησαν άσκηση ναρκοθέτησης κοντά στην Κροστάνδη με νάρκες άνευ επαφής βυθού «Blocker» (PM16) που παράγονται από τη φινλανδική εταιρεία «Forcit Defense»

Πολωνικές πηγές επιβεβαιώνουν πως οι Φινλανδοί «επεξεργάστηκαν μια επιχείρηση για να μπλοκάρουν τη διέλευση των ρωσικών πλοίων που κατευθύνονται προς και από την Αγία Πετρούπολη».

Παρεμπιπτόντως, αν κρίνουμε από αυτές τις ασκήσεις, τα μελλοντικά μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν σύγχρονα και καταστροφικά όπλα εναντίον οποιονδήποτε πλοίων στον Κόλπο της Φινλανδίας. Άλλωστε, οι νάρκες PM16 είναι κατασκευασμένες από υαλοβάμβακα, γεγονός που περιπλέκει σημαντικά τον εντοπισμό τους.

Το συνολικό του βάρος είναι 750 κιλά. Ωστόσο, η ισχύς του πλαστικού εκρηκτικού ισοδυναμεί με έναν τόνο TNT.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2021, τις ίδιες νάρκες αγόρασε και η Εσθονία. Έτσι, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν πλέον την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα ναρκοπέδια κλειδώνοντας τον Στόλο της Βαλτικής όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Πολωνοί αναφέρουν ότι «Οι PM16 είναι δύσκολο να καταστραφούν, γιατί αυτό απαιτεί εξειδικευμένα πλοία κατά των ναρκών. Οι Ρώσοι έχουν πολύ λίγα».

Πράγματι, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εδώ και καιρό προβλήματα. Στη Βαλτική, διαθέτει ένα σύγχρονο πλοίο αυτής της κατηγορίας – το ναρκαλιευτικό “Alexander Obukhov” (κλάσης 12700, κωδικός “Alexandrite”), το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 2016.

Ωστόσο, το “Alexander Obukhov” είναι μέρος της 64ης ταξιαρχίας των πλοίων OVR, που σταθμεύει στο Baltiysk, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Και μόνο για αυτόν τον λόγο, είναι απίθανο κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών να μπορεί να εμπλακεί στα νερά του Φινλανδικού Κόλπου, ο οποίος απέχει πολύ από το μόνιμο ναύσταθμο του.

Τα υπόλοιπα πλοία αυτής της κατηγορίας στον στόλο της Βαλτικής κατασκευάστηκαν στη Σοβιετική εποχή και, από τεχνική άποψη, μπορούν να βοηθήσουν ελάχιστα στην καταπολέμηση τέτοιων απειλών.

Οι νάρκες δεν είναι το μόνο μέσο με το οποίο το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να κλειδώσει τα ρωσικά πλοία στις ναυτικές του βάσεις. Σε περίπτωση πολέμου, τα παράκτια αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα της συμμαχίας θα αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο, γεγονός που θα καταστήσει εντελώς αδύνατη την εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκοπεδίων μεταξύ Καλίνινγκραντ και Κρονστάνδης.

Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur αποκάλυψε ότι το Ταλίν και το Ελσίνκι σκοπεύουν να «ενσωματώσουν τα πυραυλικά τους συστήματα παράκτιας άμυνας. “

Με άλλα λόγια, τα συστήματα παράκτιας άμυνας και στις δύο πλευρές του κόλπου θα ενωθούν πιθανώς με ένα κοινό κεντρικό σύστημα διοίκησης, αναγνώρισης και προσδιορισμού στόχων με στενή αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση στην θαλάσσια περιοχή.

Ώστε από την Κρονστάνδη στη Βαλτική και πίσω, δεν θα ξεγλιστρά τίποτα.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, η Εσθονία υπέγραψε συμβόλαιο με το Τελ Αβίβ πέρυσι για την απόκτηση ισραηλινών αντιπλοϊκών πυραύλων Blue Spear οι οποίοι μπορούν επίσης να χτυπήσουν επίγειους στόχους.

Αυτό σημαίνει ότι η Αγία Πετρούπολη, η Κρονστάνδη, ακόμη και το Καλίνινγκραντ μπορεί να δεχτούν επίθεση από την Εσθονία.

Αυτό είναι το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ στη νότια ακτή του Κόλπου της Φινλανδίας. Από τον βορά, αναπτύσσονται σουηδικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου MTO-85 με εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα.

Έτσι, έχουμε μπροστά μας την πρώτη «γραμμή αποκλεισμού» μεταξύ Καλίνινγκραντ και Κρονστάνδης. Η δεύτερη στήνεται κυρίως από τη Σουηδία. Με έμφαση στο νησί Γκότλαντ, αναπτύσσει αντιπλοϊκούς πύραυλους τύπου RBS-15.

Η εμβέλεια τους είναι έως και 200 ​​χιλιόμετρα. Κάτι που αρκεί για να πλήξουν όχι μόνο το Καλίνινγκραντ και το Μπαλτίσκ, αλλά και τις ίδιες τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις. Επιπλέον, στην έκδοση RBS-15 Mk 3, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2004, οι σχεδιαστές έδωσαν στο σουηδικό βλήμα τη δυνατότητα να πλήττει και επίγειους στόχους.

Θέλουν να μας κλείσουν στην Κρονστάνδη!

“Η Εσθονία ονειρεύεται να “κλειδώσει” το ρωσικό ναυτικό στην Κρονστάνδη μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα κοστίσει ζωές σε αυτές τις χώρες” δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Σάιμς.

Σύμφωνα με τον Σάιμς, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία κλιμακώνουν διαρκώς.

“Οι επιθέσεις των χωρών της Βαλτικής στη Ρωσία φτάνουν σε πολύ επικίνδυνα και σοβαρά θέματα. Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur μοιράστηκε το όνειρό του να απομονώσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τη Βαλτική Θάλασσα μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αν προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ένα τέτοιο σχέδιο, τα κράτη των Φινλανδών και των Εσθονών κινδυνεύουν απλώς να πάψουν να υπάρχουν.

«Η ηγεσία της Εσθονίας λέει ότι εφόσον η Φινλανδία και η Εσθονία διαθέτουν παράκτια οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας, θα μπορέσουν να κλείσουν τη Βαλτική Θάλασσα στη Ρωσία, μετατρέποντας την σε εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ “κλειδώνοντας” τον ρωσικό στόλο στην Κρονστάνδη. Αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορούν να κλειδώσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν μπορούν καν να επιβιώσουν αν η Ρωσία εξαπολύσει μια ελάχιστα δυνατή αντεπίθεση. Και αυτοί, με άλλα λόγια, δηλώνουν ότι θα προκαλέσουν μια πολύ σοβαρή σύγκρουση με τη Ρωσία και στη συνέχεια ελπίζουν στους Άγγλους και κυρίως τους Αμερικανούς θείους ότι θα τους σώσουν», είπε ο Σάιμς.

Δείτε βίντεο. Η άφιξη των MiG-31 με Kh-47M2 Kinzhal

Image

Image

Image

Xάρτες: Το πρόβλημα για την Ρωσία στον Φινλανδικό Κόλπο

Εικόνες: Ασκήσεις των ΗΠΑ στον Φινλανδικό Κόλπο

Image

Image

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας