Toυρκία-Πακιστάν απειλούν από το διάστημα: Κατασκευάζουν από κοινού δορυφόρους

534
Toυρκία-Πακιστάν απειλούν από το διάστημα

Η Turkish Aerospace Industries (TAI) υπέγραψε συμβόλαιο με το πακιστανικό Space and Upper Atmosphere Research Commission (SUPARCO) για την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή δορυφόρων δημιουργώντας έτσι ακόμα μία στρατηγική απειλή για την Ελλάδα.

 Οι δύο σύμμαχες χώρες θα σχεδιάσουν από κοινού και θα αναπτύξουν νέα συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών.

Σημειώνεται ότι πριν ενάμιση χρόνο ο Τούρκος ΥΠΑΜ είχε δώσει εντολή για τη δημιουργία ειδικού τμήματος του στρατού το οποίο θα καταγράφει τις δραστηριότητες της Ελλάδας και της Κύπρο από το διάστημα.

Το σχετικό έγγραφο, που υπέγραψε πέρσι ο Χουλουσί Ακάρ, αποτελείται από 311 σελίδες στις οποίες καταγράφονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες.

Το τμήμα αυτό έχει την εντολή να ενημερώνει λεπτομερώς την πολιτική ηγεσία για τις όποιες δραστηριότητες της άλλης πλευράς (τα ελληνικά κράτη δηλαδή) και να προτείνει λύσεις για την αναχαίτισή τους.

Οι δορυφόροι συλλέγουν στρατιωτικές εικόνες και πληροφορίες και μεταδίδουν δεδομένα πάσης φύσεως. Σαρώνουν ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια και στέλνουν φωτογραφίες σε τουρκικό κέντρο ανάλυσης στην Άγκυρα από «στόχους» στο ελληνικό έδαφος.

Οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει δικούς τους δορυφόρους και μάλιστα τους έχουν προωθήσει προς πώληση στην Αργεντινή και το Ελ Σαλβαδόρ.

«Υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με την SUPARCO για την ανάπτυξη δορυφορικών επικοινωνιών. Ευχόμαστε καλή τύχη στις δύο χώρες», ανέφερε η TAI σε δήλωση στο Twitter.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η TAI άνοιξε το πρώτο της γραφείο στο Πακιστάν στο Εθνικό Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο της χώρας.

Μιλώντας στην Εβδομάδα Δορυφορικών Τεχνολογιών που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAI, Temel Kotil είπε ότι αναζητούν νέους πελάτες για τον δορυφόρο SmallGEO, μια τηλεπικοινωνιακή δορυφορική πλατφόρμα που λειτουργεί με σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης.

«Φαίνεται ότι βρήκαμε πελάτη, αλλά δεν τον μοιραζόμαστε γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί. Εάν το κάνει, θα κατασκευάσουμε άλλους τρεις δορυφόρους. Εμφανίστηκε και ένας τέταρτος πελάτης. Όταν οριστικοποιηθούν, θα φτάσουμε σε πέντε δορυφόρους συνολικά»είπε ο Kotil, προσθέτοντας ότι εάν η TAI κατασκεύαζε αυτούς τους δορυφόρους σε τρία ή τέσσερα χρόνια, η Τουρκία θα μπορούσε να πετύχει ένα καλό ποσοστό στις εξαγωγές δορυφόρων.

Η Τουρκία υπέγραψε την πρώτη της συμφωνία εξαγωγής δορυφόρων με μια εταιρεία από την Αργεντινή τον Αύγουστο στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Βιομηχανιών (IDEF) που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόσφατα, η TAI υπέγραψε επίσης μνημόνιο κατανόησης για διαστημικά και δορυφορικά συστήματα με το Ελ Σαλβαδόρ κατά την επίσκεψη του Σαλβαδοριανού Προέδρου Nayib Bukele στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Η αύξηση της αμυντικής ανεξαρτησίας των Τούρκων λόγω της αμυντικής του βιομηχανίας και η αύξηση των εξαγωγών της σε άλλες χώρες πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι» στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά τα δορυφορικά συστήματα, πλέον οι Τούρκοι διαθέτουν τεχνογνωσία στην υψηλή τεχνολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας