«Τιτανομαχία» ο πόλεμος στην Ουκρανία-Ρωσία ούτε βήμα πίσω-Δύση συνεχή στήριξη Κιέβου

997

Σε τιτανομαχία δείχνει να εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι καμία πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω ενώ μάλιστα αναμένεται να ρίξουν κάθε πόρο με στόχο να πετύχουν τη νίκη.

Οι δηλώσεις πλέον ακολουθούνται από πράξεις και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ που βλέπουν έναν πόλεμο που θα έχει διάρκεια ασχέτως το πόσο επηρεάζει την κάθε πλευρά. Και αυτό γιατί η κάθε πλευρά δείχνει τα “χαρτιά” της σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ, ένα-ένα.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο ρωσικός στρατός δεν έχει κάνει αρκετά σημαντικά βήματα για να κερδίσει τον πόλεμο – μάλιστα έχει χάσει μέρος της επικράτειας που ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να προσαρτήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο του για την προσεχή επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, που φέρει τίτλο «Για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να αντέξει η Ρωσία να πολεμά στην Ουκρανία» ενώ την ίδια στιγμή η «Sueddeutsche Zeitung» σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από την Μόσχα αναφέρει ότι η Ρωσία έχει πλέον σε ετοιμότητα σχέδιο ενσωμάτωσης της Λευκορωσίας.

Πάντως σύσσωμη η Δύση δηλώνει ότι όσο και να κοστίσει θα συνεχίσει να στέλνει όπλα και πυρομαχικά στην μαχόμενη Ουκρανία.

Οι απώλειες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης είναι τόσο μεγάλες που δυτικοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι έχει την ικανότητα να οργανώσει ξανά μια επίθεση της ίδιας κλίμακας λένε οι FT.

Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία και την έχουν αποκόψει από αλυσίδες εφοδιασμού που είναι ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.

Το κεντρικό συμπέρασμα, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η πολεμική μηχανή των Ρώσων βρίσκεται υπό πίεση και θα μπορούσε να δυσκολευτεί να οργανώσει αποφασιστικές, νέες επιθέσεις, αλλά πλέον όλοι αγωνίζονται με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο: Πόσο να αντέξουν και οι Ουκρανοί; Η χώρα από 42 εκατ. πληθυσμό έχει χάσει 14-16 εκατ. είτε γιατί ήταν ρωσόφωνοι είτε γιατί έφυγαν στο εξωτερικό.

Οι ουκρανικές απώλειες είναι πάνω από 1 εκατ, στρατεύσιμους, νεκρούς και τραυματίες.

Και η Ρωσία έχει τους πόρους για να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία για αρκετό καιρό ακόμη.

Από την έναρξη της εισβολής πριν από ένα χρόνο, οι Ουκρανοί λένε ότι η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 4.500 τεθωρακισμένα οχήματα, 63 αεροσκάφη, 70 ελικόπτερα, 150 drones, 12 πολεμικά πλοία και περισσότερα από 600 συστήματα πυροβολικού.

Η Ρωσία έχει επίσης χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του αποθέματός των περίπου 3.000 έως 3.500 πυραύλων με βεληνεκές μεγαλύτερο των 300 χλμ. που είχε στη διάθεσή της πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, σύμφωνα με τον Πάβελ Λούζιν, ακαδημαϊκό στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ρωσία έχει στραφεί στη χρήση του συστήματος αεράμυνας S-300 για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε ρόλους βλημάτων επιφανείας-επιφανείας.

Οι Ρώσοι μόνο στους Iskander-M δείχνουν να έχουν πρόβλημα κι έχουν σταματήσει την χρήση τους, καθώς τα βλήματα αποδείχθηκαν δυσαναπλήρωτα και μεγάλου κόστους κατασκευής.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία θα μπορούσε να διατηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς βολής πυροβολικού στην Ουκρανία ως τις αρχές του 2023, καθώς τα αποθέματα των ικανών να πλήξουν στόχους ρωσικών πυρομαχικών μειώνονται.

Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε δυσθεώρητα ύψη φέτος, αλλά ακόμη και αυτή η αυξημένη χρηματοδότηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα βαθύτερα προβλήματα της ρωσικής παραγωγής, σημειώνει ο Λούζιν.

Η λεγόμενη αδυναμία εισαγωγής προηγμένων ημιαγωγών ξένης κατασκευής, τους οποίους υποτίθεται ότι η Μόσχα αδυνατεί να προμηθευτεί λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων, ουσιαστικά δεν υφίσταται: Η Κίνα έχει αντικαταστήσει όλες τις δυτικές πηγές!

Η ρωσική οικονομία για την ώρα πάει καλά. Πάει πολύ καλύτερα από τις δυτικές που επέβαλαν κυρώσεις για να την πλήξουν, αλλά υποφέρουν οι ίδιες από πληθωρισμό και έλλειμα ενέργειας.

Σε αντίθεση με τις δυτικές προβλέψεις, το ρωσικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά μόλις 2,1%, με τα εντυπωσιακά κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου των 168 δισ. δολαρίων να βοηθούν το Κρεμλίνο να αντισταθμίσει τις προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσει τη Ρωσία από τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το σχέδιο στο τέλος του 2022 για την αύξηση του μεγέθους του στρατού σε 1,5 εκατομμύριο, εκ των οποίων οι 695.000 θα είναι συμβασιούχοι στρατιώτες που θα είναι εθελοντές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Λούζιν, τα σχέδια αυτά δεν δείχνουν ρεαλιστικά: «Ο πραγματικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένας τεράστιος στρατιωτικός προϋπολογισμός».

Δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο (Vtsiom, Levada Center), έδειξαν πως το 72% με 73% των Ρώσων υποστηρίζει τον πόλεμο.

Για ένωση με την Λευκορωσία το προεδρικό γραφείο της Ρωσίας αναφέρει τρεις πιθανές προσεγγίσεις – την βραχυπρόθεσμη (έως το 2022 η οποία και παρήλθε), την μεσοπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη οι οποίες έχουν στόχο την αποκατάσταση ενός κομματιού της «ιστορικής Ρωσίας».

Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει ότι η Λευκορωσία θα γίνει επίσημα μέλος της Ρωσίας έως το 2025, ενώ το μακροπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει ένα χρονικό πλαίσιο διάρκειας επτά ετών (έως το 2030). Δυτικοί κύκλοι ασφαλείας θεωρούν ότι το μυστικό έγγραφο είναι αυθεντικό, σύμφωνα με το γερμανικό Μέσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας