Θρίλερ Κορεατικής χερσονήσου: Έτοιμες για πόλεμο Β.&Ν.Κορέα-Εκατοντάδες μαχητικά στον αέρα

1083
ρίλερ Κορεατικής χερσονήσου

Κλιμακώνεται για δεύτερη ημέρα η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι απογειώθηκαν εσπευσμένα μαχητικά της, αφού ραντάρ εντόπισαν περίπου 180 αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας να πετούν επί τέσσερις ώρες σήμερα βορείως των στρατιωτικοποιημένων συνόρων.

Πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα της Πιονγιάνγκ καθώς κατάφερε να απογειώσει τα πανάρχαια MiG 17, 19, 21, 23!

Συνολικά στον αέρα βρέθηκαν 180 αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας, 80 μαχητικά της Νότιας Κορέας μαζί με F-35A τη στιγμή που 240 νοτιοκορεατικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην άσκηση Vigilant Storm με τις ΗΠΑ έλαβαν εντολή ετοιμότητας.

Πριν την ανάπτυξη των μαχητικών, η Β. Κορέα είχε προχωρήσει ομοβροντία πυροβολικού προς τη ζώνη ασφαλείας ενώ χθες Πέμπτη 3/11 προχώρησε και στην εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου που σήμανε συναγερμό στη βόρεια και κεντρική Ιαπωνία.

Τις τελευταίες 48 ώρες, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περίπου 29 με 30 πυραύλους, οι περισσότεροι έπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

180 αεροσκάφη απογείωσε η Βόρεια Κορέα

Τα αεροσκάφη πέταξαν στη στρατιωτικοποιήμενη ζώνη της Β. Κορέας, περίπου 20 με 50 χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι γύρω από τη γραμμή των συνόρων υπάρχει «γκρίζα» (αποστρατιωτικοποιημένη) ζώνη.

Τα βορειοκορεατικά αεροσκάφη πέταξαν βόρεια μιας γραμμής που έχει χαραχτεί σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων βόρεια της Στρατιωτικής Γραμμής Οριοθέτησης (MDL), ανέφεραν σε δήλωσή τους οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον στρατό της χώρας, η Νότια Κορέα απάντησε απογειώνοντας 80 μαχητικά, ανάμεσά τους και F-35A.

«Οι στρατιωτικοί μας εντόπισαν περίπου 180 βορειοκορεατικά μαχητικά αεροπλάνα» να έχουν κινητοποιηθεί στον εναέριο χώρο της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στη Σεούλ, προσθέτοντας πως ανέπτυξε «80 καταδιωκτικά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων F-35A».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα αεροπλάνα που συμμετέχουν στα στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ ήταν επίσης «έτοιμα» να απογειωθούν.

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέες ομοβροντίες προς την «ζώνη ασφαλείας», στην περιοχή των αμφισβητούμενων θαλάσσιων συνόρων των δύο κρατών, καθώς τα τελευταία 24ωρα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα.

Την ίδια ώρα, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον συνεχίζουν τα κοινά αεροπορικά τους γυμνάσια, τα μεγαλύτερα της ιστορίας τους, ως και αύριο Σάββατο, μετά τη δοκιμή —που ήταν αποτυχημένη, κατά τη Νότια Κορέα— διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ. Περίπου 240 μαχητικά της Νότιας Κορέας συμμετείχαν στην άσκηση με τις ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της Βόρειας Κορέας.

Πριν ένα μήνα, δέκα μαχητικά της Βόρειας Κορέας είχαν πραγματοποιήσει πάλι πτήσεις κοντά στα σύνορα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Νότιας Κορέας.

Δείτε βίντεο

Παράταση των κοινών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Την ίδια ώρα, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον συνεχίζουν τα κοινά αεροπορικά τους γυμνάσια, τα μεγαλύτερα της ιστορίας τους, ως και αύριο Σάββατο, μετά τη δοκιμή —που ήταν αποτυχημένη, κατά τη Νότια Κορέα— διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο 38ος παράλληλος (σ.σ. η κορεατική χερσόνησος) ήδη βρίσκεται σε πυκνό στρατιωτικό κλοιό, καθώς είναι σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση υπό την επωνυμία «Vigilant Storm», που διεξάγεται από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία ανέφερε ότι «ήταν απαραίτητο να επιδειχθεί μια σταθερή συνδυασμένη αμυντική στάση της διμερούς συμμαχίας υπό την τρέχουσα κρίση ασφαλείας, η οποία εντείνεται από τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

«Στην άσκηση συμμετέχουν τουλάχιστον 240 αεροσκάφη και χιλιάδες μέλη των υπηρεσιών άμυνας και από τις δύο χώρες», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Βόρεια Κορέα είχε αντιταχθεί στις ασκήσεις αυτές σε δηλώσεις που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα, προτού αυξήσει τις εντάσεις στη χερσόνησο με ένα μπαράζ οπλικών δοκιμών την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Δείτε βίντεο

Όστιν: Πυρηνική επίθεση σε ΗΠΑ ή συμμάχους θα τερμάτιζε το καθεστώς Κιμ

Χθες, Πέμπτη (3 Νοεμβρίου), ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους από τη Βόρεια Κορέα θα «κατέληγε στο τέλος του καθεστώτος Κιμ».

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, Λι Γιονγκ-σουπ, ο Όστιν είπε:

«Οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων και εταίρων τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος Κιμ».

Παρόμοια γλώσσα συμπεριλήφθηκε στην Στρατηγική Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Guardian.

Το έγγραφο αυτό ανέφερε εν μέρει:

«Η στρατηγική μας για τη Βόρεια Κορέα αναγνωρίζει την απειλή που συνεπάγεται η πυρηνική, χημική, πυραυλική και συμβατική της ικανότητα, και ειδικότερα την ανάγκη να καταστήσουμε σαφές στο καθεστώς Κιμ τις τρομερές συνέπειες σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων… Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο το καθεστώς Κιμ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και να επιβιώσει».

«Ο υπουργός Λι και εγώ είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση σήμερα. Μιλήσαμε για το πώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλήσεις και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες, και αυτή τη στιγμή της αυξημένης έντασης, η συμμαχία μας είναι σιδερένια», σημείωσε ο Όστιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο μαζί με τον Λι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πλήρως αφοσιωμένες στην άμυνα (της Νότιας Κορέας). Η εκτεταμένη δέσμευσή μας για την αποτροπή είναι σταθερή και περιλαμβάνει ένα πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων πυρηνικής και συμβατικής και πυραυλικής άμυνας», συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να επιστρέψουν σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στη χερσόνησο.

Σύνοδος Κορυφής Ν. Κορέας – Ιαπωνίας – ΗΠΑ

Μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας οριστικοποιούν τις διευθετήσεις για να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής των ηγετών τους στα μέσα του τρέχοντα μήνα.

Όπως μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, οι συνομιλίες των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Γιουν Σοκ-γελ και του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα είναι ένας τρόπος οι τρεις σύμμαχοι να επιδείξουν την αλληλεγγύη και την ενότητά τους μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή εξαιτίας της σειράς δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, από τη Βόρεια Κορέα.

Ουάσινγκτον, Σεούλ και Τόκιο εκφράζουν φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ θα επιδιώξει εκ νέου να εκτοξεύσει ένα νέο, πιο ισχυρό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), μετά και την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή που επιχείρησε την Πέμπτη.

Δείτε βίντεο από την άσκηση ΗΠΑ-Ν.Κορέας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας