Θερινά

804

Οι πλοιοκτήτες των μεταφορικών μέσων που εξυπηρετούν την συγκοινωνία από και προς τα Ελληνικά νησιά,προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους,κυρίως από την τιμή των καυσίμων, το  μεταφέρουν στις τιμές των ναύλων,γεγονός που δυσχεραίνει την μέση Ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει. Πολλές εξ αυτών των επιχειρήσεων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους ανάγκες,ένεκα και της αύξησης των επιτοκίων. Ταυτοχρόνως,σε αντίθεση με τα σωματεία των εργαζομένων,θεωρούν υπορβολικό τον αριθμό των απασχολουμένων στα πλοία.Οι ενδογενείς αντιφάσεις διαχρονικώς στην οικονομική πολιτική,οδηγούν και στον συγκεκριμένο τομέα στην δημιουργία ενός φαύλου κύκλου,που κυρίως οφείλεται στην έλλειψη προληπτικού προγραμματισμού. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα έχει σημασία και τούτο δεν είναι άλλο από την απαγορευτική,για τις περισσότερες οικογένειες,μετακίνηση στα νησιά. Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά,ακόμη και στα προιόντα εποχής,συνεχίζονται και δυσκολεύουν την κάλυψη των αναγκών της διατροφής στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,εξ ου και η επέκταση του μέτρου ενίσχυσης από την κυβέρνηση στις αγορές αυτών των προιόντων,παρ’ ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Αναμένονται εντός του μήνα και μέτρα αντιμετωπίσεως της αυξήσεως των ναύλων στα πλοία. Το καλοκαίρι πορεύεται, ως συνήθως,εν μέσω πλήθους πολιτιστικών εκδηλώσεων κυρίως στην επαρχία και της αφίξεως τουριστών,ιδίως από τα Βαλκάνια,που διατηρούν σταθερό το επίπεδο πρσελεύσεως των εδώ και έτη,με αναμενόμενη κορύφωση τον επόμενο μήνα.

Η πρόσφατη σύνοδος του ΝΑΤΟ,κατά πάσα πιθανότητα,θα δεχθεί ως νέο μέλος της και την Σουηδία. Η στοχοπροσήλωση δε της λειτουργίας του θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της Ρωσίας. Το ενδιαφέρον ως προς την Ελλάδα είναι η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Μία συνάντηση με μεγάλη χρονική απόσταση από την προηγούμενη και με νωπή την λαική εντολή και για τους δύο. Γεγονός ωστόσο είναι ότι η Τουρκία προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,έχει κερδίσει συγκεκριμένα ανταλλάγματα τα οποία την ισχυροποιούν μελλοντικά στην περιοχή της Μεσογείου. Ούτως ή άλλως κυοφορούνται νέα δεδομένα ισχύος και συμμαχιών σε αυτήν την ευαίσθητη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή. Η εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ζητούμενο και το θέμα είναι εάν τούτο μπορεί να συμβεί και με ποιόν τρόπο.

Ως προς την εγχώρια πολιτική σκηνή,οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται και εντός της τρεχούσης εβδομάδος αναμένονται οι υποψηφιότητες που αφορούν την προεδρία του κόμματος. Οι αναμενόμενες διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται ως προς τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας,δείχνουν έναν μεγάλο προβληματισμό ως προς την τακτική που πρέπει να δρομολογηθεί. Με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων είναι πιθανόν ενδεχόμενο αυτός ο χρόνος να προσδιοριστεί και τούτο θα συμβεί με βάση τους συχετισμούς που θα διαμορφωθούν. Εκείνο φυσικά που πολιτικά ενδιαφέρει είναι η πορεία προς την εκλογική διαδικασία αφ’ ενός και αφ’ετέρου οι συνέπειες μετά από αυτήν.

Η νέα Βουλή απέδειξε και πάλι την απουσία ενός σοβαρού πολιτικού αντιπάλου δέους απέναντι στην ΝΔ.  Εξ όσων των,αυτήν την στιγμή, συμβάντων τα οποία κυριαρχούν,το πολιτικό ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει περισσότερο έντονο και τούτο είναι εάν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί τούτο το αναγκαίο γεγονός. Τόσο οι αυτοδιοικητικές εκλογές,όσο και οι ευρωεκλογές δεν είναι δείκτες σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς διατηρούν τον αυτόνομο χαρακτήρα τους.

“Κείνη την εποχή,η Δύση πέθαινε από ασφυξία:είν’αυτό που ονόμασαν «γλυκειά ζωή».Ελλείψει ορατών εχθρών,η αστική τάξη ηδονιζόταν να τρομάζει με τη σκιά της’αντάλλασε την ανία της με μία διευθυνόμενη ανησυχία[….]” ( Ζαν-Πωλ Σαρτρ ” Οι λέξεις” Εκδόσεις “Αρσενίδη” 1980,σελ.167)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας