Θέμα ωρών η ρωσική επίθεση-Νέα κατάπαυση εκκένωσης αμάχων

635

Αγωνία για διαπραγματεύσεις και συμφωνία

Αύριο Πέμπτη 10/3 η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba στην Τουρκία

(Συνεχές upd) Με την τελική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο να εκτιμάται πως είναι πλέον θέμα ωρών καθώς ολοένα και περισσότερες δυνάμεις κυκλώνουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, τα βλέμματα είναι στραμμένα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην εκκένωση των αμάχων από τις πόλεις που πλήττονται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Από τις 09:00 σήμερα Τετάρτη 9/3 έως τις 21:00 το βράδυ οι Ουκρανοί πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο, στο Τσερνίχιβ, στη Σούμι, στο Χάρκοβο και στη Μαριούπολη θα μπορούν να εκκενώσουν τις πόλεις με το ρωσικό στρατό να έχει κηρύξει – για τρίτη φορά από την έναρξη της εισβολής – κατάπαυση του πυρός, η οποία ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις έχει παραβιαστεί.
Πάντως, οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι κατά την χθεσινή κατάπαυση πυρός κατάφεραν και έφυγαν από τη βαριά πληττόμενη πόλη Σούμι, περίπου 5.000 πολίτες, αποτελώντας την πρώτη επιτυχημένη μαζική εκκένωση αμάχων, ενώ ανέφεραν ότι η αντίστοιχη προσπάθεια για τους κατοίκους του Τσερνίχιβ απέτυχε λόγω των ρωσικών πυρών.
Την ίδια στιγμή στο πολεμικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση της στα νότια τμήματα της Ουκρανίας, έχοντας πάντα στο στόχαστρο τους την Οδησσό, ενώ αρχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό στο Κίεβο, καθώς γίνεται αναφορά για συγκέντρωση τεράστιων δυνάμεων και στα βορειοανατολικά της πόλης από μια νέα ρωσική φάλαγγα.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως πλέον είναι θέμα ωρών η τελική επίθεση στο Κίεβο, η οποία εκτιμάται πως θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
2111.png
Συμφωνία ή αδιέξοδο;

Πλέον, στο σημείο που βρισκόμαστε με την Ουκρανία επί της ουσίας να έχει μείνει στρατιωτικά μόνη, με τη Ρωσία να μην έχει καταφέρει να επιτύχει την κατάληψη της Ουκρανίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως υπολόγιζε και με τον υπόλοιπο κόσμο να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σοκ ακρίβειας σε ενέργεια και προϊόντα που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, δύο είναι τα σενάρια: είτε μια ειρηνευτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό (ενδεχομένως και εντός του Σαββατοκύριακου) είτε συνέχιση του πολεμικού αυτού αδιεξόδου για άγνωστο χρονικό διάστημα και με άγνωστες συνέπειες.
Τα μηνύματα που έρχονται και από τις δύο πλευρές είναι αντιφατικά.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον το θέμα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει το καθεστώς της Κριμαίας και των περιοχών του Donetsk και του Luhansk.
Ωστόσο, σε τοποθέτηση του στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Zelenksy έστειλε το μήνυμα πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί και πως θα αντισταθεί μέχρι τέλους στη ρωσική εισβολή.
Από την πλευρά της η Ρωσία βλέπει πως οι τρεις από τους τέσσερις όρους (μη ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αναγνώριση Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και κυριαρχίας Donetsk, Luhansk) που έχει θέσει, έχουν τη δυναμική να υλοποιηθούν ενώ και ο τέταρτος, αυτός της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, συντελείται ήδη σε μεγάλο ποσοστό στο πεδίο των μαχών.
Συνεπώς, δεν αποκλείεται ο έτερος – και μη εκπεφρασμένος στους όρους της Μόσχας – στόχος, δηλαδή η ανατροπή της κυβέρνησης Zelensky να μην θεωρείται πλέον προαπαιτούμενο για μια συμφωνία, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba στην Τουρκία.

Υπό πολιορκία το Κίεβο

Και ενώ όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κίεβο και στο τι θα συμβεί εκεί τις επόμενες ημέρες.
Αναλυτές εκτιμούν πως είναι θέμα ωρών η ρωσική επίθεση.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως τεράστιες ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα περίχωρα του Κιέβου, τα οποία βομβαρδίζονται σφοδρά τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα αναφέρεται πως μια νέα ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά και ότι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη, ενώ μυστήριο παραμένει τι γίνεται με την έτερη φάλαγγα που κατέβηκε από τα βόρεια και μοιάζει ακινητοποιημένη εδώ και ημέρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η καθυστέρηση της προώθηση της αποδίδεται αφενός στην αντίσταση των Ουκρανών αφετέρου σε προβλήματα τροφοδοσίας και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Πάντως, τις τελευταίες ώρες έχουν αυξηθεί οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Κιέβου με πυραύλους, ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού αλλά και με αεροπορικά πλήγματα, κάτι που ενδεχομένως προϊδεάζει πως πλησιάζει και η εισβολή.
4322.png

Στόχος και η Οδησσός

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να είναι και η Οδησσός, η οποία έχει ήδη προετοιμαστεί για μια πιθανή ρωσική εισβολή.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν προς τα δυτικά προς το Μικολάγεφ και την Οδησσό, καθώς στρατεύματα κινούνται από την Χερσώνα – που είναι υπό ρωσικό έλεγχο – προς το Μικολάγεφ, αναζητώντας ενδεχομένως μια διαδρομή για να παρακάμψουν την πόλη και να συνεχίσουν την προέλαση προς την Οδησσό.
999999_1.JPG
Denisenko (Ουκρανία): Να αντισταθούμε για 7 με 10 ημέρες – Οι Ρώσοι χρειάζονται απελπιστικά μια νίκη

Την ανάγκη οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να αντισταθούν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για τις επόμενες 7 με 10 ημέρες επισήμανε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Vadym Denisenko.
Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Denisenko υποστήριξε πως η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη πριν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη» είπε ο Denisenko, επισημαίνοντας πως η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.
«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις.
Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες» υποστήριξε ο Denisenko.

Κρατάμε…

Πάντως το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού αναφέρει πως οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν αποκρούσει όλες τις επιθέσεις του εχθρού, προκαλώντας του ζημιές, ενώ παράλληλα κρατούν τις θέσεις τους.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως λόγω των μεγάλων απωλειών στο ρωσικό στράτευμα, οι Ρώσοι καταβάλλουν προσπάθειες για στρατολόγηση εθελοντών.

Burns (πρώην επικεφαλής της CIA): Ο Putin σχεδίαζε να καταλάβει το Κίεβο σε δύο ημέρες

Την θέση πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin σχεδίαζε να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε δύο ημέρες διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής της CIA, William Burns.
«Πιστεύω ότι ο Putin είναι θυμωμένος και απογοητευμένος.
Είναι πιθανό να διπλασιάσει τις δυνάμεις του και να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των νεκρών αμάχων» ανέφερε μιλώντας σε ακρόαση στο Κογκρέσο ο πρώην επικεφαλής της CIA
«Ο Putin βράζει σε έναν εύφλεκτο συνδυασμό παραπόνων και φιλοδοξιών εδώ και πολλά χρόνια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Burns.

 

Κατάπαυση πυρός
Πάντως και ενώ όλα δείχνουν πως οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μεγάλες στρατιωτικές επιχειερήσεις, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε μια νέα κατάπαυση του πυρός – την τρίτη από την έναρξη της εισβολής – για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.
Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης, 9 Μαρτίου.
333333333333.png
322222222.png

ΔΟΑΕ: Δεν έχουμε δεδομένα από το Chernobyl

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Chernobyl έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο Οργανισμός.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού.
O Rafael Grossi, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl έχει διακοπεί».
Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.
Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Chernobyl και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια» υποστήριξε ο Grossi.
Σημειώνεται πως στο Chernobyl εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.
5_66.jpg
4_118.jpg
9_30.JPG

Απέρριψαν οι ΗΠΑ την πρόταση της Πολωνίας για διάθεση μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία

Την πρόταση της Πολωνίας για τη διάθεση όλων των μαχητικών MiG-29 που έχει στο στόλο της στις ΗΠΑ προκειμένου αυτές να τα διαθέσουν στην Ουκρανία απέρριψε ως μη βιώσιμη το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο John Kirby, αναφέροντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη» υποστήριξε ο Kirby.

Η πολωνική πρόταση και ο αιφνιδιασμός των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Πολωνία, η πρόταση της προέβλεπε τη διάθεση των 27 επιχειρησιακών μαχητικών της MiG-29, 21 μονοθέσιων και 6 διθέσιων στις ΗΠΑ προκειμένου αυτές να τα δώσουν στην Ουκρανία.
Η πρόταση αυτή που ανταποκρίνεται στα αιτήματα του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, εξέπληξε τις ΗΠΑ.
Το διατύπωσε άλλωστε εύγλωττα η Victoria Nuland από το αμερικανικό ΥΠΕΞ κατά την τοποθέτηση της στο Κοκγκρέσο.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων.
Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών» είπε η Nuland, αναφέροντας πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία.
«Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών» είπε η Nuland.
Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η Nuland απέφυγε να δεσμευτεί, επισημαίνοντας πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», αν και σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση».

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας