ΣΥΡΙΖΑ: Η ακόμα μεγαλύτερη δεξιά στροφή Τσίπρα-“Όχι” εθνικοποίηση τρένων-Η άλλη όψη ΝΔ

587

Νέα μετάλλαξη του ήδη μεταλλαγμένου μνημονιακού και ευρωδουλοπρεπούς ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν εξαναγκαστική η ιδιωτικοποίηση των τρένων στην οποία προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του , είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη, αλλά δεν προτίθεται να ανοίξει νέο κεφάλαιο επανακρατικοποίησης- ως έχει εξαγγείλει για τη ΔΕΗ.

“Οχι” σε επανακρατικοποίηση

Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, παντού στην ΕΕ – πλην Γαλλίας- τα τρένα είναι ιδιωτικά,  το δίκτυο όμως δεν είναι πουθενά – πλην Αγγλίας-. Κλείνει το ζήτημα τυχόν επανακρατικοποίησης συνεπώς ο κ. Τσίπρας, ανοίγοντας όμως θέμα “επαναδιαπραγμάτευσης” με τους Ιταλούς ώστε η σύμβαση να προβλέπει τα 800 εκ επενδύσεις που είχαν υποσχεθεί στο μνημόνιο συνεργασίας και “φυσικά το ελληνικό δημόσιο να ολοκληρώσει τα έργα ασφάλειας”.

Αυτή είναι εξάλλου και η κριτική που άσκησε σε ό,τι αφορά τη σύμβαση που έφερε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών: πως εξαφάνισε και την ιταλική αλλά και την ελληνική δέσμευση.

Οι… παθογένειες

Όπως είχε διαμηνυθεί από μέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκοπό ανεβάσει ντεσιμπέλ στον τόνο της αντιπολιτευτικής του κριτικής προς την Κυβέρνηση. Σύμφωνα δε με συνεργάτες του “αυτό είναι το παράδειγμα για το πώς στέκεται η αντιπολίτευση σε μια εθνική τραγωδία που τήρησαν χονδρικώς όλοι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλην του Κ. Μητσοτάκη πριν να εκλεγεί”.

Αυτό όμως δεν απέτρεψε τον κ. Τσίπρα από το να “απαντήσει” στη διάχυση ευθυνών και στην επιχείρηση ” όλοι φταίμε” που χρεώνει ως τακτικισμό στην κυβέρνηση δια επιθέσεως, τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, επαναφέροντας την κριτική του – ονομαστικά αυτή τη φορά- για “τζάκια” που κυβέρνησαν τα περισσότερα χρόνια στη χώρα, όταν δημιουργήθηκαν οι “παθογένειες” του Κράτους.

“Αυτό το κράτος, το αναποτελεσματικό, το αναξιοκρατικό, το ρουσφετολογικό, δεν το φτιάξαμε εμείς, έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε”, η χαρακτηριστική αποστροφή του.

“Χαμηλά” η μπάλα για τις εκλογές

Σε αντίθεση πάντως με τις ημέρες πριν από την τραγωδία στα Τέμπη όταν ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες του τις προεκλογικές περιοδείες διατράνωνε πως η ( δημοσκοπική)  ανατροπή έχει ήδη γίνει και πως “είμαστε ήδη πρώτοι”, άλλαξε ως φαίνεται, άρδην στρατηγική. Πλέον η μπάλα για τις προσδοκίες από την κάλπη είναι “χαμηλά”: Από τη βεβαιότητα της πρωτιάς, χθες, πέρασε σε πιο μετριοπαθείς τόνους: Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος, είναι εφικτός, περιορίστηκε να πει, τη στιγμή που όντως η δημοσκοπική ψαλίδα με την κυβέρνηση φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι κλείνει σημαντικά. Χωρίς πάντως το κόμμα του, να κερδίζει οφέλη.

Στην Κουμουνδούρου σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως ικανοποιημένοι από τα δημοσκοπικά ευρήματα, ιδίως της χθεσινής δημοσκόπησης της MRB, κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία εκείνα που αποτυπώνουν την οργή των Πολιτών, πρωτίστως για την Κυβέρνηση.

Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και τις επόμενες ημέρες, με ατζέντα σχεδόν μονοθεματική ( την τραγωδία στα Τέμπη) και στόχο να ενταφιαστεί το κυβερνητικό προφίλ περί αποτελεσματικότητας.

Συνοψίζεται το παραπάνω και στην χθεσινή αποστροφή του κ. Τσίπρα, όταν διερωτήθηκε για τις υποδομές των σιδηροδρόμων: “Τι έκαναν οι άνθρωποι αυτοί, τέσσερα χρόνια”;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας