Συρία-19δυτικές παραβιάσεις F-35&Rafale σε 24ώρες-Ρωσία&ΗΠΑ οδεύουν προς σύγκρουση στη Συρία

2370

Μακριά από το θέατρο του πολέμου στην Ουκρανία, η εχθρότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας λαμβάνει χώρα στην Συρία σε πλήρη κλίμακα. Η Μόσχα αναφέρει τώρα πως αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα δημιούργησαν μία «επικίνδυνη κατάσταση» στην περιοχή Al-Tanf της Συρίας 19 φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

«Συνολικά 19 παραβιάσεις έγιναν στην περιοχή Alf-Tanf: από τρία ζεύγη τζετ F-35, τέσσερα ζεύγη τζετ F-16, ένα ζεύγος τζετ Rafale και τρία drones πολλαπλών σκοπών MQ-1C» δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού κέντρου συμφιλίωσης της Συρίας, υποναύαρχος Βαντίμ Κουλίτ.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι δυνάμεις ηγούμενες από τις ΗΠΑ συχνά δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις στον ουρανό πάνω από την Συρία. Σε άλλη ομιλία του, ο Κουλίτ είχε ανακοινώσει πως ένα μαχητικό τζετ F-16 της δυτικής συμμαχικής δύναμης «προσέγγισε επικίνδυνα» ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-35 κοντά στα νότια συριακά σύνορα.

Πριν το περιστατικό αυτό, ο ίδιος είχε αναφέρει πως αεροπλάνα της αμερικανικής συμμαχικής δύναμης είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας 26 φορές μέσα σε 24 ώρες. Αν και αυτές οι «συγκρούσεις» μεταξύ των δύο πλευρών θεωρούνται ανησυχητικές από στρατιωτικούς αναλυτές και επίσημους, οι συνθήκες αυτές υπάρχουν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σε ένα επικίνδυνο και αναπάντεχο επεισόδιο νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Μόσχα είχε αναφέρει πως δύο τζετ F-35 από την δυτική συμμαχική δύναμη ήρθαν επικίνδυνα κοντά σε δύο μαχητικά Su-35 που άνηκαν στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις της Συρίας στις 14 Αυγούστου.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, συνολικά τρία ζεύγη F-16, τρία ζεύγη F-35, δύο ομάδες Rafale, ένα ζεύγος μαχητικών τζετ Typhoon από την συμμαχία μαζί με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας στην περιοχή Al-Tanf μέσα στην ημέρα.

Και οι ΗΠΑ τα Ίδια!

Όπως το κάνει η Μόσχα, έτσι και ο δυτικός τύπος μιλά συχνά για ρωσικές υπερπτήσεις και επικίνδυνες παραβιάσεις και προσεγγίσεις δυτικών μαχητικών.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο επικεφαλής της κεντρικής δυνάμεις των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Αλέξους Γκρίνκεβιτς, προειδοποίησε τον κόσμο για μία κατάσταση που δεν έχει ξαναδεί ποτέ από την ρωσική πολεμική αεροπορία.

Λίγο αργότερα, η Ρωσία αντεπιτέθηκε κατηγορώντας την συμμαχική δύναμη ηγούμενη από τις ΗΠΑ για παραβιάσεις και παραβάσεις των συμφωνηθέντων κανονισμών στην Συρία.

Κάπως έτσι οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται, με τις δύο χώρες να συνεχίζουν να παρενοχλούν η μία την άλλη με μαχητικά τζετ και προσωπικό στο έδαφος. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας