Συνεχίζεται αέναα στις Βρυξέλλες το εμπάργκο πετρελαίου-Πλήρες αδιέξοδο

352
Συνεχίζεται η αέναα στις Βρυξέλλες

Συνεχίζεται το «παζάρι» στη διήμερη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και την ενέργεια. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός «θολώνει τα νερά» και παραπέμπει στην… επόμενη Σύνοδο

Είναι το κλασικό ευρωπαϊκό μοτίβο των Συνόδων Κορυφής: Διαφωνίες που εκφράζονται δημόσια πριν από τη συνεδρίαση, πολύωρες συνομιλίες και τελικά ενδεχομένως μια συμβιβαστική -αν όχι και άτολμη- λύση.

Το βλέπουμε και πάλι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όπου οι «27» καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και την ενέργεια.

Οι διαφωνίες είναι πολλές για το πετρέλαιο, όπως πολλές είναι οι προσεγγίσεις για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια.

H Ουγγαρία και άλλες χώρες προβάλλουν αντιρρήσεις και ζητούν εγγυήσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τέθηκαν ακόμη και άλλα θέματα, όπως η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου και αερίου, από άλλες πηγές.

Ειδικότερα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται κατά 50% με 96% από το ρωσικό αέριο, χρειάζονται χρόνο για να στήσουν τις νέες υποδομές. Οι εγγυήσεις από τους εταίρους τους αφορούν το πώς θα αποφύγουν την κατάρρευση της οικονομίας τους αν κλείσει η στρόφιγγα.

Αλλά, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν το συντομότερο στις αλλαγές, η Ουγγαρία δήλωσε απρόθυμη να ακολουθήσει, προκαλώντας εκνευρισμό για τη στάση της.

Οι «27» συζητούν ακόμη το εμπάργκο τροφοδοσίας ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και η εξαίρεση από το εμπάργκο μέχρι το τέλος του έτους, της τροφοδοσίας μέσω του αγωγού Ντρούσμπα.

Εν τω μεταξύ, σε καθεστώς εξαίρεσης εξετάζεται να μπει η Γερμανία μαζί με τις άλλες χώρες, αλλά αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ολλανδία, οι οποίες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του συγκεκριμένου αγωγού από τις κυρώσεις.

Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς ηγέτες, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μίας συμφωνίας.

Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Μάλιστα, ο Ορμπάν φέρεται να παρέπεμψε στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιουνίου, για την τελική μορφή του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες δεν φέρει αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Βίκτορ Όρμπαν είπε στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ πως «η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό».

Η παρέμβαση του Όρμπαν διέψευσε, κατ’αυτόν τον τρόπο, την εκτίμηση αξιωματούχων και διπλωματών που έχουν δηλώσει πως παραμένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες για να «κλείσει» το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που έχει «κολλήσει» στο τμήμα που αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Όρμπαν εξακολουθεί να προβάλλει αντιρρήσεις στο συμβιβαστικό σχέδιο που έχει τεθεί επί τάπητος, παρόλο που περιλαμβάνει μια εξαίρεση που ζήτησε για το ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών.

Όπως είπε, θέλει διαβεβαιώσεις ότι «η Ουγγαρία θα εξακολουθεί να μπορεί να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, εάν διακοπεί ο εφοδιασμός της μέσω αγωγού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας