Συμφωνία αθλίων Ζελένσκι-Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους – drones στη Δ. Ουκρανία

936

Διμερή συμφωνία ασφαλείας υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk, σήμερα Δευτέρα (8.7.24) μετά τη συνάντηση τους στη Βαρσοβία.
Ειδικότερα, η νέα… «ύπουλη» συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες προβλέπει ότι η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones που εκτοξεύονται από τη Ρωσία πάνω από το ουκρανικό έδαφος, αν εκείνοι κατευθύνονται προς τον εναέριο χώρο της Πολωνίας σύμφωνα με το Associated Press και το ρωσικό TASS.
Το θέμα είναι ένα και τα ερωτήματα πολλά: Ποιος θα καθορίζει ή θα αποφασίζει για το ποια είναι η κατεύθυνση των πυραύλων…; 

Η πρόβλεψη αυτής της συμφωνίας είναι κάτι το πρωτοφανές, ειδικά για ένα κράτος – μέλος του NATO, και η αντίδραση της Μόσχας – σε αυτήν την πρόκληση- αναμένεται να είναι σφοδρή.
Το πόσο ευρεία θα είναι η ζώνη φυσικά… δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να φτάσει τα 40 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, η διμερής συμφωνία ασφαλείας προβλέπει ότι η νέα εθελοντική στρατιωτική μονάδα «Ουκρανική Λεγεώνα» (Ukrainian Legion) θα εκπαιδευτεί σε πολωνικό έδαφος και θα προμηθευτεί εξοπλισμούς από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.»
Η ανακοίνωση Zelensky αναφέρει ότι Ουκρανία και Πολωνία θα «συνεργαστούν στα μαχητικά αεροσκάφη.
Και σε αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει η Βαρσοβία στο Κίεβο, αλλά και στην πιθανότητα να παραδώσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον».
Υπενθυμίζεται ότι πύραυλοι, ρωσικοί και ουκρανικοί, έχουν πέσει σε πολωνικό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Μάλιστα, η πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου S-300 είχε προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων στο χωριό Σεβόντοφ στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.
Τον περασμένο Μάρτιο, ένας ρωσικός πύραυλος cruise παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας για 39 δευτερόλεπτα, όπως είχε ανακοινώσει τότε.
αρχείο_λήψης.webp

Κλείνει deals… ο ουκρανός ηθοποιός 

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και άμυνας που ορίζει τη συνεχή υποστήριξη της Πολωνίας προς την Ουκρανία στον τομέα της άμυνας, ιδίως της αεράμυνας, της ενεργειακής ασφάλειας για την Ουκρανία και της συμμετοχής της Πολωνίας στην ανοικοδόμηση.
Μια λεγεώνα Ουκρανών εθελοντών αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό θα εκπαιδευτούν στην Πολωνία με στόχο να συμμετάσχουν στην αμυντική προσπάθεια στο έδαφος της Ουκρανίας, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Πολωνία θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Andrzej Duda, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Zelensky αργότερα τη Δευτέρα 8/7.
Η χώρα είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας και έχει προσφέρει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και άλλα είδη για την άμυνα.
Προσφέρει επίσης ανθρωπιστική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη.

Tusk (Πολωνία): Καμία ειρηνευτική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας

Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για την ειρήνη στην Ουκρανία «χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας», ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ασφάλεια.
Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Πολωνίας στις επιδιώξεις της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Πολωνός επαίνεσε επίσης την «επιμονή και το θάρρος» του Zelensky και υποσχέθηκε ότι «μπορεί πάντα να βασίζεται σε εμάς στον αγώνα για μια ασφαλή Ουκρανία και μια ασφαλή Ευρώπη».
«Η ηρωική υπεράσπιση της Ουκρανίας είναι επίσης η υπεράσπιση ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου», είπε ο Tusk, μιλώντας στο πλευρό του Zelesnky.
«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επίσης επίθεση στους φίλους και τους γείτονες της Ουκρανίας… Αν αυτός ο πόλεμος τελείωνε άσχημα, θα τελείωνε άσχημα και για την Πολωνία και ολόκληρο τον δυτικό κόσμο».

Η Πολωνία είναι η τελευταία από μια σειρά χωρών που υπέγραψε συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία, δεσμευόμενη να διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη για την άμυνα του Κιέβου έναντι της αποκαλούμενης… ρωσικής επιθετικότητας. Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έγιναν η 16η και η 17η χώρα που υπέγραψαν τέτοιες συμφωνίες.
«Κάθε λέξη σε αυτό το έγγραφο σημαίνει κάτι και αυτές οι λέξεις θα έχουν πρακτικές συνέπειες», δήλωσε ο Tusk, ο οποίος δεσμεύτηκε επίσης ότι η Πολωνία θα «συνεχίσει να πείθει τους συμμάχους μας να κάνουν την πορεία προς την ένταξη τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για την Ουκρανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας