Στους Δημοκρατικούς η 50ή έδρα της Νεβάδα-Ελέγχουν τώρα την Γερουσία

722

Οι δημοκρατικοί κατέφεραν να ελέγξουν τελικά την Γερουσία αφού κέρδισαν 50 έδρες – κέρδισαν και την Νεβάδα – με τους Ρεπουμπλικάνους να παραμένουν στους 49 και να απομένει μια ακόμη έδρα της Τζόρτζια για την οποία θα διεξαχθούν νέες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2022.
Εν τω μεταξύ στην Βουλή των αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν 210 έδρες με όριο νίκης τις 218 και οι δημοκρατικοί 200 έδρες…
Οι Ρεπουμπλικάνοι με βάση τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις 8 Νοεμβρίου 2022 δεν κέρδισαν και οι δημοκρατικοί επίσης δεν έχασαν…

Μετά την Αριζόνα μία ακόμη νίκη κατέγραψαν οι Δημοκρατικοί καταλαμβάνοντας την έδρα της Νεβάδα στη Γερουσία, με την νίκη της Δημοκρατικής γερουσιαστού της Νεβάδα, Katherine Cortez Masto έναντι του Ρεπουμπλικάνου Adam Laxalt, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τα δεδομένα του ινστιτούτου Edison Research, όπου με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων, η Cortez Masto έχει διαφορά περίπου 5.000 ψήφων που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί και με ποσοστό 48,7% επικρατεί του Laxalt που έλαβε το 48,2% των ψήφων.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη της Katherine Cortez Masto στη Νεβάδα, οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου για την έδρα της Τζόρτζια.

Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας με την Cortez Masto και την 50ή έδρα

Η επανεκλογή της Cortez Masto ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει την 50ή έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ και διατηρεί τον έλεγχό του σώματος, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης Biden.
Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής Katherine Cortez Masto επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Adam Laxalt (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump) στην κομβικής σημασίας πολιτεία της Νεβάδα.
Ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας.
Και αυτό γιατί όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Kamala Harris είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Ικανοποίηση Biden για τον έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς

Από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), ο πρόεδρος Joe Biden δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την οριακή επικράτηση της Δημοκρατικής γερουσιαστού Katherine Cortez Masto επί του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Adam Laxalt, ο πρόεδρος Biden δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια».
Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν «ποιοι είναι», συμπλήρωσε.
Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος Biden , στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Rafael Warnok επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Hersel Walker.

To κόκκινο κύμα που δεν ήρθε

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, που παραδοσιακά είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα.
Ωστόσο, θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέτοντας εμπόδια στην κυβέρνηση Biden.
Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται πάντως να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας