Δώδεκα μήνες ύφεσης για τη μεταποίηση ευρωζώνης!!!

537

Εντάθηκε η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας HCOB PMI, με την εργοστασιακή παραγωγή να κάνει τη μεγαλύτερη βουτιά από τον περασμένο Οκτώβριο, την ώρα που οι ανησυχίες σχετικά με την τιμή και την προσφορά ενέργειας εκτοξεύονται.

Η ζήτηση για αγαθά της ευρωζώνης μειώθηκε απότομα στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, με τις αδύναμες επιδόσεις πωλήσεων να είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Συγκεκριμένα, η απασχόληση στη μεταποίηση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών.

Οι πολύ βελτιωμένες συνθήκες προσφοράς συνέβαλαν σε μια ακόμη απότομη μείωση του μέσου κόστους εισροών (των τιμών πρώτων υλών), ενώ οι τιμές των εργοστασιακών αγαθών έκαναν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών.

Ο δείκτης μεταποίησης PMI της ευρωζώνης, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 43,4 τον Ιούνιο, από 44,8 τον Μάιο. Είναι ο δωδέκατος διαδοχικός μήνας που βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης, κάτω από τις 50,0 μονάδες, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Συνολικά, ο δείκτης σηματοδότησε τη μεγαλύτερη επιδείνωση της υγείας του κλάδου παραγωγής αγαθών της ευρωζώνης από τον Μάιο του 2020.

Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας παρουσίασε περαιτέρω πτώση τον Ιούνιο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να υποχωρεί από το 43,2 του Μαΐου και να προσγειώνεται στο 40,6, το νέο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τρία χρόνια.

Και στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο, με τον δείκτη στο 46,5, πέφτοντας από το 47,1 του Μαΐου,  σε χαμηλό εξαμήνου και σε 11ο μήνα συρρίκνωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας