Στον αγώνα οι αγρότες-Μπλόκο στην Εθνική Οδό Θεσσ/κης-Έδεσσας

486

Σκοπός των αγροτών να παραμείνουν στο σημείο και να αποκλείσουν τον δρόμο για περίπου μία ώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι αγρότες σε όλα τα μπλόκα της χώρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους με στόχο η κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματά τους.

Πριν από λίγο ομάδα αγροτών μαζί με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν συμβολικά την Εθνικό Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στο ύψος της Χαλκηδόνας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες μέχρι η κυβέρνηση να «ασχοληθεί σοβαρά» με τα προβλήματα που πλήττουν τη γεωργία

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν αγρότες από το συγκεκριμένο μπλοκ, η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την εθνική πολιτική που αφορά στη γεωργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, σκοπός τους είναι να παραμείνουν στο σημείο και να αποκλείσουν τον δρόμο για περίπου μία ώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας με στόχο να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.

Αγρότες της Θεσπρωτίας μπήκαν στην Εγνατία Οδό

Στην αρχή της Εγνατίας Οδού, στο 1ο χιλιόμετρο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παρέταξαν πριν λίγο οι αγρότες της Θεσπρωτίας τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα.

Η αστυνομία τους εμπόδισε να περάσουν, όμως παραβίασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Εγνατία και στα δύο ρεύματα, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν αργότερα τον αυτοκινητόδρομο και την έξοδο του λιμανιού.

Σε θέση μάχης και σε Θεσπρωτία και Δερβένι – Συμβολικοί αποκλεισμοί με ορίζοντα κλιμάκωσης αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 το πρωί και διέσχισαν ολόκληρη την πόλη. Η μηχανοκίνητη πορεία τους διήρκεσε περίπου μία ώρα και κατέληξε στο λιμάνι.

Πρόκειται για κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και παραγωγούς του νομού Θεσπρωτίας, οι οποίοι ζητούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από φυσικές ή άλλες καταστροφές.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο μπλοκ των αγροτών στο Δερβένι, όπου αγρότες με τρακτέρ τους προετοιμάζονται να κλείσουν συμβολικά την Εγνατία Οδό, στο συγκεκριμένο σημείο.

«Είμαστε ενωμένοι και θα δικαιωθούμε», λένε οι αγρότες και υπογραμμίζοντας ότι θα κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Μερικά από τα βασικά αιτήματα των αγροτών

  • Πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση.
  • Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες.
  • Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου.
  • Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης.
  • Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος.
  • Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Τα μπλόκα σήμερα

Σήμερα οι αγρότες θα προχωρήσουν σε δίωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών, σε συγκεκριμένα σημεία.

Ειδικότερα, το πρώτο μπλόκο θα στηθεί στη 1 το μεσημέρι σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδώνα, Κουλούρα από τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 3 το μεσημέρι οι κινητοποιήσεις μεταφέρονται στον Αλμυρό, όπου θα βρεθούν οι αγρότες της περιοχής, ενώ στις 5 το απόγευμα οι αγρότες της Θεσσαλίας θα βρεθούν σε Πλατύκαμπο (ΠΑΘΕ), Καρδίτσα (Ε 65) και Στεφανοβίκειο (παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου).

Τέλος, στις 18:00 οι αγρότες της Χαλκιδικής θα πραγματοποιήσουν σε δίωρες κινητοποιήσεις στα Νέα Μουδανιά.

Οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά προχώρησαν και χθες το απόγευμα στον συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι μελισσοκόμοι οι οποίοι όλοι μαζί κράτησαν για δύο ώρες κλειστή την εθνική δηλώνοντας αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και εκείνοι από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να προχωρήσουν σε κλείσιμο των εθνικών οδών ενώ σε δεύτερη φάση θα κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Στους δρόμους βρίσκονται και οι αγρότες στο Αίγιο οι οποίοι ετοιμάζονται σήμερα να στήσουν τρία νέα μπλόκα. Οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν την Πατρών – Πύργου, την Πατρών – Τριπόλεως και θα επιχειρήσουν το κλείσιμο της Πατρών- Αθηνών έχοντας βάλει στόχο να μπουν πιο μαζικά τα τρακτέρ στο κέντρο της Πάτρας μέχρι την Παρασκευή. Οι αγρότες του Αιγίου διαμηνύουν πως τα τρακτέρ τους είναι στραμμένα στην Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας