Κομισιόν: ΔΕΗ καταχράστηκε δεσπόζουσα θέση της στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

561

Βουτιά -5% η μετοχή της ΔΕΗ στο ΧΑΑ! Η ΔΕΗ αφού με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, πλήν της περιόδου υπουργίας του Λαφαζάνη Γενάρης-Ιούλιος 2015, έπαιξε το παιχνίδι της τρόϊκα και της Κομισιόν στην απαράδεκτη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα βγαίνει από την ίδια την Κομισιόν στη σέντρα, προκειμένου να καλυφθεί η γύμνια της ξεπουλημένης ευρωγραφειοκρατίας.

Κ.Τ

Υπό κατηγορία η ΔΕΗ από την Κομισιόν!

Ραγδαία είναι η υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ καθώς καταγράφει απώλειες 5% με την ευθύνη της πτώσης να έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ενημέρωσε την Επιχείρηση για την προκαταρκτική της θέση και πως παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε. καθώς πωλούσε ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους αποκλείοντας έτσι τους κύριος ανταγωνιστές της.
Μεταξύ 2013 και 2019, η ΔΕΗ ήλεγχε όλη τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική δυναμικότητα, καθώς και ορισμένες από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές.
Δραστηριοποιήθηκε επίσης στην προμήθεια ενέργειας σε καταναλωτές λιανικής και σε επιχειρήσεις.
Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στη διασυνδεδεμένη ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατά την εν λόγω περίοδο περιλάμβανε την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και το Ιόνιο και μερικά νησιά του Αιγαίου.
Η Επιτροπή έχει προκαταρκτικές ανησυχίες ότι, μεταξύ 2013 και 2019, η ΔΕΗ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προμηθεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν οι θερμικές μονάδες της (δηλ. λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους (δηλαδή το κόστος που αυξάνεται με τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ).
Οι πιθανολογούμενες επιπτώσεις αυτής της φερόμενης συμπεριφοράς στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ότι οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας περιθωριοποιήθηκαν και αποτράπηκαν οι επενδύσεις σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.
Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τους ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθούν σε επίπεδο λιανικής, ανατρέποντας τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2013.
Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά της ΔΕΗ ενδέχεται να οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και σε υψηλότερα επίπεδα εκπομπών τοπικής ρύπανσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τι απαντά η ΔΕΗ στην Κομισιόν – Δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα περί δεσπόζουσας θέσης

Η Ανακοίνωση Αιτιάσεων αποτελεί ένα βήμα της έρευνας και όπως τονίζει και η Επιτροπή στη δήλωσή της, η επίδοση της δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας
Αυτό απαντά η ΔΕΗ στο ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η Επιτροπή) απέστειλε σήμερα μια Ανακοίνωση Αιτιάσεων (Statement of Objections) σχετικά με υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, η υπόθεση ξεκίνησε με τον έλεγχο στα γραφεία της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο 2017 και οι επίσημες διαδικασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2021.
Η ΔΕΗ έχει συνεργαστεί με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης.
Οι αιτιάσεις της Επιτροπής σχετίζονται με την περίοδο από τον Ιούλιο 2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Η υπόθεση αφορά περίοδο πριν τον επανασχεδιασμό της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού σύμφωνα με τις επιταγές του μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model) αλλά κυρίως πολύ πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε μια μοντέρνα και βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.
Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της.
Η Ανακοίνωση Αιτιάσεων αποτελεί ένα βήμα της έρευνας και όπως τονίζει και η Επιτροπή στη δήλωσή της, η επίδοση της δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας, καταλήγει η ΔΕΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας