Στα πρόθυρα πολέμου Σερβία-Κόσοβο-Βελιγράδι: Σχεδιάζουν την κόλαση αλλά θα νικήσουμε!

848
Σχεδιάζουν την κόλαση αλλά θα νικ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη είναι ξανά Αλβανοί και Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο. Πυρά εξακολουθούν να ακούγονται κατά μήκος των συνόρων ενώ υπάρχουν αρκετές φωτιές. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Νίκολα Σελάκοβιτς, δήλωσε ότι «η αλβανική πλευρά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ετοιμάζεται κυριολεκτικά να φέρει κόλαση στους Σέρβους» με τον Α.Βούτσιτς να ορκίζεται μάχη μέχρι θανάτου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Albin Kurti, επιβεβαίωσε πριν λίγο σε διάγγελμα του πως υπήρξαν ένοπλες συμπλοκές καθώς όπως είπε “ένοπλες ομάδες που ελέγχονται από την σερβική κυβέρνηση πυροβόλησαν σήμερα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η επίθεση έγινε κατά μήκος των συνόρων”. 

Πρόσθεσε επίσης:

“Οι μέρες που έρχονται μπορεί να είναι προκλητικές. Αντιμετωπίζουμε τον τύπο του σερβικού σοβινισμού που γνωρίζουμε καλά”.

Τουλάχιστον ένας Σέρβος τραυματίστηκε σοβαρά και εισήχθη στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα μετά από επίθεση που δέχτηκε από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις ROSU ενώ υπάρχουν επίσης αναφορές για πυροβολισμούς στον δήμο Zubin Potok στο χωριό κοντά στο πέρασμα Brnjak.

Παράλληλα επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες για κατάσταση γενικής επιφυλακής στον σερβικό Στρατό, ενώ σερβικά μαχητικά έχουν μετασταθμεύσει σε αεροδρόμια κοντά στο Κόσοβο.

Εντωμεταξύ αλβανικές ειδικές δυνάμεις αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία και κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα . Μαζί με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης τα πάντα είναι κλειστά και οι δρόμοι έχουν αδειάσει, ενώ οι σειρήνες εξακολουθούν  να ακούγονται. Αποκλεισμένοι είναι οι δρόμοι προς τις πόλεις Rudari, Zvechani και Zubin Potok.

Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναχώρησε επειγόντως από το Βελιγράδι, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη ενώ κανονικά θα έφευγε αύριο για Μαδρίτη.

Διάγγελμα Boύτσιτς: Θα νικήσουμε!

O πρόεδρος της Σερβίας πρόσθεσε ότι οι “οι Αλβανοί ετοίμαζαν εκκαθαρίσεις Σέρβων στην Μιτροβίτσα”. Είπε στο διάγγελμα του: 

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα ζητήσουμε ειρήνη , αλλά θα σας πω αμέσως: δεν θα υπάρξει παράδοση και η Σερβία θα κερδίσει. Αν αρχίσουν να διώκουν Σέρβους, να κοροϊδεύουν τους Σέρβους, να σκοτώνουν Σέρβους, η Σερβία θα κερδίσει»!

«Η κατάσταση για τον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια είναι πολύ περίπλοκη… πολλοί άνθρωποι έχουν περιορίσει τη στάση τους απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια σε συνθήματα στα οποία λένε «Το Κόσοβο είναι Σερβία» και αυτό είναι όλο, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν βρεθεί ποτέ σε μια πιο περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα.

«Η έκκλησή μου προς όλους είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ειρήνη με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος. Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν, από τους Σέρβους να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις, αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών, που έχουν αναγνωρίσει τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν συγκρούσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος.

Είπε ότι το καθεστώς στην Πρίστινα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συνολική κατάσταση στις διεθνείς σχέσεις αυτή τη στιγμή.

«Πήραν την απόφαση να επιβάλουν πράγματα που δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν, κυρίως στους ανθρώπους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια. Προηγουμένως, έστειλαν τις μονάδες τους στις διοικητικές διαβάσεις Jarinje και Brnjak, με την επιθυμία να σταματήσουν όλους όσους έχουν σερβικές ταυτότητες. Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουν απόψε τα μεσάνυχτα, ενώ ταυτόχρονα θα πείσουν τους Σέρβους να εγκαταλείψουν τις πινακίδες KM», ανακοίνωσε ο Βούτσιτς.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας σε ανακοίνωση του λέει το αυτονόητο: Προς το παρόν (!) δεν περάσαμε τα σύνορα, κάτι που πράγματι δεν έχει συμβεί… ακόμη.

«Εξαιτίας του μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης που σκόπιμα διοχετεύει η Πρίστινα και που διαδίδονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα και ορισμένους ιστότοπους, και στις οποίες αναφέρεται ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του σερβικού Στρατού και της αποκαλούμενης αστυνομίας του Κοσόβου το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει:

Προς το παρόν(!) ο σερβικός Στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσόβου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν την Κυριακή, μετά από φήμες ότι ένοπλοι Αλβανοί συγκεντρώνονταν για πογκρόμ εναντίον των Σέρβων που έχουν μείνει στο Κόσοβο.

Η Ρωσία στηρίζει την Σερβία

Η Ρωσία καλεί την Πρίστινα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση που την υποστηρίζουν να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova και ενώ η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι τεταμένη και προκαλεί ανησυχίες.

«Καλούμε την Πρίστινα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση που την υποστηρίζουν να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο», είπε.

Η «απόφαση» των αρχών στην Πρίστινα να ξεκινήσουν από την 1η Αυγούστου την εφαρμογή αδικαιολόγητων μεροληπτικών «κανόνων» για την αναγκαστική αντικατάσταση προσωπικών εγγράφων και πινακίδων κυκλοφορίας ντόπιων Σέρβων είναι ένα ακόμη βήμα προς την απέλαση του σερβικού πληθυσμού από το Κοσσυφοπέδιο, τον εκτοπισμό των Σέρβων από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, που διασφαλίζουν την προστασία των σερβικών δικαιωμάτων κατοίκων από την αυθαιρεσία των εξτρεμιστών στην Πρίστινα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Α. Κούρτι.

Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν πρόκειται για άμεση επίθεση στην ελευθερία τους και σκόπιμα θα το επιδεινώσουν προκειμένου να πυροδοτήσουν ένα βίαιο σενάριο. Φυσικά, η μεγαλύτερη επίθεση πηγαίνει στο Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει επιπλέον να «εξουδετερώσει» στα χέρια των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Καλούμε την Πρίστινα και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που βρίσκονται πίσω της, να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

Τέτοιες εξελίξεις αποτελούν άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας της διαμεσολαβητικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι επίσης ένα παράδειγμα της θέσης του Βελιγραδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσφέρει στο Βελιγράδι μια ντε φάκτο συμφιλίωση με την αφαίρεση του δικαιώματος των συμπατριωτών του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δείτε εικόνες: Οδοφράγματα από τους Σέρβους που έβγαλαν τα Zastava…

Image
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας