Societe Generale: Οι μετοχές είναι ακριβές-Αυξάνονται τα σημάδια συντριβής

289
Οι μετοχές είναι ακριβές

Η Societe Generale υποστηρίζει μετά από πολλούς μήνες εξαιρετικής απόδοσης στην αγορά, βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα μιας σημαντικής αλλαγής.

Από τη μια πλευρά, οι μετοχές διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, κινούνται καθημερινά σε νέα υψηλά ενώ όλα τα στοιχεία είναι επιδεινούμενα και αρνητικά.
Οι επενδυτές φαίνονται εφησυχασμένοι ότι και εάν συμβεί θα παρέμβουν η Fed και η ΕΚΤ μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης QE και κάθε ασύμβατης νομισματικής πολιτικής για να στηρίξουν τις μετοχές για να πάνε υψηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα.
Από την άλλη, τα παραδοσιακά σήματα της bear market, όπως ο δείκτης φόβου και απληστίας βρίσκονται βαθιά σε ουδέτερο έδαφος, ενώ πριν ένα μήνα βρισκόταν στην ζώνη του φόβου.

Ο δείκτης SKEW τον οποίο πολλοί θεωρούν ως δείκτη προετοιμασίας για επερχόμενη συντριβή των μετοχών διεθνώς, βρίσκεται σχεδόν σε υψηλά επίπεδα, με την Goldman Sachs να προειδοποιεί ξεκάθαρα ότι κάτι άσχημο επέρχεται.

Έχουμε από την μια τους επενδυτές εφησυχασμένους και μερικούς βασικούς δείκτες να προειδοποιούν για μεγάλη διόρθωση.
Η γαλλική τράπεζα Societe Generale διερωτάται εάν αυτό που παρατηρούμε είναι σήμα ειρωνείας ή υπερβολική προσοχή των επενδυτών;
Ο Δείκτης Κινδύνου Ενεργητικού (SG MARI) της Societe Generale βρίσκεται επί του παρόντος ακριβώς σε βαθύ κίνδυνο παρ΄ ότι τα χρηματιστήρια καταγράφουν συνεχή ρεκόρ, γεγονός που εγείρει διάφορα ερωτήματα:

  • Μήπως οι επενδυτές είναι τόσοι εφησυχασμένοι;
  • Οι μετοχές, τα ομόλογα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ή τα εμπορεύματα θα προκαλέσουν την πτώση;
  • Το πιο σημαντικό, ποιο είναι το «μήνυμα» – ένα προειδοποιητικό σήμα για μεγάλο πρόβλημα (= Πώληση) ή οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι (= Αγορά);

Κατά την Societe Generale λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί +20,4% μέχρι σήμερα και ο Euro Stoxx 50 στο +19,2%, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη, «ίσως ακόμη και σε σημείο εφησυχασμού».
Όμως, παραδόξως, ο δείκτης Societe Generale MARI που αξιολογεί το πώς αποτιμούν τον κίνδυνο οι επενδυτές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δίνει ακριβώς το αντίθετο σήμα.
Μάλιστα ο δείκτης Societe Generale MARI άγγιξε το κατώτερο όριο του κανονικού εύρους συναλλαγών στο -1,06, σχεδόν μία τυπική απόκλιση κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Πόσο ασυνήθιστο είναι αυτό;
Πολύ.
Η Societe Generale έχει καταγράψει τόσο χαμηλά τον δείκτη μόνο στο 9% όλων των περιπτώσεων από το 2000.
Στο παρελθόν, οποιαδήποτε πτώση κάτω από τα σημερινά επίπεδα Societe Generale MARI είχε συνήθως πυροδοτηθεί από μια μεγάλη κρίση όπως η φούσκα των εταιριών νέας τεχνολογίας, η κρίση των subprime των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ κ.α.
Το τρέχον επίπεδο του δείκτη Societe Generale MARI είναι χαμηλότερο ακόμη και από το κραχ στις αγορές τον Μάρτιο 2020 με τον covid 19.

O κίνδυνος είναι απενεργοποιημένος

Πως φθάσαμε στην κατάσταση απενεργοποίησης του κινδύνου; Από τα χαμηλά επίπεδα των αγορών που προκάλεσε ο COVID-19 στα τέλη Μαρτίου 2020 οι πρωτοβουλίες με όρους νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής έστειλαν το Societe Generale MARI υψηλότερα, με κορύφωση στο 0,56 στις 15 Ιανουαρίου 2021.
Από τότε, ο δείκτης κινείται πιο κοντά στην ζώνη κινδύνου, με την πτώση να επιταχύνεται μέτρια τους τελευταίους τρεις μήνες.
Μήπως χαμηλός δείκτης Societe Generale MARI σημαίνει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον;
Σύμφωνα με την Societe Generale ακόμη αυτό αξιολογείται.
Σε όλες τις περιπτώσεις, ο δείκτης Societe Generale MARI διορθώνει έντονα κατά την φάση μιας κρίσης, με τη διάρκεια της διόρθωσης να υποδεικνύει τη σοβαρότητα της κρίσης.
Κατ’ επέκταση, το τρέχον χαμηλό επίπεδο δεν συνεπάγεται απαραίτητα μεγάλο πρόβλημα μπροστά μας … αλλά θα μπορούσε και να είναι.

Η Societe Generale υποστηρίζει μετά από πολλούς μήνες εξαιρετικής απόδοσης στην αγορά, βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα μιας σημαντικής αλλαγής.
Η Γαλλική τράπεζα πιστεύει ότι ο ρυθμός αλλαγής πολιτικής που περιλαμβάνει νομισματικές και δημοσιονομικές προσαρμογές θα μπορούσε να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί για τον covid 19.
Κατά την γαλλική τράπεζα οι αγορές εισέρχονται σε ένα νέο περιβάλλον με προοπτική επιβράδυνσης των κερδών και αύξησης των αποδόσεων ομολόγων.
Από εδώ και πέρα τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας