Σκόπια: Στόχος της Βουλγαρίας είναι αφομοίωση ή εκβουλγαρισμός της “Βόρειας Μακεδονίας”

600

Νέες πολιτικές φωτιές άναψαν μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας καθώς ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι ο στόχος της Σόφιας είναι η αφομοίωση ή ο εκβουλγαρισμός του σλαβομακεδονικού λαού.

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Boris Grdanoski/AP), δήλωσε ότι στόχος της Βουλγαρίας είναι η αφομοίωση ή ο εκβουλγαρισμός της Βόρειας Μακεδονίας και του σλαβομακεδονικού λαού πριν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Eνωση, γράφει η σερβική b92.

Αντίδραση στη δήλωση Πέτκοφ

Ο Μίτσκοσκι αντέδρασε στη δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τουλάχιστον σε 10 χρόνια.

Είπε ότι το βέτο της Βουλγαρίας θα μπορούσε να αρθεί εάν τα Σκόπια ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες και επιδιώξουν την εγγραφή των Βουλγάρων στη χώρα στα κεφάλαια του Συντάγματος, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι η εγγυήτρια.

«Αν λοιπόν διαβάσετε προσεκτικά τη δήλωση του Κίριλ Πέτκοφ, θα δείτε ότι αυτό που λέμε εδώ και μήνες, εμείς στο VMRO-DPMNE και εγώ προσωπικά, και αυτό είναι ότι τα προβλήματά μας είναι διμερή, δηλαδή ότι η επίσημη Σόφια αναζητά ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, που σημαίνει ή θα αφομοιωθείτε ή θα εκβουλγαριστείτε για να μπείτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως τέτοιοι, ή δεν θα υπάρξει Ευρωπαϊκή Ενωση για εσάς, παρά το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη», είπε ο Μίτσκοσκι.

Δεν θα το επιτρέψουν

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πεπεισμένος ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα το επιτρέψουν, γιατί οι ίδιες χώρες έχουν επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι τα διμερή προβλήματα είναι μόνο διμερή και δεν μπορούν να είναι πολυμερή, δηλαδή προβλήματα των κρατών μελών της ΕΕ», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι της Βόρειας Μακεδονίας TV21, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.

Πηγή: b92.net, echedoros-a.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας