Γερμανία: Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

608
Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού «καίει» αυτό το διάστημα τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

«Η σχεδιαζόμενη συζήτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική εισήγηση και χωρίς κομματική γραμμή για τους βουλευτές, αποσκοπεί στη δημιουργία των μεγαλύτερων δυνατών συναινέσεων», δήλωσε ο κ. Σολτς, υπερασπιζόμενος την επιλογή του κυβερνητικού συνασπισμού να παραπέμψει το θέμα στους βουλευτές, ζητώντας τους να υποβάλουν υπερκομματικές προτάσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η συζήτηση ήδη συγκεκριμενοποιείται», αναφερόμενος στην πρωτοβουλία επτά βουλευτών από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), για πρόταση που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 18 ετών. Η σχετική πρόταση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή μετά την πρώτη «συζήτηση προσανατολισμού» της Budestag, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Αντίθετη όμως άποψη εξέφρασε για το θέμα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος -ενόψει και της διάσκεψης καγκελαρίου και των πρωθυπουργών ομόσπονδων κρατιδίων τη Δευτέρα- τόνισε ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να παρουσιάζεται ουδέτερη.

«Αυτό το κάνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, όχι ο καγκελάριος», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ένα σαφές κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επίχειρώντας να φορτώσει το πολιτικό κόστος στους Σοσιαλδημοκράτες.

Από την άλλη  υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ως βουλευτής τάσσεται υπέρ της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, αλλά ως ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας παραμένει ουδέτερος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας