Sinn (πρώην IFO): «Προπαγάνδα» τα περί προόδου της ελληνικής οικονομίας

1552
Sinn

«Προπαγάνδα» χαρακτηρίζει τα περί προόδου της ελληνικής οικονομίας την οποία πιστοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας , ο γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn , ένας εκ των περίφημων γερμανών ”σοφών” και σύμβουλος της A. Merkel.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική Ραδιοφωνία (DLF)) επανέλαβε την πάγια θέση του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσω υποτίμησης του νομίσματος.
«Όλα αυτά είναι προπαγάνδα.
Πρέπει να αναλογιστείτε ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ισορροπία στις σχετικές τιμές, ο Νότος είναι πολύ ακριβός και αυτό πάμε να το αντισταθμίσουμε διογκώνοντας το κρατικό χρέος.
Είναι ο απόλυτος κεϋνσιανισμός (!).
Είναι ένα πυροτέχνημα, που συνεχώς τροφοδοτούμε με όλο και μεγαλύτερα χρέη.
Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπερηφάνως διαπραγματευόταν η κ. Merkel το 2012».
Η παρέμβαση του γνωστού οικονομολόγου, που μέχρι πρότινος διηύθυνε το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών IFO του Μονάχου, δεν γίνεται τυχαία.
Έρχεται λίγες ημέρες μετά την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker, την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έδωσε την κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια, δηλώνοντας ευθαρσώς τα εξής:
Πρώτον, πρέπει να συνεχιστεί η “έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, ώστε να διασφαλίζεται μεν η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και να μην καταπνίγεται η οικονομική ανάπτυξη.
Δεύτερον, ο δρόμος για το ευρώ είναι ανοιχτός για όλα τα κράτη-μέλη που θέλουν να ενταχθούν και εκπληρώνουν τα σχετικά κριτήρια.
Τρίτον, στην Ευρώπη έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που όμως δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα, γι αυτό απαιτούνται άμεσες και στρατηγικές αποφάσεις.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχία στους θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ανήκουν στο ευρώ – Οι Ιταλοί δεν θέλουν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα

Επικαλούμενος και πάλι το παράδειγμα της Ελλάδας, ο Hans-Werner Sinn υποστηρίζει ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα έπρεπε να μείνουν, επί του παρόντος, εκτός ευρωζώνης.
“Θέλουν τώρα να βάλουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στο ευρώ.
Έχω σοβαρές αμφιβολίες γι αυτό.
Μιλάμε για μία Ελλάδα στο τετράγωνο.
Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν ήδη πάρει πολλά δάνεια σε ευρώ και τώρα θέλουν μία εξασφάλιση γι αυτά, αποκτώντας το δικαίωμα να ”τυπώνουν” και ευρώ…”, υποστηρίζει.
Είναι προφανές ότι ο πρώην επικεφαλής του ινστιτούτου IFO όχι μόνο δεν θέλει τη διεύρυνση της ευρωζώνης, όπως σχεδιάζει η Κομισιόν, αλλά μάλλον θα επιθυμούσε και τη συρρίκνωσή της.
Η σχετική συζήτηση αφορούσε κυρίως την Ελλάδα, αλλά τους τελευταίους μήνες οι εξελίξεις προδιαγράφονται ανησυχητικές και στη γειτονική Ιταλία: πολλές τράπεζες κλονίζονται, η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ευμετάβλητη, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στο ενιαίο νόμισμα.
Απαντώντας στο ερώτημα της γερμανικής ραδιοφωνίας, εάν η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος “προβληματικός” υποψήφιος, ο Hans-Werner Sinn δηλώνει: “Αναμφίβολα, οι Ιταλοί αρχίζουν να χάνουν τον ενθουσιασμό τους για το ευρώ.
Στην πραγματικότητα μόνο ένα κόμμα στηρίζει το ευρώ χωρίς επιφυλάξεις, το Partito Democratico, δηλαδή οι σοσιαλδημοκράτες.
Η Forza Italia του Berlusconi έχει μιλήσει για παράλληλο νόμισμα, η Λέγκα του Βορρά θέλει αποχώρηση από το ευρώ, το Cinque Stelle τα ίδια.
Η Ιταλία βράζει και μην ξεχνάτε ότι έχει και εκλογές του χρόνου…”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας