Το Ισραήλ πιθανότατα δεν θα καταφέρει να κερδίσει έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς εισβάλλει στη Γάζα, επειδή οι δυνάμεις του θα είναι πολύ περιορισμένες. Αυτή είναι η εκτίμηση της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.
Επικαλούμενη μυστική αξιολόγηση από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA), η Washington Post αναφέρει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προειδοποίησαν «κατ’ ιδίαν» τους Ισραηλινούς ηγέτες να μην εισέλθουν σε άμεση σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.
«Θα ήταν δύσκολο για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να επιτύχουν, επειδή τα στρατιωτικά μέσα και οι πόροι τους θα ήταν πολύ αραιά κατανεμημένα, δεδομένης της σύγκρουσης στη Γάζα» σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Επικαλείται επίσης δηλώσεις 12 Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας είπαν ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο «τις χρηματοδοτούμενες και εκπαιδευμένες από τις ΗΠΑ ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου» περισσότερες από 30 φορές από τις 7 Οκτωβρίου.
«Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να δει μια διευρυμένη μάχη στο Λίβανο ως κλειδί για την πολιτική του επιβίωση εν μέσω εγχώριων επικρίσεων» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Η Χεζμπολάχ, ένας μακροχρόνιος αντίπαλος των ΗΠΑ με καλά εκπαιδευμένους μαχητές και δεκάδες χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες, θέλει να αποφύγει μια μεγάλη κλιμάκωση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι λένε ότι ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, θέλει να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο. Σε ομιλία του την Παρασκευή (5/1), ο Νασράλα υποσχέθηκε απάντηση στην ισραηλινή επιθετικότητα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των συνόρων με το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, όπου θα συζητήσει συγκεκριμένα βήματα για την «αποφυγή κλιμάκωσης», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ματ Μίλερ, πριν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Μέση Ανατολή.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός -ούτε του Ισραήλ, ούτε της περιοχής, ούτε του κόσμου- να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση πέρα από τη Γάζα», δήλωσε ο Μίλερ. Αλλά αυτή η άποψη δεν απηχεί τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.
Σφαγή δίχως τέλος στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας
Νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα έπληξαν τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πλέον επίκεντρο των επιθέσεων του Ισραήλ, με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA να μεταδίδει πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
Συνολικά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.722 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ περισσότεροι από 58.000 έχουν τραυματιστεί, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό.
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, Ντανιέλ Χαγκαρί, υποστήριξε χθες βράδυ πως «εξαρθρώθηκε» η «στρατιωτική δομή» της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και πως επικεντρώνεται πλέον στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, προσθέτοντας όμως πως στοιχεία της οργάνωσης συνεχίζουν να επιχειρούν στη βόρεια Γάζα, παρότι «χωρίς δομή και χωρίς διοικητές».
«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουμε επιτύχει (σ.σ. τους καθορισμένους στόχους)», που είναι «η εξάλειψη της Χαμάς, η ανάκτηση των ομήρων και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», επανέλαβε χθες βράδυ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ισραηλινοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στην πλατεία Χαμπιμά του Τελ Αβίβ, καλώντας να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και να παραιτηθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.