Σερβία: “Το Κόσοβο θέλει νέο πόλεμο-Αποφάσισε να επιτεθεί”-Aιφνιδιαστική κρίση

772
Το Κόσοβο θέλει νέο πόλεμο-Αποφάσισε να επιτεθε

Νέα κρίση ξέσπασε στα Βαλκάνια μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου με στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών να συγκεντρώνονται ήδη στα σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και βίντεο η ειδική στρατιωτική μονάδα του Κοσόβου Rosu έχει ήδη κινητοποιηθεί και κατευθύνεται από την Πρίστινα προς τις σερβικές περιοχές του Βόρειου Κοσόβου και τα Μετόχια ενώ υπάρχει και μετακίνηση σερβικών τεθωρακισμένων και στρατιωτικών δυνάμεων.

Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι καθώς αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις των Σέρβων εναντίον των αλβανικών αρχών της Πρίστινα. Ας δούμε τι προηγήθηκε.

Σερβία: Το Κόσοβο επιδιώκει νέο πόλεμο

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την Πέμπτη τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ότι επιτέθηκε στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου επειδή τους εμποδίζει να ψηφίσουν στις σερβικές εκλογές στις 3 Απριλίου και απέλυσε έναν Σέρβο δικαστή του Κοσσυφοπεδίου που υποστήριζε το δικαίωμα αυτό.

Στην έκτακτη ομιλία του ο Α. Βούτσιτς δήλωσε τα εξής:

«Ο Άλμπιν Κούρτι αποφάσισε να επιτεθεί στους Σέρβους και έσπασε τη Συμφωνία των Βρυξελλών» είπε ο Βούτσιτς σε μήνυμα του αναφερόμενος σε ένα σύμφωνο εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Ο Κούρτι παραβίασε τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Η Συμφωνία των Βρυξελλών ηττήθηκε και, με τη θέλησή του και με τη θέληση όσων τον προστατεύουν, η Συμφωνία των Βρυξελλών δεν υπάρχει πλέον”, σημείωσε ο Βούτσιτς.

Ο Κούρτι είναι αυτός που θέλει να καταστρέψει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Με αυτές τις αποφάσεις, θέλει να επιτεθεί στον σερβικό λαό όπου κι αν ζει τόσο στο νότο όσο και στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια”, πρόσθεσε ο Βούτσιτς.

Στο τέλος, προειδοποίησε τις χώρες του Κουίντ και τη διεθνή κοινότητα ότι η Σερβία θέλει να διατηρήσει την ειρήνη.

«Ό,τι και να κάνετε, η Σερβία θα είναι με τον λαό της», είπε ο Βούτσιτς στο τέλος της έκτακτης ομιλίας του.

Οι αρχές του Κοσόβου απολύουν Σέρβους δικαστές και διοικητές

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι ένας Σέρβος δικαστής από τα θεσμικά όργανα της Πρίστινα απολύθηκε μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι, και πρόσθεσε ότι ο Κούρτι είχε λάβει απόφαση να επιτεθεί στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.

“Μετά από αίτημα του Albin Kurti, η Σέρβα δικαστής Biljana Stevanović απομακρύνθηκε σήμερα από τα όργανα των Σέρβων δικαστών του Κοσσυφοπεδίου.

Η απόλυση όλων των Σέρβων διοικητών και αστυνομικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Βελιγράδι προετοιμάστηκε για το πρωί”, είπε.

Στις 22 Μαρτίου, ο Βούτσιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, με τους οποίους μίλησε για να επιτραπεί η διεξαγωγή σερβικών κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά από αυτή τη συνάντηση, ανακοινώθηκε ότι στα νότια και βόρεια της Μιτρόβιτσα, στις 25 Μαρτίου, οι Σέρβοι θα πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις.

Οι σερβικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Απριλίου. Το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Σερβία για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών, καθώς ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση να απευθύνει αίτημα στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, ο Βούτσιτς είπε ότι με αυτή την ενέργεια, το Κοσσυφοπέδιο ήθελε η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που δεν γίνεται.

Ο Βούτσιτς καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινα να μην επιτρέψει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν στις σερβικές εκλογές της 3ης Απριλίου σε εκλογικά τμήματα, αλλά μόνο στις σερβικές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή.

Η Πρίστινα είχε επίσης απορρίψει πρόταση δυτικών πρεσβευτών ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να διοργανωθεί με τη βοήθεια εκπροσώπων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας