Σερβία κατέρριψε drone του Κοσόβου-Εισβολές UAV στον σερβικό ΕΑΧ

2408
Σερβία κατέρριψε drone του

Στα πρόθυρα σύρραξης βρίσκονται ξανά Σερβία και Κόσοβο με τις σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις να υλοποιούν την διαταγή του προέδρου της Σερβίας, Α.Βούτσιτς, και να καταρρίπτουν εχθρικό drone που μπήκε στον σερβικό ΕΑΧ από το Κόσοβο και βιντεοσκοπούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ράσκα, 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Βελιγράδι.

Είναι η πρώτη κατάρριψη drone που έγινε με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του σερβικού Στρατού. Τα συντρίμμια του drone στάλθηκαν για ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκει στο Κόσοβο ή σε ΝΑΤΟϊκή χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη εισβολή εχθρικού drone στον εναέριο χώρο της Σερβίας. Αυτό συμβαίνει μαζικά τις τελευταίες τρεις ημέρες. Φαίνεται ότι κάποιοι στο ΝΑΤΟ ανησυχούν πολύ για τις κινήσεις του σερβικού Στρατού.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabić, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι εχθρικά drones πέταξαν πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις:

“Σωστά, τα drones κατέγραψαν μια θέση στη Ζώνη Ασφαλείας εδάφους και δύο στρατώνες. Ενημερώθηκα σχετικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος έδωσε εντολή να ενισχυθεί η αεροπορική περιπολία, που είναι πλέον μόνιμη. Αν συμβεί ξανά, θα καταρρίψουμε όλα τα αεροσκάφη” τόνισε.

Να θυμίσουμε ότι χθες ο Πρόεδρος της Σερβίας και Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Aleksandar Vučić, εξέδωσε διαταγή άμεσης κατάρριψης όλων των εχθρικών drones που πετούν στον Εναέριο Χώρο της κεντρικής Σερβίας.

Δείτε βίντεο

Εντοπίστηκε drone και καταρρίφθηκε

Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα drone πάνω από την πόλη Raska κοντά στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic και ο υπουργός Άμυνας Milos Vucevic δήλωσαν νωρίτερα ότι UAV άγνωστης προέλευσης παρακολουθούσε τις θέσεις και τις στρατιωτικές μονάδες του σερβικού στρατού κοντά στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić τόνισε ότι τα drones εντοπίστηκαν να βιντεοσκοπούν μια σερβική στρατιωτική τοποθεσία στη Ζώνη Ασφαλείας του εδάφους μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και δύο στρατώνες.

Η πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πολλές ξένες οντότητες» θέλουν να μάθουν ποια είναι τα σχέδια της Σερβίας σε σχέση με τη «διασφάλιση της ασφάλειας των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».

«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όπως πριν είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη, να διατηρήσουμε την ασφάλεια, να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε θετικά τη σταθερότητα, αν και αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί από την άλλη πλευρά έχουμε ανθρώπους που δεν σκέφτονται ορθολογικά. Κάποιος θα χρησιμοποιήσει ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση και να απειλήσει την ασφάλεια με τις μονομερείς κινήσεις τους», είπε η Μπρνάμπιτς.

Σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Άμυνας;

«Μονάδες του σερβικού στρατού σήμερα το απόγευμα, μετά από έγκαιρο εντοπισμό και παρακολούθηση, εξουδετέρωσαν εμπορικό drone που κινούνταν με κατεύθυνση από το Kopaonik προς τη Raska.

Το drone καταρρίφθηκε με τη χρήση μέτρων ηλεκτρονικού πολέμου κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν, σύμφωνα με την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ανώτατου Διοικητή, να καταρρίπτουν όλα τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που βρίσκονται στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ανώτατου Διοικητή των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, Aleksandar Vučić, οι σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν αυξημένα μέτρα για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μπαράζ εισβολών εχθρικών drones τις τελευταίες ημέρες

Η Σερβία τόνισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισέρχονται στον εναέριο χώρο της από το Κοσσυφοπέδιο εν μέσω αύξησης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Σερβίας από το Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν προέρχονταν από την επικράτειά της.

“Δεν μπορώ να σας πω σε ποιον ανήκουν αυτά τα drones, αλλά μπορώ να πω ότι προέρχονται όλα από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς στο RTS TV.

Το απόγευμα της Τετάρτης ένα drone καταρρίφθηκε στην πόλη Ράσκα, 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Βελιγράδι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Ένα “εμπορικό drone” ερχόταν από την κατεύθυνση του βουνού Kopaonik, που βρίσκεται στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, και καταρρίφθηκε κοντά σε στρατώνες στη Ράσκα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας.

Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Armend Mehaj διέψευσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν στη Σερβία από το Κοσσυφοπέδιο.

Απογειώθηκαν MiG-29

Ο στρατός της Σερβίας αύξησε την ετοιμότητα μετά τον εντοπισμό drones στον εναέριο χώρο της χώρας τις τελευταίες ημέρες, ανέφεραν την Τετάρτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σερβίας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε να καταρριφθούν αμέσως όλα τα «εχθρικά drones» που εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο της Σερβίας, δίνοντας εντολή για απογείωση μαχητικών MiG-29 για την παρακολούθηση τυχόν drones, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σερβίας.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, αμέσως μετά την απογείωση των MiG-29 τα drones αποσύρθηκαν προς τον Εναέριο Χώρο του Κοσόβου.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει σε ποιον ανήκουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ισχυρίστηκε ότι προέρχονταν από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το RTS.

Ο Βούτσεβιτς προειδοποίησε ότι ο σερβικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολυβόλα, ελικόπτερα, και άλλα μέσα για να «ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις».

Την Τρίτη, το σερβικό ΜΜΕ RTS ανέφερε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου είχε εκδώσει περισσότερες από 50 προειδοποιήσεις σε οδηγούς που χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας προειδοποίησε ότι η επιμονή να εφαρμοστεί η αντικατάσταση της πινακίδας κυκλοφορίας θα μπορούσε να “θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια” και ότι η Σερβία θα πρέπει να αντιδράσει.

Τον Σεπτέμβριο, το ΝΑΤΟ έφερε εφεδρικά στρατεύματα που είχαν ανατεθεί στην ειρηνευτική του αποστολή KFOR στο Κοσσυφοπέδιο για εκπαίδευση, δήλωσε ένας από τους διοικητές της αποστολής, σύμφωνα με το Reuters. Περίπου 3.700 ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να σταθμεύουν στην πρώην σερβική επαρχία για να αποτρέψουν τη βία μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Ο δήμαρχος της βόρειας Μιτρόβιτσα, Milan Radojević, δήλωσε την Τρίτη στο κρατικό μέσο RTK του Κοσσυφοπεδίου ότι “Οι Σέρβοι στο βορρά δεν αποτελούν απειλή για κανέναν. Θέλουμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Από την πλευρά μας, δεν θα υπάρξουν επεισόδια ή προβλήματα μέχρι την έκδοση του πρώτου προστίμου, το οποίο σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις μπορεί να συμβεί μετά από 21 ημέρες. Θα δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα στο έδαφος».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι Σέρβοι είναι αποφασισμένοι να μην αλλάξουν τις πινακίδες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας