Σενεγάλη-Το ξύπνημα της Αφρικής και η σταδιακή απεξάρτηση από την Γαλλία!

1078

 

Σήμερα ο 44χρονος Bassirou Diomaye Faye ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Σενεγάλης και έγινε ο νεότερος από τους σημερινούς δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες της Αφρικής.
Η Σενεγάλη, παραδοσιακά θεωρούνταν η πιο “πιστή” χώρα της Δυτικής Αφρικής στη Γαλλία, εξαρτημένη σε βαθμό που να θεωρείται σχεδόν … υπερπόντιο έδαφος υπό τη διοίκηση του Παρισιού.

➡️ Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριστερός πολιτικός, κέρδισε τις εκλογές με 54%, (πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας από τον πρώτο γύρο), ενώ ήταν στη φυλακή (!) και το κόμμα του PASTEF είχε επίσημα απαγορευτεί το 2023 από την κυβέρνηση, μετά από μια περίοδο συνεχών διαδηλώσεων!
Ο Diomaye αποφυλακίστηκε μόλις στις 15 Μαρτίου από τη φυλακή, για να ορκιστεί Πρόεδρος!

➡️ Το πρώτο πράγμα που σκοπεύει σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στην πρωτεύουσα Ντακάρ σήμερα, είναι να καταπολεμήσει τη γαλλική οικονομική επιρροή αλλά και την πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση της Σενεγάλης από τη Γαλλία!

➡️ προτείνει την εισαγωγή του δικού της νομίσματος αντί του δυτικοαφρικανικού φράγκου CFA, το οποίο ελέγχεται εν μέρει από την Τράπεζα της Γαλλίας και χρησιμοποιείται σε οκτώ αφρικανικές χώρες,

➡️ σκοπεύει να αναστείλει τη συμφωνία με την ΕΕ για την αλιεία και να επανεξετάσει τους όρους των συμβάσεων για την εξόρυξη ορυκτών πόρων,

➡️ Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επέμεναν σε ερωτήσεις για πιθανές σχέσεις με τη Ρωσία: Ο Diomaye δήλωσε ότι δεν αποκλείει καμία χώρα ως πιθανό εταίρο.

Ο Diomaye μαζί με τον Ousmane Sonko, ιδρυτή του κόμματος PASTEF (“Πατριώτες της Σενεγάλης για την Εργασία και την Αδελφότητα”) ανήκουν στην ριζοσπαστική/αντιαποικιακή πλευρά του Παναφρικανισμού, ενώ το γαλλικό κατεστημένο τους θεωρεί … τρομοκράτες!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας