Savona: Δίνει εξετάσεις “ευρωφροσύνης” στις Βρυξέλλες και τον Ιταλό Πρόεδρο;

1302
ιταλία

Στο μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης αναφέρεται σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την θέση του νέου υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Paolo Savona.

Οι θέσεις μου είναι γνωστές. Θέλω μια διαφορετική Ευρώπη, πιο ισχυρή, αλλά πιο δίκαιη”, δήλωσε ο Savona στον ιταλικό ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων scenarieconomici.it

Yπενθυμίζει παράλληλα ότι το κυβερνητικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια “προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των στόχων που ορίσθηκαν το 1992 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν το 2007 με την Συνθήκη της Λισαβόνας, εντοπίζοντας τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάθε στόχο”.

Ο Ιταλός οικονομολόγος εξηγεί επίσης ότι στο κυβερνητικό αυτό συμβόλαιο “υπάρχει η δέσμευση για μείωση του δημόσιου χρέους, όχι με παρεμβάσεις που να προβλέπουν φόρους και λιτότητα, αλλά μέσω της αύξησης του ΑΕΠ”. Ζητά να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προτείνει “την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχολείου, για κάθε βαθμό εκπαίδευσης”, ώστε “να βοηθηθεί, με νέα στήριξη, η δημιουργία της πολιτικής ένωσης”.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί τώρα αν οι δηλώσεις αυτές “ευρωφροσύνης” του Paolo Savona θα βοηθήσουν να ξεπερασθεί το βέτο που ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Matarella φέρεται να έχει θέσει για το πρόσωπο του Savona. Μέχρι το βράδυ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαπιστωθεί αν μπορεί να συσταθεί κυβέρνηση.

ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟ ΑΠΕ ΕΓΡΑΦΕ:

ΙΤΑΛΙΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΚΑΛΠΕΣ. MONO EΥΡΩΠΛΗΚΤΟΙ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΥΠΟΙΚ; 

 

Σήμερα το απόγευμα θεωρείται πιθανό να επιστρέψει ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Giuseppe Conte στο προεδρικό μέγαρο για να παρουσιάσει στον πρόεδρο Sergio Matarella την πλήρη σύνθεση της νέας της κυβέρνησης με τα ονόματα των υπουργών.

Μέχρι αυτή την στιγμή, όπως διαρρέει, στην λίστα αυτή περιλαμβάνεται και το όνομα του οικονομολόγου Paolo Savona, για το κύριας σημασίας υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, αφού η Λέγκα επιμένει ότι είναι ο μοναδικός της υποψήφιος για τη θέση αυτή. Ο Matarella θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που να μην έχει εκφραστεί αρνητικά για το ευρώ και τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε προκύψει τόσο οξεία σύγκρουση της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας με κάποιο από τα πολιτικά κόμματα στη φάση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης.

Τις ώρες αυτές καταβάλλονται οι τελευταίες προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση. Διαφορετικά, η μόνη εναλλακτική εξέλιξη δείχνει να είναι ο διορισμός προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και νέα προσφυγή στις κάλπες, μάλλον τον Οκτώβριο.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Louigi Di Maio έχει τονίσει ότι η λύση “ή θα βρεθεί μέχρι σήμερα το βράδυ ή δεν πρόκειται να βρεθεί“.

Βασική πηγή: ΑΠΕ

H ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

 

Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλλει μια σκληρή δικτατορία στα κράτη μέλη, όπου απαγορεύουν την αμφισβήτηση του ευρώ στις κυβερνήσεις και μάλιστα στο κρίσιμο οικονομικό υπουργείο.

Ο ευρωπαϊκός δεσποτισμός έχει καταργήσει προ πολλού τη δημοκρατία και έχει επιβάλλει το μονόδρομο.

Φυσικά, η αμφισβήτηση του ευρώ ή και η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη, καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτή η χώρα θα ακολουθήσει αυτομάτως προοδευτική τροχιά.

Η κρίση, όμως, στην ευρωζώνη και η θραύση του μονόδρομου του ευρώ, θα επιφέρει πιθανότατα συνολικότερες ανακατατάξεις, που μπορεί να βελτιώσουν τους συσχετισμούς και να υποβοηθήσουν προοδευτικές ανατροπές σε μια ή περισσότερες χώρες.

Κ.Τ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας