Ρωσική στρατηγική ασφυξίας στην Ουκρανία-Κλιμάκωση πυραυλικών επιθέσεων-Αφανισμός ηγεσίας Zelensky

5631

Η ρωσική στρατηγική το επόμενο διάστημα στην Ουκρανία αποβλέπει σε μία παρατεταμένη σύγκρουση, που θα κλιμακωθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.
Έτσι θα πρέπει να αναμένεται η ένταση των πυραυλικών επιθέσεων σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, που έχουν σημαντικό στρατηγικό αποτέλεσμα για τη Μόσχα.
Ο αντίκτυπος της καταστροφής αυτής θα γίνει εύκολα αντιληπτή μεσοπρόθεσμα.
Πρόκειται για μία στρατηγική ασφυξίας του ουκρανικού καθεστώτος και των ενόπλων του δυνάμεων, που το ωθούν σε συνθήκες υπό τις οποίες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν όρους και προϋποθέσεις που προτείνουν οι Ρώσοι ή να πάψουν να υφίστανται.
Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες το πιθανότερο σενάριο της εβδομάδας είναι η συνέχιση της αργής προέλασης των ρωσικών δυνάμεων προς το Bakhmut εν μέσω πολύ λιγότερο έντονων μαχών σε άλλα σημεία της γραμμής του μετώπου.

Η κρισιμότητα του Bakhmut

Η κατεύθυνση προς το Ugleadar θα παραμείνει επίσης ένα καυτό σημείο, αλλά είναι απίθανο οι Ρώσοι να καταφέρουν να καταλάβουν την πόλη χωρίς τη συμμετοχή πρόσθετων ενισχύσεων, παρατηρεί ο εξειδικευμένος σε στρατιωτικά θέματα ιστότοπος South Front.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στη γραμμή (οι προετοιμασίες των ενισχύσεων ως μέρος της μερικής επιστράτευσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί).
Την 1η Δεκεμβρίου 2022, οι συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και μονάδων πιστών στο καθεστώς του Κιέβου συνεχίστηκαν στον τομέα του Bakhmut (Artemovsk).
Μετά τις πρόσφατες προόδους, οι Ρώσοι επιτίθενται σε θέσεις ουκρανικών στρατευμάτων στις περιοχές Opitnoe, Podgornoe και γύρω από το Kurdymovka.
Επί του παρόντος, το Bakhmut είναι στην πραγματικότητα απομονωμένο μόνο από τις δυτικές και βορειοδυτικές κατευθύνσεις.
Ωστόσο, παραμένει υπό τη μόνιμη απειλή της πλήρους περικύκλωσης εάν κάποια στιγμή οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις καταρρεύσουν σε βόρειους ή νότιους τομείς.

Η ρωσική προέλαση

Έτσι, παραμένει η κύρια προτεραιότητα της συνεχιζόμενης τοπικής προέλασης του ρωσικού στρατού.
Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν τις ουκρανικές μονάδες στον τομέα Ugledar: Συνοψίζοντας τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η γραμμή επαφής σταθεροποιήθηκε πλήρως στους τομείς της Kherson, του Kharkov και της Zaporizhzhia.
Πιο έντονες είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Donetsk, όπου οι Ρώσοι κατέλαβαν τον σημαντικό οικισμό Andreevka.
Περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν δύο τανκς και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
Στην κατεύθυνση Kupyansk,
 η προσπάθεια του εχθρού να επιτεθεί προς την κατεύθυνση του οικισμού Kuzemovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk) αποκρούστηκε από προληπτικά πυρά πυροβολικού, βαριά συστήματα φλογοβόλων και επιδρομές της αεροπορίας του στρατού.
Περισσότεροι από 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν έξι τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα και τέσσερα οχήματα.
Στο Krasny Liman, μια ουκρανική μονάδα επλήγη από πυρά στην περιοχή Stelmakhovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk).

Συντονισμένα πλήγματα

Επιπλέον, τα πυρά πυροβολικού και τα πλήγματα της αεροπορίας του στρατού απέτρεψαν την προσπάθεια του εχθρού να επιτεθεί προς την κατεύθυνση του οικισμού Chervonopopovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk).
Οι απώλειες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε έως και 20 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ένα τανκ και τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Στην κατεύθυνση του νότιου Donetsk οι μονάδες των Ουκρανών προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αντεπιτεθούν στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές των οικισμών Novomikhailovka και Vladimirovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk).
Ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων των ρωσικών στρατευμάτων, όλες οι αντεπιθέσεις αποκρούστηκαν και οι Ουκρανοί απωθήθηκαν στις αρχικές τους θέσεις.
Επίσης με συντονισμένα πλήγματα αεροπορίας και πυροβολικού οι Ρώσοι κατέστρεψαν τρεις θέσεις ξένων μισθοφόρων κοντά στο Slavyansk (Donetsk), καθώς και 85 μονάδες πυροβολικού, ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 162 θέσεις.
Επιπλέον, οκτώ HIMARS και Olkha MLRS αναχαιτίστηκαν στις περιοχές Svatovo (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk), Novoye (περιοχή Zaporozhzhia), Zeleny Gai και Zhdanovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk). Συνολικά, 334 αεροσκάφη και 177 ελικόπτερα, 2.592 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 391 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 6.930 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 905 οχήματα μάχης εξοπλισμένα με MLRS, 3.642 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου καθώς και 3 ειδικές μονάδες όλμων καταστράφηκε κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Ολικό blackout στο Κίεβο

O δήμαρχος του Κιέβου κάλεσε την Πέμπτη (1/12/2022) τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να μαζέψουν αποθέματα νερού, τροφίμων και ζεστά ρούχα, για την περίπτωση ολικού μπλακάουτ λόγω των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Εάν μπορούν, οι κάτοικοι θα πρέπει να σκεφθούν το ενδεχόμενο να πάνε να μείνουν σε φίλους τους στα περίχωρα της πόλης, τόνισε.
Ο Vitali Klitschko προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια μπορεί να πέσει απότομα εάν σημειωθεί μπλακάουτ και καταστραφούν οι υποδομές, αν δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό, νερό, αποχέτευση και θέρμανση.
«Η θερμοκρασία στα διαμερίσματα μπορεί να μην διαφέρει πολύ από εκείνη στο ύπαιθρο», είπε ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας σε ένα φόρουμ για την ασφάλεια που οργανώθηκε στο Κίεβο.
Στην πρωτεύουσα το θερμόμετρο έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου. «Κάνω έκκληση στους ανθρώπους (…) να έχουν απόθεμα νερού, πόσιμου νερού, τροφίμων μακράς διάρκειας, ζεστών ρούχων».
Πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε όλη την Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους αυτήν την εβδομάδα, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας.
Ο Klitschko προέτρεψε όσους μπορούν να μείνουν προσωρινά σε σπίτια φίλων ή συγγενών στα περίχωρα του Κιέβου.
Οι αρχές του Κιέβου έχουν οργανώσει 430 χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζεσταθούν και να φορτίσουν τα κινητά τηλέφωνά τους, όμως ο δήμαρχος εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για μια πόλη 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Ούτε 500 χώροι δεν θα έφταναν, ακόμη και 5.000 θα ήταν πολύ λίγοι», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας