Ρωσική μαεστρία – Χτύπησαν Kharkiv για αντιπερισπασμό, στο στόχαστρο και η Sumy

1105
CNN: Ο Zelensky ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της κατάστασης στο μέτωπο – Roman Kostenko (Εθνική Ασφάλεια Ουκρανίας): Οι Ρώσοι απλώνουν το μέτωπο 3.000 χιλιόμετρα, έχουν σχέδιο
(upd14) Τελικά η μαεστρία της Ρωσικής στρατιωτικής τεχνικής και οι στρατηγικές αντιπερισπασμού είναι ανυπέρβλητες…
Οι ρώσοι έφεραν από τα βόρεια 50.000 στρατιώτες… και επιτέθηκαν στα Ουκρανικά σύνορα της περιοχής του Kharkiv και μέσα σε λίγες ημέρες πήραν σχεδόν 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και πάνω από 12 χωριά ενώ ήδη ελέγχουν και την πόλη Volchansk…
Ωστόσο στην Ουκρανία διαθέτουν 617.000 στρατιώτες και μια επίθεση στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας προβλημάτισε με μόλις 50.000 στρατιώτες…
Ο βασικός στόχος των Ρώσων ήταν να απλώσουν τις εναπομείνασες Ταξιαρχίες των Ουκρανών σε ένα μέτωπο 3.000 χιλιομέτρων ώστε να μπορούν να διασπάσουν την Ουκρανική άμυνα σε πολλά σημεία οδηγώντας την σε βίαιη κατάρρευση…
Ήδη οι Ουκρανοί ανησυχούν για την πόλη Sumy και αρχίζουν στα περίχωρα να εκκενώνουν περιοχές… η περιοχή Sumy βρίσκεται βόρειο – δυτικά του Kharkiv πιο κοντά στο Κίεβο… και συνορεύει με τα Ρωσικά σύνορα και την περιφέρεια Kursk.
Ο ρωσικός στρατός ουσιαστικά

πέτυχε τον στόχο του, υποχρέωσε κρίσιμες Ταξιαρχίες των Ουκρανών να φύγουν από Kherson και Οδησσό αποδυναμώνοντας την νότια ζώνη…

Οι ρώσοι ετοιμάζουν την μεγάλη τους αντεπίθεση… ενώ αντιθέτως οι Ταξιαρχίες των Azov αρνούνται να εκτελέσουν εντολές… βλέπουν την κατάρρευση να έρχεται…
Εν τω μεταξύ ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος δηλώνει στα κινεζικά μέσα ότι η Ρωσία ζητάει ειρηνική διευθέτηση του Ουκρανικού… αλλά ο Zelensky απλά δεν θέλει…
Ο Zelensky πανικόβλητος πάντως ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της κατάστασης στο μέτωπο…

Ενώ οι Ουκρανοί υπέστησαν σοκ με την επίθεση των Ρώσων στο Kharkiv… απειλούνται από επιθέσεις σε άλλα σημεία… απλώνουν το μέτωπο 3.000 χιλιόμετρα

Η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στο Kharkiv φέρνει καθημερινά νέα αποτελέσματα, ενώ η Ουκρανία απειλείται από πιθανή ρωσική επίθεση σε άλλη περιοχή.
Αφού τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα πριν από λίγες ημέρες, συνεχίζουν την επιτυχημένη επίθεσή τους προς το Kharkiv, προχωρώντας προς διάφορες κατευθύνσεις.
Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός πλησιάζει την πόλη Liptsy, ο έλεγχος της οποίας θα τους ανοίξει το δρόμο για μια περαιτέρω προέλαση προς τα δυτικά σε ένα ευρύ μέτωπο.
Οι υποχωρούσες Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να οικοδομήσουν επειγόντως μια άμυνα στην πόλη για να επιβραδύνουν τον ρυθμό της ρωσικής επίθεσης.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην ημικυκλωμένη πόλη Volchansk, η οποία είναι ένα από τα κύρια προπύργια της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή άμυνάς τους στην περιοχή.
Οι μάχες έχουν ήδη φτάσει στο τοπικό εργοστάσιο αδρανών υλικών.
Ο ουκρανικός στρατός μάχεται σκληρά για να διατηρήσει την άμυνά του στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Το εργοστάσιο εξόρυξης πετρελαίου Volchansk, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Volchya, μετατράπηκε σε ουκρανικό προπύργιο στην πόλη.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης προέλασης σε αυτές τις δύο κύριες κατευθύνσεις στην περιοχή του Kharkiv, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν ταχύτατα τη ζώνη ελέγχου τους στις περιοχές πεδίου.
Έχουν πάρει τον έλεγχο πολλών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή Neskuchnoe, ισιώνοντας το μέτωπο στις ουκρανικές συνοριακές περιοχές.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο προσπαθούν να ηρεμήσουν το κοινό τους, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική διοίκηση μεταφέρει προετοιμασμένες ενισχύσεις στην περιοχή της ρωσικής διάρρηξης. αλλά σύμφωνα με ουκρανικές πηγές παρακολούθησης, οι εφεδρικές μονάδες ελήφθησαν από άλλα σημεία του μετώπου, γεγονός που αποδυναμώνει την ουκρανική άμυνα σε όλη την γραμμή επαφής.

Οι Azov αρνούνται να εκτελέσουν εντολές…

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η περιβόητη 3η ταξιαρχία εφόδου του Azov αρνήθηκε να εκπληρώσει την εντολή του Ουκρανού Ανώτατου Διοικητή Sirsky.
Νωρίτερα, αυτή η μονάδα είχε αρνηθεί να πολεμήσει μέχρι θανάτου για την Avdiivka.
Οι νέες ρωσικές νίκες στο Χάρκοβο προκάλεσαν δυσαρέσκεια στον ουκρανικό στρατό.
Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε δημόσια τον Ανώτατο Διοικητή για μια ακόμη ήττα.
Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί στρατιώτες αναζητούν την βαριά οχυρωμένη γραμμή άμυνας δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μήκος των συνόρων που είχε εξαγγείλει ο Zelensky πριν από μήνες.

Οι Ουκρανοί εκκενώνουν την περιοχή Sumy

Την ίδια ώρα, οι απειλούμενες ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από την πόλη Belopolye και τα χωριά που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Sumy.
Από αυτή την περιοχή ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει έντονα τα ρωσικά συνοριακά χωριά στην περιοχή του Kursk.
Οι ενέργειες του Κιέβου επιβεβαιώνουν ότι η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση απειλείται από το ενδεχόμενο νέας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή Sumy, ενώ οι κύριες ρωσικές δυνάμεις που προετοιμάζονται για μια σημαντική επίθεση στο βόρειο μέτωπο δεν έχουν ακόμη εισέλθει στις μάχες.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο του Kharkiv; – Μειώνεται η ένταση της Ρωσικής προέλασης – Έντρομος ο Budanov της GUR

Ο ρυθμός των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες 24 ώρες και το μοτίβο της ρωσικής επιθετικής δραστηριότητας σε αυτήν την περιοχή συνάδει με την εκτίμηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία μιας «ζώνης προστασίας» στην διεθνής συνοριακή περιοχή από ότι σε μια βαθύτερη διείσδυση στην Περιφέρεια Kharkiv.
Αρκετοί ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στις 14 Μαΐου ότι πιστεύουν ότι η κατάσταση στην περιοχή του Kharkiv σταθεροποιείται σιγά σιγά —
Ο αρχηγός της κύριας στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (GUR) της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Kyrylo Budanov δήλωσε στις 14 Μαΐου ότι η κατάσταση στην Περιφέρεια του Kharkiv άρχισε να σταθεροποιείται τη νύχτα του Μαΐου 13 έως τις 14 Μαΐου, καθώς επιπρόσθετες ουκρανικές μονάδες αναπτύχθηκαν στην περιοχή και άρχισαν να αμύνονται ενάντια στις ρωσικές προόδους.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου και της ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn, σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να δίνουν μάχες στο Vovchansk στοχεύοντας τις ρωσικές ομάδες επίθεσης στον οικισμό.
Αρκετές ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν νέες τακτικές προς αυτή την κατεύθυνση — χρησιμοποιώντας μικρότερες ομάδες επίθεσης που δεν υπερβαίνουν τα πέντε άτομα για να διεισδύσουν σε ουκρανικές θέσεις πριν συγχωνευθούν με άλλες μικρές ομάδες επίθεσης για να ενωθούν σε μια μεγαλύτερη ομάδα κρούσης.
Πλάνα από drone που υποτίθεται ότι από το Vovchansk δείχνει ρωσικό πεζικό να επιχειρεί εντός της πόλης σε μικρές ομάδες επίθεσης.
Ο Ουκρανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Υποστράτηγος Anatoliy Barhylevych, τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν έως και 1.740 στρατιώτες προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι πληροφορίες διαψεύστηκαν…
Οι Ουκρανοί σε όλο το μέτωπο χάνουν καθημερινά 1.300 στρατιώτες.

Οι εξελίξεις στην περιφέρεια του Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν οριακές τακτικές προόδους στην κατεύθυνση της πόλης Lyptsi που βρίσκεται βόρεια της πόλης Kharkiv.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νότια στη διασταύρωση της οδού Skhilna και της λωρίδας Chervonyi στο ανατολικό Lukyantsi (βορειοανατολικά του Lyptsi).
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ολόκληρο το Lukyantsi και επιχειρούν στα χωράφια νοτιοανατολικά του Lukyantsi.
Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες για να φτάσουν στα περίχωρα του Lyptsi από τις κατευθύνσεις Hlyboke (βόρεια του Lyptsi) και Lukyantsi.
Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets σημείωσε ότι στοιχεία του 79ου και του 280ου συντάγματος μηχανοκίνητων τυφεκίων (18η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, 11ο Σώμα Στρατού, Στόλος της Βαλτικής Θάλασσας) και το 7ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (άμεσα υποταγμένο στο 11ο Σώμα Στρατού) επιχειρούν στο βόρειο Kharkiv.
Επίσης μια ομάδα επίθεσης της πρώην Ομάδας Wagner έχει επίσης αναπτυχθεί στη βόρεια Περιφέρεια Kharkiv,

Μάχη για τον έλεγχο της κρίσιμης πόλης Vovchansk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να κάνουν τακτικές προόδους μέσα και γύρω από το Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv).
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει κατά μήκος της οδού Slobozhanska στο βορειοδυτικό Vovchansk.
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 14 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στο βορειοανατολικό Vovchansk κοντά στην οδό Zarichna.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στο βορειοδυτικό και βορειοανατολικό Vovchansk, σύμφωνα με το διαθέσιμο γεωγραφικό υλικό.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Buhruvatka, κάτι που είναι σύμφωνο με γεωγραφικά εντοπισμένα στοιχεία και αναφορές από άλλες ρωσικές πηγές.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται προς το Vovchansk από την κατεύθυνση του Shebekino, στην περιοχή Belgorod και ότι διεξάγονται μάχες στα περίχωρα του οικισμού.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν 10 ATACMS στην Κριμαία και γαλλικές βόμβες HAMMER στο Belgorod

Στην κατάρριψη 10 αμερικανικών πυραύλων ATACMS πάνω από την Κριμαία και γαλλικών κατευθυνόμενων βομβών HAMMER στο Belgorod προχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας η ρωσική αεράμυνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Την περασμένη νύχτα, προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας αμερικανικούς επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS, γαλλικές κατευθυνόμενες βόμβες HAMMER, αμερικανικούς πυραύλους HARM, ρουκέτες μεγάλου διαμετρήματος και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου αεροσκάφους εναντίον στόχων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησαν» επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι δύο αμερικανικοί πύραυλοι HARM, δύο κατευθυνόμενες βόμβες HAMMER, δύο πύραυλοι Alder MLRS και εννέα drones καταστράφηκαν πάνω από την περιοχή Belgorod ενώ οι Ουκρανοί αποπειράθηκαν να επιτεθούν με 10 αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στην Κριμαία.

Μαζική επίθεση με drones

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι άλλα πέντε drones καταρρίφθηκαν πάνω από την περιοχή Kursk ενώ άλλα τρία αναχαιτίστηκαν πάνω από το έδαφος του Bryansk.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης Mikhail Razvozzhaev, ουκρανικοί πύραυλοι επιχείρησαν επίθεση στο αεροδρόμιο Belbek και καταρρίφθηκαν πάνω από τη θάλασσα.
Τα συντρίμμια έπεσαν κοντά στο χωριό Polyushko, όπου ξέσπασε φωτιά, η οποία γρήγορα κατασβήστηκε.
Όπως αναφέρεται, δεν υπήρξαν ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ από τα συντρίμμια στο έδαφος δεν υπήρξαν θύματα.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Belgorod, Vyacheslav Gladkov, είπε ότι εξαιτίας ενός άμεσου χτυπήματος από οβίδα, ένα ιδιωτικό κτίριο κατοικιών στο χωριό Dubovoe τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι ενώ ο Vasily Golubev ο περιφερειάρχης του Rostov, έκανε γνωστό ότι έγιναν δυο εκρήξεις εξαιτίας επίθεσης με drones, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπήρξαν ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές.

Putin (Ρώσος Πρόεδρος): Η Ρωσία επιδιώκει συνολική, δίκαιη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Η Ρωσία επιδιώκει συνολική, δίκαιη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», επεσήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος Putin.
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για την Ουκρανία για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τα συμφέροντά της, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Επιδιώκουμε μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα.
Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας» τόνισε ο Putin.
«Πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μια ουσιαστική συζήτηση για τις παγκόσμιες εγγυήσεις σταθερότητας και ασφάλειας για τους αντιπάλους της Ρωσίας και, φυσικά, για την ίδια τη Ρωσία.
Περιττό να πούμε ότι αυτές πρέπει να είναι αξιόπιστες εγγυήσεις» τόνισε ο Putin.

Μπορεί να δώσει εγγυήσεις η Δύση;

«Εκεί είναι το κύριο πρόβλημα, αφού έχουμε να κάνουμε με κράτη των οποίων οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να υποκαταστήσουν την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο με μια «τάξη που βασίζεται σε ορισμένους κανόνες», για την οποία συνεχίζουν να μιλούν αλλά που κανείς δεν έχει δει ποτέ, κανείς δεν έχει συμφωνήσει και τα οποία, προφανώς, τείνουν να αλλάξουν ανάλογα με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τα συμφέροντα εκείνων που επινοούν αυτούς τους κανόνες», τόνισε ο Putin.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, επιπλέον, είχαμε συμμετάσχει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις.
Στις 15 Απριλίου 2022, στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την ουκρανική αντιπροσωπεία, συντάξαμε μια ειρηνευτική συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της ουκρανικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων και των Μελλοντικών Εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας μονογράφησε τις κύριες διατάξεις της συμφωνίας ήταν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Ωστόσο οι δυτικοί σύμμαχοί τους είχαν συστήσει να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες και να εστιάσουν στην επίτευξη της στρατηγικής ήττας της Ρωσίας, αλλά και τότε ποτέ δεν αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε», τόνισε ο Putin.

Politico: Οι Ουκρανοί ζητούν άδεια από τις ΗΠΑ να χτυπήσουν τη Ρωσία με… αμερικανικά όπλα

Πιέσεις στις ΗΠΑ να τους δώσει την άδεια προκειμένου να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα ασκούν οι Ουκρανοί, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Σύμφωνα με το Politico, η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη σε αυτό το σενάριο, τη στιγμή που ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Grant Shapps παραδέχθηκε πως το Λονδίνο έδωσε άδεια στο Κίεβο να χτυπήσει την Κριμαία με βρετανικά όπλα, καθώς οι Βρετανοί θεωρούν την Κριμαία ουκρανικό έδαφος.
«Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καταβάλλουν νέες προσπάθειες για να αναγκάσουν την κυβέρνηση Biden να άρει την απαγόρευση χρήσης όπλων κατασκευής των ΗΠΑ για πλήγματα στη Ρωσία» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αυτή η πολιτική των ΗΠΑ ήταν που τους εμπόδισε να επιτεθούν στις ρωσικές θέσεις.
Παρά τις πιέσεις, Αμερικάνοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η πολιτικής της κυβέρνησης Biden δεν έχει αλλάξει.
«Η βοήθεια προορίζεται για άμυνα, όχι για επιθετικές επιχειρήσεις σε ρωσικό έδαφος» τονίζει ένας εκ των Αμερικάνων αξιωματούχων.

CNN: Ο Zelensky ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της κατάστασης στο μέτωπο

Ο λόγος για την ακύρωση του ταξιδιού του Zelensky στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν η «δύσκολη εσωτερική κατάσταση» στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CNN Portugal.
«Ο Zelensky ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιβηρική Χερσόνησο λόγω της δύσκολης εσωτερικής κατάστασης στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, ειδικά στην περιοχή του Kharkiv», αναφέρει το CNN Portugal
Η ουκρανική ηγεσία πιθανότατα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Kharkiv, καθιστά επί του παρόντος απαγορευτικά τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Νωρίτερα, ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Zelensky ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ισπανία, η οποία είχε σχεδιαστεί για τις 17 Μαίου 2024.
Ο Zelensky σχεδίαζε να υπογράψει συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ Κιέβου και Μαδρίτης με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Zelensky (Ουκρανός Πρόεδρος): Η κατάσταση στο Kharkiv είναι πολύ επικίνδυνη

Ο Zelensky προειδοποίησε και πάλι για την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή του Kharkiv με φόντο την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ο Ανώτατος Διοικητής Alexander Syrsky ανέφερε την κατάσταση στους τομείς των πολεμικών επιχειρήσεων.
Περιοχή Donetsk, περιοχή Kharkiv – όπου είναι πιο δύσκολο τώρα.
Οι ταξιαρχίες, βρίσκονται σε θέσεις μάχης…

Όλα είναι αρκετά τεταμένα, αλλά έχουμε ενισχύσει τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα το Kharkiv», είπε ο Zelensky
Ο Zelensky, έχοντας ακούσει αναφορές από τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Syrsky και τον Υπουργό Άμυνας Rustem Umerov χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή του Kharkiv μία από τις πιο «καυτές» στο πλαίσιο της προέλαση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αναγνώρισε επίσης τη δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση στην κατεύθυνση του Kharkiv και σημείωσε την «τακτική επιτυχία» των ρωσικών στρατευμάτων.

Απελπισία για… Patriot – Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Νιώθω σαν να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο

Στην αποτυχία του να πείσει τους Δυτικούς ομολόγους και συμμάχους του να προμηθεύσουν με περισσότερα συστήματα αεράμυνας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmitry Kuleba.
«Νιώθω σαν να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο, αν και είμαι διπλωμάτης.
Συνεπώς, πρέπει να διαλύω τον τοίχο τούβλο τούβλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, αν και παραδέχθηκε πως η προσέγγιση αυτή δεν λειτουργεί.
Πάντως, το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πως η κυβέρνηση Biden αναζητά τρόπους προκειμένου να αποστείλει ένα ακόμα σύστημα αεράμυνας Patriot στους Ουκρανούς, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες καταβάλλουν και οι Ευρωπαίοι.

Vladimir Rogov (Ρωσία): Πλήρης κινητοποίηση σε Kharkiv, Zaporizhia και 3 ακόμα πόλεις

Σε «ολοκληρωτική» κινητοποίηση σε 5 πόλεις πρόκειται να προχωρήσουν τις επόμενες ώρες οι Ουκρανοί, όπως υποστηρίζει ο Ρώσος αξιωματούχος Vladimir Rogov.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν, οι πόλεις Konstantinovka, Slavyansk, Pavlograd, Zaporozhia, Kharkiv θα υποβληθούν σε πλήρη κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες.
Μιλάμε για πλήρες κλείσιμο των δρόμων στις πόλεις με την τοποθέτηση οδοφραγμάτων και για επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι, και από πόρτα σε πόρτα.
Όλα έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν από τις 17 με 18 Μαΐου» υποστηρίζει ο Rogov, ο οποίος τονίζει ότι το καθεστώς Zelensky επιδιώκει να σύρει ανθρώπους από τις πόλεις … στην πρώτη γραμμή του μετώπου και να τους κάνει… τροφή για τα κανόνια.
«Εκατοντάδες υπάλληλοι του TCC (κέντρο στρατολόγησης, στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στρατολόγησης) φτάνουν στις πόλεις, με ενισχύσεις από την Εθνική Φρουρά και την SBU για να πιάσουν κόσμο» επισημαίνει ο Rogov.

Roman Kostenko (Εθνική Ασφάλεια Ουκρανίας): Οι Ρώσοι απλώνουν το μέτωπο 3.000 χιλιόμετρα, έχουν σχέδιο

Η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει τα ουκρανικά στρατεύματα σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής, που αριθμεί περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα, αυτή είναι μια απειλή, δήλωσε ο Roman Kostenko, γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της Verkhovna Rada.
Σύμφωνα με τον Roman Kostenko, τα ρωσικά στρατεύματα, εντοπίζοντας αδύναμα σημεία στις ουκρανικές θέσεις στην κατεύθυνση του Κharkiv, μπορούν να μεταφέρουν εφεδρείες και να προωθήσουν τις άμυνες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αλλά υπάρχει μια άλλη απειλή που πρέπει να προσέξουμε – ότι το μέτωπό μας με τη Ρωσία είναι πάνω από 3.000 χιλιόμετρα και έχουμε τόσο απειλητικές κατευθύνσεις όπως η περιοχή Sumy».
Όπως είπε ο Roman Kostenko, η ρωσική διοίκηση βλέπει πού στέλνουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τις εφεδρείες τους και μπορεί να χτυπήσει σε άλλο σημείο.
«Θέλουν να επεκτείνουν τα στρατεύματά μας έτσι ώστε να αντιδρούμε χαοτικά προς όλες τις κατευθύνσεις», προειδοποίησε ο Roman Kostenko, αποκαλώντας το «απειλή».

Igor Romanenko (Ουκρανός στρατηγός): Η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της επίθεσης στα τέλη Μαΐου

Η Ρωσία προετοιμάζει νέες εφεδρείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο «δεύτερο στάδιο» της επίθεσης στα τέλη Μαΐου, δήλωσε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός και πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Igor Romanenko.
Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο ρωσικός στρατός εκπαιδεύει εφεδρείες, τους παρέχει όπλα και εξοπλισμό, καθώς και σχηματίζει νέες ομάδες.
«Αν τα καταφέρουν, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο του δεύτερου σταδίου της επίθεσής τους, για το οποίο μίλησε ο πρόεδρός μας», είπε, προτείνοντας ότι θα μπορούσε να λάβει χώρα «τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου 2024».
Σύμφωνα με τον Romanenko, αυτές οι ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο προς την κατεύθυνση του Kharkiv.
«Αν δουν ότι υπάρχει ένα αδύνατο σημείο τότε θα ληφθεί απόφαση να χρησιμοποιηθεί αυτή η νεοσύστατη ομάδα προς αυτή την κατεύθυνση ή να τη χρησιμοποιήσει σε άλλη, π.χ. Sumy ή οπουδήποτε αν χρειαστεί», προειδοποίησε ο στρατηγός.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_14_2024.png

14may2024_Ukraine_Kharkiv_map3-768x491.jpg

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_14_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_14_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_14_2024.png

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας