Ρωσικές Ταξιαρχίες προελαύνουν προς την “καρδιά” των ουκρανικών ΕΔ στο Ντονμπάς

1383

Επτά χλμ μένουν για τον «Δρόμο της Ζωής»

Σημαντική ρωσική προέλαση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες βόρεια και νότια της Νοβοαλεξαντρόφκα. Επτά χιλιόμετρα χωρίζουν πλέον τις ρωσικές Ταξιαρχίες από τον κεντρικό οδικό άξονα Ποκρόφσκ-Κονσταντινόφκα, γνωστός και ως «Δρόμος της Ζωής» καθώς τροφοδοτεί τις ουκρανικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα του Ντονμπάς.

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Α.Σίρσκι, ο οποίος επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή, παραδέχτηκε τη δύσκολη κατάσταση στην κατεύθυνση του Ποκρόφσκ.

 

 

“Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, αλλά μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση έχει αναπτυχθεί στο Ποκρόφσκ, όπου η διοίκηση της ρωσικής ομάδας έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ταξιαρχιών και συνταγμάτων. Εκεί ο ρωσικός Στρατός επιτίθεται με σφοδρότητα” δήλωσε ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Α.Σίρσκι.

Ο Ουκρανός Αρχιστράτηγος είναι εξαιρετικά ανήσυχος.

Τις τελευταίες ημέρες μεταβαίνει από το ένα μέτωπο στο άλλο, είτε στην περιοχή του Χάρκοβο είτε στο Ντονμπάς. Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σημείωσε ότι ο Αρχιστράτηγος επιθεώρησε τις ταξιαρχίες που κρατούν την άμυνα στους πιο κρίσιμους τομείς του μετώπου όπως Κουπιάνσκ, Ποκρόφσκ, Κουράκοβο, Βρεμένσκι.

 

Βίντεο: Ρωσική επίθεση στην περιοχή της Νοβοαλεξαντρόφκα – Οι Ουκρανοί προσπαθούν να την αναχαιτίσουν

 

 

Ο ρωσικός στρατός απέχει 7 χιλιόμετρα από τον «Δρόμο της Ζωής»

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό και δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας BILD, Julian Röpke, μόνο επτά χιλιόμετρα χωρίζουν πλέον τον ρωσικό στρατό από την αποκοπή της κύριας οδού ανεφοδιασμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ντονμπάς.

 

 

Ο Γερμανός αναλυτής σημείωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις επέκτειναν το προγεφύρωμα στην περιοχή του χωριού Οχερέτινο, το οποίο βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντόνετσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέκταση του προγεφυρώματος βρίσκεται ήδη βορειοδυτικά του Οχερέτινο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το χωριό Νοβοαλεξαντρόφκα.

Ο Röpke τονίζει ότι η προέλαση του ρωσικού στρατού προς αυτή την κατεύθυνση έχει έναν στρατηγικό στόχο, τον αυτοκινητόδρομο T0504 (Η-32), ο οποίος ονομάζεται «Δρόμος της Ζωής».

 

 

Ο δρόμος αυτός τροφοδοτεί τα 3/4 του ουκρανικού Στρατού στο Ντονμπάς, ενώ αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, οδηγεί στο Dnepropetrovsk, δηλαδή στον Δνείπερο…

Για να φτάσουν στον αυτοκινητόδρομο, τα ρωσικά στρατεύματα, πρέπει να καταλάβουν τον τελευταίο οικισμό, τη Vozdvizhenka.

Εάν αυτός ο δρόμος χαθεί, η ουκρανική Φρουρά στο Τσασόφ Γιαρ  θα πρέπει να εφοδιαστεί είτε από βορρά μέσω Ίζιουμ είτε κατά μήκος επαρχιακών δρόμων.

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν βόρεια της Νοβοαλεξαντρόφκα – Μπαίνουν στη Vozdvizhenka

Μέσα σε 24 ώρες, μετά την κατάληψη του οικισμού Νοβοαλεξαντρόφκα, οι ρωσικές Δυνάμεις προχώρησαν τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα βόρεια της περιοχής αυτής.

 

 

Αυτό κατέστησε δυνατή την προσέγγιση του οικισμού Vozdvizhenka, το οποίο παραμένει το τελευταίο εμπόδιο στη διαδρομή των Ρωσικών Δυνάμεων προς τον αυτοκινητόδρομο T0504.

Αυτή τη στιγμή, οι ουκρανικές Δυνάμεις, υποχωρούν από τη Νοβοαλεξαντρόφκα, προς την Vozdvizhenka.

Επειδή η Vozdvizhenka βρίσκεται σε πεδιάδα, οι ουκρανικές Δυνάμεις έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο αυτού του οικισμού. Ως εκ τούτου, η ουκρανική διοίκηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα υψώματα που βρίσκονται μεταξύ της Vozdvizhenka και του δρόμου Ποκρόφσκ-Κονσταντινόφκα, για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

 

Οι Ρώσοι προέλασαν και νότια της Νοβοαλεξαντρόφκα

Ταυτόχρονα, τα ρωσικά στρατεύματα επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου στα νότια και νοτιοδυτικά του οικισμού Νοβοαλεξαντρόφκα σε βάθος περίπου 1 km και πλάτος περίπου 2 km..

Έτσι, στα νότια και νοτιοδυτικά της Νοβοαλεξαντρόφκα, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο μιας περιοχής περίπου 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

 

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εδώ, είναι η προέλαση από βορρά προς τον δρόμο Οχερετίνο-“Πρόοδος”.

Αυτή τη στιγμή απομένουν λιγότερο από 4,5 χλμ. για τον οικισμό “Πρόοδος”, που είναι ένας σημαντικός κόμβος.

Για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η απώλεια του οικισμού αυτού, θα σημάνει την απώλεια του συγκοινωνιακού κόμβου, ο οποίος συνδέεται τόσο με το Ποκρόφσκ στα δυτικά όσο και με τον αυτοκινητόδρομο Ποκρόβσκ-Κονσταντίνοβκα στα βόρεια.

Και αυτό είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την επιμελητεία των ουκρανικών στρατευμάτων προς αυτή την κατεύθυνση, συγκρίσιμο με την απώλεια του Οχερέτινο.

Η προέλαση νότια της Νοβοαλεξαντρόφκα, έχει ήδη επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο πυρός ολόκληρο τον κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

 

Το Κίεβο επιβεβαίωσε την απώλεια του Νοβοποκρόφσκ

Το Κίεβο επιβεβαίωσε την απώλεια του οικισμού Νοβοποκρόφσκ, νοτιοδυτικά του Οχερέτινο.

Τα εδάφη που τέθηκαν υπό ρωσικό έλεγχο στην περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες καλύπτουν έκταση περίπου 2,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

 

Μονάδες του ουκρανικού Στρατού προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν μια νέα άμυνα στο γειτονικό οικισμό Novosyolovka 1η. Αυτό είναι το μοναδικό εμπόδιο που χωρίζει τις ρωσικές μονάδες από τον ποταμό Volchya.

Βίντεο: Οι Ρώσοι ύψωσαν την σημαία τους στο Νοβοποκρόφσκ

 

Χάρτες: H ρωσική προέλαση προς τους οικισμούς Vozdvizhenka, “Πρόοδος” και Novosyolovka 1η

  

T

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας