Ρωσία: Συνεχή χτυπήματα στην Αν.Ουκρανία και Kherson-Εκκένωση Donetsk με εντολή Zelensky

1022
Ρωσία: Συνεχή χτυπήματα

Σε πολλαπλά χτυπήματα με πυροβολικό και πυραύλους προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, ενώ πραγματοποίησαν και προελάσεις προς Siversk, Bakhmut, Slovyansk καίριας στρατηγικής σημασίας περιοχές στο Donetsk.
Επίσης, χτύπησαν την πόλη του Kharkiv χωρίς σημαντική αλλαγή στον έλεγχο του εδάφους.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση στην περιφέρεια Kherson και συνέχισαν να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά μήκος των κατεχόμενων γραμμών.
Στο μεταξύ, η Ρωσία καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων που κρατούνταν από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι του Donetsk, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που  αποτελούν στόχο βομβαρδισμών των ρωσικών δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι η  Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για πυραυλικό χτύπημα ή έκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς την Παρασκευή 29/7 και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στην πόλη Olenivka, στο ανατολικό Donetsk.

Εκκένωση του Donetsk με εντολή Zelensky

Την υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή γύρω από την ανατολική πόλη Donetsk , που αποτελεί πεδίο σκληρών μαχών με τη Ρωσία, αποφάσισε η ουκρανική κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky, σε διάγγελμά του αργά το Σάββατο 30/7 δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο εν μέσω των σφοδρών μαχών στην περιοχή του Donbas, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Donetsk και Luhansk.
«Πολλοί αρνούνται να φύγουν αλλά πρέπει να γίνει», δήλωσε και πρόσθεσε πως «όσοι περισσότεροι φύγουν από την περιοχή του Donetsk τώρα, τόσο λιγότερους θα έχει χρόνο να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός».
Σημειώνεται ότι οι πόλεις στην περιφέρεια του Donetsk στην ανατολική Ουκρανία, αποτελούν στόχο βομβαρδισμών των ρωσικών δυνάμεων.
«Έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την υποχρεωτική εκκένωση της περιφέρειας του Donetsk», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε «παρακαλώ απομακρυνθείτε, σε αυτό το στάδιο του πολέμου, ο τρόμος είναι το κύριο όπλο της Ρωσίας».

Η Ρωσία προσκαλεί ΟΗΕ και Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους αιχμαλώτων σε φυλακή στο ανατολικό Donetsk

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για πυραυλικό χτύπημα ή έκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς την Παρασκευή 29/7 και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στην πόλη Olenivka, στο ανατολικό Donetsk.
Η Ρωσία προσκάλεσε ειδικούς από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους «προκειμένου να διενεργηθεί αντικειμενική έρευνα», ανακοίνωσε την Κυριακή 31/7 το υπουργείο Άμυνας.
Μάλιστα, δημοσίευσε τον κατάλογο με τα ονόματα των 50 Ουκρανών αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν και των 73 που τραυματίστηκαν, ενώ ισχυρίζεται ότι ήταν ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα η επίθεση.
Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμα να στείλουν ειδικούς για να ερευνήσουν, εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο πλευρών, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στο σημείο και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διακομιδή των τραυματιών.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αποποιούνται κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό πυροβολικό έθεσε στο στόχαστρό του τη φυλακή για να αποκρύψει την κακομεταχείριση των κρατουμένων.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, D. Kuleba, δήλωσε την Παρασκευή 29/7 ότι η Ρωσία είχε διαπράξει έγκλημα πολέμου και ζήτησε την καταδίκη της ενέργειας αυτής από τη διεθνή κοινότητα.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων και έχει ταυτοποιήσει πάνω από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου, ενώ η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή, που έχει ονομάσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Πάντως, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τεθωρακισμένα καταστράφηκαν στις νότιες περιοχές της χώρας την Παρασκευή 29/7, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, που αποτελεί τον κύριο στόχο της αντεπίθεσης του Κιέβου σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας και βασικό κρίκο στις εφοδιαστικές γραμμές της Μόσχας.
Η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Χερσώνα, μέσω γέφυρας στον ποταμό Δνείπερο, κόπηκε, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του νότιου τμήματος της χώρας, σε μια κίνηση που πιθανόν απομονώνει περαιτέρω τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται δυτικά του ποταμού από τα εφόδια στην κατεχόμενη Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές.

Ουκρανική επίθεση με drone στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας – Πέντε οι τραυματίες

Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη το πρωί της Κυριακής 31/7, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα, όπως δήλωσε ο Mikhail Razvozhayev, κυβερνήτης της πόλης που βρίσκεται στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.
«Σήμερα το πρωί, Ουκρανοί εθνικιστές αποφάσισαν να μας καταστρέψουν την Ημέρα του Ρωσικού Στόλου», που εορτάζεται στη Ρωσία, έγραψε ο Mikhail Razvozhayev στο Telegram.
Κατά τον ίδιο, drone προσέγγισε τον προαύλιο χώρο του αρχηγείου του Στόλου και προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ατόμων από το προσωπικό του αρχηγείου.

Ματαίωση εκδηλώσεων στη Ρωσία

Όλες οι εκδηλώσεις για την Ημέρα του Ρωσικού Στόλου «ματαιώθηκαν για λόγους ασφαλείας», ανακοίνωσε ο Mikhail Razvozhayev, ζητώντας από τους κατοίκους της Σεβαστούπολης να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «εάν είναι δυνατόν».
Σημειώνεται ότι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την εορτή αυτή σε όλη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας ναυτικής παρέλασης στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά), την οποία αναμένεται να παρακολουθήσει ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin.
Πάντως, για πρώτη φορά οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για τέτοιο πλήγμα από την αρχή της επίθεσής τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια περιορισμένη αναγνωριστική επιχείρηση βορειοδυτικά της γραμμής Izyum-Slovyansk και κατά τα άλλα συνέχισαν να βομβαρδίζουν οικισμούς στα βορειοδυτικά του Slovyansk στις 29 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν μια ρωσική ομάδα αναγνώρισης στην Shchurivka, 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Izyum.
Το Shchurivka βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Siverskyi, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είτε προσπάθησαν να περάσουν είτε πέρασαν επιτυχώς σε εδάφη που κατείχε η Ουκρανία σε αυτήν την περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει μια αναγνωριστική επιχείρηση στην περιοχή Chepil, ακριβώς νοτιοδυτικά της Shchurivka, στις 27 Ιουλίου.
Συνολικά, αυτά τα δύο σημεία δεδομένων μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν όρους για να προχωρήσουν περαιτέρω στην Περιφέρεια του Kharkiv βορειοδυτικά της τρέχουσας γραμμής Izyum – Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να βομβαρδίζουν οικισμούς κοντά στα σύνορα της Περιφέρειας Kharkiv με Donetsk και χτύπησαν τη Dolyna, Bohorodychne, Kurulka, Virnopillya, και την Mazanivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επιπρόσθετα το Slovyansk και πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτα στο Kramatorsk τη νύχτα της 28ης προς την 29η Ιουλίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση ανατολικά του Siversk στις 29 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εμπόδισαν μια ρωσική ομάδα αναγνώρισης να προχωρήσει κοντά στο Verkhnokamyanske, 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Siversk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στο Siversk και στα περίχωρά του.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του Bakhmut στις 29 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις στη Vershyna (10 χλμ νοτιοανατολικά του Bakhmut) και στη Semyhirya (15 χλμ νοτιοανατολικά του Bakhmut) και συνέχισαν τις προσπάθειες να προχωρήσουν από την περιοχή Novoluhanske.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επιπλέον να προχωρήσουν γύρω από το Soledar, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Bakhmut.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές απευθείας στο Bakhmut και τους γύρω οικισμούς του.

Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις χερσαίες επιθέσεις στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης του Donetsk στις 29 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στην Avdiivka, την Kamyanka, την Krasnohorivka, τη Vodyane και την Pisky, βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης του Donetsk.
Η πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της DNR στην περιοχή Avdiivka έχουν πραγματοποιήσει απροσδιόριστη αλλά σημαντική προέλαση βόρεια και ανατολικά του οικισμού.
Οι ρωσικές δυνάμεις άσκησαν μεγάλη πίεση με υποστήριξη του πυροβολικού κατά μήκος της γραμμής επαφής της πόλης Avdiivka-Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να επανεμφανιστούν σε επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την Avdiivka για να επεκτείνουν τον αμυντικό θύλακα γύρω από τον βορειοδυτικό τομέα της πόλης του Donetsk.

Πόλη του Kharkiv

Οι μάχες συνεχίστηκαν βόρεια της πόλης του Kharkiv χωρίς σημαντικές ανατροπές στον έλεγχο του εδάφους στις 29 Ιουλίου.
Το γεωγραφικό υλικό δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη ανατολικά του αυτοκινητόδρομου E40 νοτιοδυτικά της Borshchova.
Ο Επικεφαλής της Περιφέρειας του Kharkiv, Oleg Synegubov, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη του Kharkiv με πυραύλους S-300 και στόχευσαν την υποδομή παραγωγής τροφίμων στο Bohodukhiv, στην περιοχή Kharkiv, 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν οικισμούς στα βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά της πόλης του Kharkiv

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση στην Περιφέρεια της Kherson στις 29 Ιουλίου και συνέχισαν να διεξάγουν εχθροπραξίες κατά μήκος της γραμμής επαφής.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια απόπειρα ρωσικής προέλασης στην κατεύθυνση Bilohirka εξαπολύοντας δύο χτυπήματα σε ρωσικές θέσεις στην περιοχή Bruskinsky στη δυτική περιφέρεια της Kherson.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε επίσης ότι δύο ρωσικά ελικόπτερα Ka-52 επιτέθηκαν στο Bila Krynytsya (κοντά στο Bilohirka).
Επίσης οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν απόπειρες ρωσικών χτυπημάτων Ka-52 στην Andriivka στην ίδια περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν μη στρατιωτικές υποδομές στην πόλη Mykolaiv και τη Nikopol, στην περιφέρεια Dnipropetrovsk, στις 28-29 Ιουλίου.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 12 πυραύλους S-300 για να χτυπήσουν την πόλη Mykolaiv από την κατεύθυνση Hola Prystan (ακριβώς νοτιοδυτικά της πόλης Kherson).
Ο Επικεφαλής της Περιφέρειας Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 40 ρουκέτες Grad σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Νικόπολη.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς κατά μήκος του Νότιου Άξονα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να χτυπούν τη ρωσική στρατιωτική υποδομή στον Νότιο Άξονα στις 29 Ιουλίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν μια ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στη Brylivka, περίπου 64 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Kherson.

Σε ανακοίνωσή τoυς ανέφεραν ότι περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά άρματα μάχης καταστράφηκαν σε μάχες την Παρασκευή (29/7) στην περιοχή Kherson, την πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσε η Δύση για να καταστρέψει τρεις γέφυρες στο Dnipro τις τελευταίες εβδομάδες, αποκόπτοντας την πόλη Kherson, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση Βρετανών αξιωματούχων η 49η Στρατιά της Ρωσίας που σταθμεύει στη δυτική όχθη του ποταμού έχει παραμείνει εξαιρετικά ευάλωτη.

Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Khersonskiy.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Περιφέρεια Kherson από την Περιφέρεια Zaporizhia στις 29 Ιουλίου, πιθανότατα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας