Ρωσία-Ιράν-Εργάζονται για την ανάπτυξη νέου νομίσματος BRICS σε αντικατάσταση του δολαρίου

1162

Ο Λευκός Οίκος που πίεζε για κυρώσεις κατά των αναπτυσσόμενων χωρών είναι αυτός που οδήγησε αρχικά στην ιδέα της απο-δολαριοποίησης

Η Ρωσία και το Ιράν εργάζονται για την δημιουργία ενός νέου νομίσματος BRICS που θα αντικαταστήσει το δολάριο.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Κίνα, μέλη των BRICS, ήταν «οι πρώτες που σκέφτηκαν την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου νομίσματος BRICS για να τερματιστεί η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο», είχε δηλώσει ο Γιούρι Ουσάκoφ, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για την εξωτερική πολιτική και πρώην πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος που πίεζε για κυρώσεις κατά των αναπτυσσόμενων χωρών είναι αυτός που οδήγησε αρχικά στην ιδέα της απο-δολαριοποίησης.

Τα σχόλιά του έρχονται σε συμφωνία με τη συμμαχία των BRICS που έχει ως στόχο να θέσει τα τοπικά νομίσματα σε προτεραιότητα για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Ο Ουσάκoφ τόνισε ότι οι BRICS πιστεύουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών χωρίς την ανάγκη του δολαρίου ΗΠΑ.

CryptoBRICKS

Ανέφερε ότι το νέο σύστημα πληρωμών με νόμισμα των BRICS θα ενσωματώσει την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. «Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών των BRICS αποτελεί σημαντικό στόχο για το μέλλον, το οποίο θα βασίζεται σε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain», δήλωσε ο Ουσάκoφ.

Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι το σύστημα πληρωμών των BRICS θα είναι βολικό για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους απλούς ανθρώπους.

Η συμμαχία θέλει να καταστήσει το σύστημα πληρωμών προσβάσιμο σε όλους και να αμαυρώσει τις προοπτικές του δολαρίου ΗΠΑ. «Το κυριότερο είναι να διασφαλίσουμε ότι θα είναι βολικό για τις κυβερνήσεις, τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, καθώς και οικονομικά αποδοτικό και απαλλαγμένο από την πολιτική», πρόσθεσε.

Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν υπήρχε απώτερο κίνητρο

Τα μέλη των BRICS, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και Σαουδική Αραβία, έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για διεθνείς εμπορικούς διακανονισμούς σε μια προσπάθεια να πιέσουν το δολάριο. Η Κίνα και το Ιράν χρησιμοποιούν το γιουάν.

Η Κίνα και η Ρωσία προχωρούν στο να πείσουν και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να κόψουν τους δεσμούς τους με το δολάριο ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την αμερικανική οικονομία, καθώς η Αμερική θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.

Εάν οι ΗΠΑ δεν εξάγουν το δολάριο, το νόμισμα θα κυκλοφορήσει πίσω στην χώρα και θα οδηγήσει σε πληθωρισμό. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη με τη στέγαση, το ενοίκιο και τα βασικά είδη καθημερινής ανάγκης να γίνονται ακριβά και απρόσιτα.

Συνολικά 5 αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί τομείς θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το αν οι BRICS σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο για το διεθνές εμπόριο. Οι χρηματοπιστωτικοί τομείς που θα μπορούσαν να αρχίσουν να υποχωρούν περιλαμβάνουν τον τραπεζικό τομέα, το συνάλλαγμα, τον τουρισμό και την παραγωγή. Θα πληγούν:

  • Τράπεζες και χρηματοοικονομικά
  • Τεχνολογία και Fintech
  • Διεθνές εμπόριο και επενδύσεις
  • Καταναλωτικά αγαθά και λιανικό εμπόριο
  • Ταξίδια και τουρισμός

Ποιοι τομείς θα πληγούν περισσότερο

Πρώτα απ’ όλα, ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός τομέας θα πληγούν περισσότερο, καθώς τα ξένα συναλλάγματα θα αρχίσουν να μειώνονται.

Δεύτερον, οι BRICS επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδικτυακές υπηρεσίες και να μην εξαρτώνται από την αμερικανική τεχνολογία για τις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τρίτον, οι ξένοι επενδυτές θα μείνουν μακριά από το αμερικανικό δολάριο, καθώς η κρίση χρέους και το έλλειμμα θα επιδεινωθούν.

Επιπλέον, εάν το δολάριο ΗΠΑ επιστρέψει στην πατρίδα του και πάψει να είναι διεθνές συνάλλαγμα, το κόστος των καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνει ακόμη πιο ακριβό.

Τέλος, οι τουρίστες θα αρχίσουν να πληρώνουν σε τοπικά νομίσματα για τα ταξίδια τους και θα αφήσουν πίσω τους το δολάριο ΗΠΑ. Η Κίνα και η Σιγκαπούρη κάνουν ήδη τους τουρίστες να πληρώνουν με τοπικά νομίσματα στις αντίστοιχες χώρες τους και όχι με το δολάριο ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, οι BRICS έχουν διάφορα σχέδια στο μανίκι τους που έχουν ως στόχο να πλήξουν τις προοπτικές του δολαρίου ΗΠΑ. Επιπλέον, εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενεργήσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει τους BRICS, η ανακοπή της πτώσης του δολαρίου θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο δύσκολη έως αδύνατη.

Οι κυρώσεις έφεραν τις αντιδράσεις

Η τακτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν, μαζί με τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει από την διακυβέρνηση Τραμπ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ήταν οι λόγοι της συνεννόησης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η συνεργασία αυτή θα απασχολήσει και το Ιράν.

Η Ρωσία έχει πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις και όπως ισχυρίστηκε το Reuters στις 27 Μαρτίου, ιδιαίτερα οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις έως και αρκετούς μήνες για να πληρωθούν για αργό πετρέλαιο και καύσιμα, καθώς οι τράπεζες στην Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) γίνονται πιο επιφυλακτικές λόγω των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ, δήλωσαν οκτώ πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών μειώνουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και τα καθιστούν ασταθή, επιτρέποντας στην Ουάσινγκτον να επιτύχει τους διπλούς στόχους της πολιτικής κυρώσεων – να διακόψει τα χρήματα που πηγαίνουν στο Κρεμλίνο για να το τιμωρήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεν διακόπτει τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές. Οι κρυπτογραφημένες blockchain τεχνολογίες, θα μπορούσαν να προστατεύσουν την Ρωσία από τις κυρώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας