Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για Σιτηρά-“Ουκρανία έδωσε εγγυήσεις για μη επίθεση”

630

Η προσωρινή αναστολή της συμφωνίας έγινε μετά την επίθεση του Κιέβου στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά, καθώς έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για να το πράξει, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Με άλλα λόγια οι Ουκρανοί εγγυήθηκαν πως δεν θα επιτεθούν ξανά στον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και προφανώς αυτό έγινε κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ και της Δύσης που δεν θέλουν εν μέσω χειμώνα εκτός από την ενεργειακή κρίση να έχουν και μία επισιτιστική.

Η προσωρινή αναστολή της συμφωνίας έγινε γνωστή το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την επίθεση του Κιέβου στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και σε πολιτικά πλοία στα ύδατα της Σεβαστούπολης.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τον διάδρομο των σιτηρών για να επιτεθούν αιφνιδιαστικά στον ρωσικό Στόλο με πενιχρά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, η Ουκρανία έδωσε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις για τη μη χρήση του διαδρόμου ασφαλείας μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες ελήφθησαν με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Χάρη στη συμμετοχή ενός διεθνούς οργανισμού (του ΟΗΕ), καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που έχουν προσδιοριστεί προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων, για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες εστάλησαν στο κοινό συντονιστικό κέντρο την 1η Νοεμβρίου 2022», ανέφερε το ρωσικό στρατιωτικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, υπενθυμίζοντας πως «μετά την τρομοκρατική ενέργεια που διέπραξε η Ουκρανία στις 29 Οκτωβρίου εναντίον πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών πλοίων που συμμετέχουν στη διασφάλιση της ασφάλειας του “διαδρόμου σιτηρών”, η Ρωσία ανέστειλε την εφαρμογή της “συμφωνίας προϊόντων”».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πως μία από τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά είναι η εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων εμποδίων στις εξαγωγές λιπασμάτων.

«Η εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων προς ξένες χώρες είναι η πρώτη (προϋπόθεση για την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά). Αυτό αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Μέχρι σήμερα, αυτό το μέρος της συμφωνίας δεν έχει επιλυθεί, οι δυσκολίες παραμένουν.

Το δεύτερο είναι οι ενέργειες του ουκρανικού στρατού που χρησιμοποιεί για πολεμικούς σκοπούς τον διάδρομο κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και υπό αυτές τις συνθήκες η Ρωσία δεν μπορεί απλά να την εγγυηθεί για τα πλοία αυτά», δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχουν άλλες απαιτήσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία που θα της επέτρεπαν να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας