Ρεύμα: “Καλπάζουν οι τιμές-Νέο υψηλό ρεκόρ”

660

Στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα η χρηματιστηριακή τιμή για την αυριανή ημέρα

Νέο υψηλό ρεκόρ για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται για την αυριανή ημέρα στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ.

Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα).

Αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται αύριο η τιμή σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, ΤσεχίαΓαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, ΟυγγαρίαΙταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία όπου καταγράφεται η μέγιστη τιμή (624 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Η απόφαση της Μόσχας να κλείσει τελείως για τρεις ημέρες τις στρόφιγγες του Nord Stream οδήγησε σε τροχιά απογείωσης σήμερα και τις τιμές του φυσικού αερίου. Και τούτο γιατί αφήνει Γερμανούς και Ευρωπαίους να αναρωτιούνται εάν μπορούν να στηρίζονται στο ελάχιστο έστω στο ρωσικό φυσικό αέριο για τον χειμώνα. Το συμβόλαιο ενός μήνα στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (συμβόλαιο αναφοράς για την Ε.Ε. ) έκανε άλμα έως 15% στα 281,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως γράφει σήμερα η «Ν» τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που προκαλούν… ηλεκτροπληξία, καθώς είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με αυτά του Αυγούστου, ωθούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην παροχή πολύ πιο γενναιόδωρων επιδοτήσεων σε σχέση με το ποσό-ρεκόρ του 1,136 δισ. ευρώ του τρέχοντος μηνός. Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η κρατική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ανέλθει στα 2 δισ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας