Ρεσάλτο Ιρανών Φρουρών σε 2-ελληνικά πλοία-Τα κατέλαβαν & αιχμαλώτισαν το πλήρωμα!

1683
Ρεσάλτο Ιρανών Φρουρών σε

Σοβαρό επεισόδιο Ιράν-Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών πραγματοποίησαν ρεσάλτο σε δύο δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία που είχαν φορτώσει από το λιμάνι Al Basrah του Ιράκ στον Περσικό κόλπο.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) επιβεβαίωσε επίσημα την κατάσχεση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο, υποστηρίζοντας ότι κατασχέθηκαν λόγω παραβίασης των ναυτικών κανόνων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες, και στο Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή αυτή την ώρα προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα για την κατάσχεση του δεξαμενοπλοίου Pegas.

Τον Απρίλιο, οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου το Pegas, στο οποίο επέβαιναν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος, αργότερα όμως το αποδέσμευσαν λόγω «σύγχυσης» για το κατά πόσον οι κυρώσεις καλύπτουν τους ιδιοκτήτες του.

Διάβημα Ελλάδας – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Δείτε το χάρτη και το βίντεο

Image

Tί προηγήθηκε: Η κατάσχεση του φορτίου του Pegas

Πιο αναλυτικά, λίγες ημέρες πριν, οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Pegas, το οποίο μέχρι πρόσφατα έπλεε με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα έξω από την Εύβοια στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI),το Pegas μετέφερε 700.000 πετρελαίου και αναχώρησε από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021.

Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι το ίδιο πλοίο μετέφερε πέρυσι πάνω από 3 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος κατέληξε στην Κίνα.

Αρχικά, το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank. Πρόκειται για μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας έχουν τεθεί σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, βρέθηκε ότι το πλοίο είχε μεταβιβαστεί στην Transmorflot, που έχει ως έδρα τη Ρωσία, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις.

Η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ. Το «Pegas» ή «Lana» βρισκόταν ήδη από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Φόρτωσε 108.000 τόνους πετρελαίου από νησί του Ιράν πέρυσι τον Αύγουστο και έκτοτε έψαχνε αγοραστή.

Στις 20 Απριλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επικαλούμενο διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και, όπως προκύπτει από διαβαθμισμένο έγγραφo με ημερομηνία 20 Μαΐου, το πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Lana» σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια.

Η κατάσχεση του φορτίου του Pegas επιβεβαιώθηκε από Δυτική πηγή που ανέφερε ότι το πετρέλαιο μεταφέρθηκε στο λιβεριανής σημαίας δεξαμενόπλοιο Ice Energy, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή Dynacom.

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι το Ice Energy θα μεταφέρει το φορτίο στις ΗΠΑ.

Οργή στην Τεχεράνη – Κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο

Την Τετάρτη, το κρατικό ιρανικό πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, και τόνισε ότι το πλοίο «έφερε σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ελληνικά ύδατα».

Το Pegas ήταν ένα από τα πέντε σκάφη που στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου –δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– στο πλαίσιο των κυρώσεις εναντίον της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παίζει κρίσιμο ρόλο για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας