Ράμμος:-Με απείλησαν προσωπικά και με ωμότητα κυβερνητικοί αξιωματούχοι για τις Υποκλοπές!!!

981

Τι κάνουν οι εισαγγελείς ; Αλλά υπάρχουν μόνο ως ”μαντρόσκυλα του συστήματος”

Απειλές και πιέσεις προς μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών κατήγγειλε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE).

«Η ΑΔΑΕ ηγήθηκε των ερευνών (σ.σ.: για τις υποκλοπές) μαζί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και οι δύο Αρχές δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις, ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους. Τα τελευταία γεγονότα στο τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν σίγουρα να εντείνουν τις ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της ΑΔΑΕ» είπε χαρακτηριστικά.

«Τον Ιανουάριο με προσέβαλαν και με απείλησαν προσωπικά, δημοσίως και με ωμότητα, βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης όταν η ΑΔΑΕ προσπάθησε να ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Χρήστος Ράμμος

«Διώκουν μόνο μέλη του εποπτικού οργάνου»

Αναφερόμενος στους δυο συνεργάτες του που κλητεύθηκαν από τη Δικαιοσύνη, σχολίασε πως «η ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές. Η ίδια Δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους».

Επισημαίνεται ότι η Κατερίνα Παπανικολάου (προσφάτως αντικατασθείσα στην ΑΔΑΕ), ο Στέφανος Γκρίτζαλης και δύο ακόμα μέλη της Αρχής καλούνται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης ενώπιον πταισματοδίκη Αμαρουσίου.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κατά των μελών της Ολομέλειας της Αρχής που είχε παραγγείλει ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος για διαρροές στοιχείων στα ΜΜΕ από έρευνα που είχαν διενεργήσει τα μέλη της Αρχής σε συγκεκριμένο πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Ο Ράμμος είπε πως η είδηση της κλήτευσής τους ήταν «σοκ» και πως λυπάται «που κάποιοι από τους καλύτερους αξιωματούχους της Ελλάδας υφίστανται όλα αυτά».

 Νύχτα πέρασαν οι αλλαγές στο ΦΕΚ

Ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής, ο Χρήστος Ράμμος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ της Αρχής.

«Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν τις ανησυχίες για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα […] Η ΑΔΑΕ είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έκτακτες επιθεωρήσεις για τη νομιμότητα των υποκλοπών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ. Η διαδικασία αυτή παραμένει σε εξέλιξη. Στις 20 Σεπτεμβρίου το ελληνικό Κοινοβούλιο αντικατέστησε 3 από τα 7 μέλη του ΔΣ της ΑΔΑΕ. Η θητεία τους είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η αντικατάστασή τους παρουσιάστηκε ως «επείγουσα» μετά την αδράνεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί 18 μήνες».

Όπως τόνισε, «η αντικατάσταση αποφασίστηκε με οριακά μικρότερη πλειοψηφία (16/27 ή 2,96/5), κατά παράβαση του Συντάγματος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τη διάρκεια της νύχτας με αξιοσημείωτη βιασύνη, υποδεικνύοντας ότι η αντικατάσταση θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε λεπτομέρειες επ’ αυτού».

Κατά την ακρόασή του, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναφέρθηκε, επίσης, σε απειλές που δέχτηκε όταν αποπειράθηκε να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά το αίτημα για ενημέρωση που είχε καταθέσει ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας:

«Ζήτησα να καταθέσω στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να καταθέσω για να ενημερώσω για τα ήδη υπάρχοντα ευρήματά μας από τις έρευνες.

Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Βουλής. Κατόπιν αυτού, τον Ιανουάριο με προσέβαλαν και με απείλησαν προσωπικά, δημοσίως και με ωμότητα, βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όταν η ΑΔΑΕ προσπάθησε να ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση δικό του αίτημα που εδράζεται στην κείμενη νομοθεσία (5002/2022, άρθρο 8, παράγραφος 6), να μάθει αν υπήρξαν στόχος παρακολούθησης υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι αξιωματούχοι από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, την ΕΥΠ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας