Πρωτοφανές: Υπό το μηδέν η τιμή του αερίου Δ.Τέξας-Παραγωγοί πληρώνουν αγοραστές

670
Πρωτοφανές: Υπό το μηδέν

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν υποχωρήσει οι τιμές του φυσικού αερίου στη λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας, καθώς η ραγδαία αύξηση της παραγωγής υπερκαλύπτει πλέον τα δίκτυα αγωγών, δημιουργώντας μια περιφερειακή υπεραφθονία του καυσίμου.
Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί ενέργειας πρέπει να πληρώσουν ουσιαστικά κάποιον για να πάρουν το φυσικό αέριο από τα χέρια τους – κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και δύο χρόνια.
Σημειωτέον, οι διακοπές λειτουγίας σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται για την αποστολή αερίου στο εξωτερικό, έχουν επίσης περιορίσει τις αποστολές.
Ειδικότερα, το φυσικό αέριο της τεράστιας περιοχής Πέρμιαν, γνωστή ως Waha, διαπραγματευόταν στο -2,25 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Intercontinental Exchange, σύμφωνα με την S&P Global, έναντι του αμερικανικού συμβολαίου αναφοράς που διαπραγματεύτηκε με αύξηση 7%, στα 5,585 δολάρια ανά εκατ. Btu
Επίσης, το σημείο αναφορά για το ευρωπαϊκό αέριο, ο ολλανδικός δείκτης TTF, «έκλεισε» στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 28 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu.

Τι συμβαίνει…

«Βασικά υπάρχει πάρα πολλή παραγωγή, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά λόγω των logistics» είπε ο Stephen Schork, αναλυτής του κλάδου, σχετικά με την αρνητική τιμή στο Waha hub, προσθέτοντας:
«Οι παραγωγοί τώρα πρέπει να πληρώσουν για να απαλλαγούν από το φορτίο».
Οι αναλυτές είπαν ότι οι διαφορές τιμών υπογράμμισαν τον περιφερειακό κατακερματισμό των αγορών φυσικού αερίου.
Ο τερματικός σταθμός Freeport LNG στην ακτή του Τέξας, μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εγκαταστάσεις της χώρας, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την πυρκαγιά τον Ιούνιο, στερώντας μια έξοδο ζήτησης για αέριο που παράγεται στις ΗΠΑ.
Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν αυτή την εβδομάδα από την προγραμματισμένη συντήρηση στους αγωγούς Gulf Coast Express και El Paso Natural Gas που λειτουργούν από την Kinder Morgan, οι οποίοι μεταφέρουν αέριο μακριά από τη λεκάνη Permian.
Η συντήρηση αναμένεται να διαρκέσει λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον Mark Callahan, διευθυντή της αμερικανικής αναφοράς τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας στην S&P Global Commodity Insights.
Οι τιμές για άμεση παράδοση έχουν επίσης μειωθεί απότομα στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι χώροι αποθήκευσης έχουν γεμίσει.
Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ανάγκασε τους εμπόρους να ξεφορτώσουν τις προμήθειες παρά τις ανησυχίες για ελλείψεις φέτος τον χειμώνα.
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στο Waha έγιναν αρνητικές: έχει συμβεί εννέα φορές το 2020 και 31 φορές το 2019.
Αλλά αυτή τη φορά το περιέργο είναι ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για πιθανές χειμερινές ελλείψεις ενώ η Μόσχα μειώνει τις προμήθειες ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.
Το φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Permian είναι σε μεγάλο βαθμό υποπροϊόν της παραγωγής πετρελαίου.
Οι όγκοι αναμένεται να ξεπεράσουντα 21 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα έως τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (νέο ρεκόρ).
Οι περιβαλλοντολόγοι είπαν ότι η πρόσφατη βουτιά στις τιμές θα μπορούσε να κάνει τους παραγωγούς να κάψουν προϊόν σε τοποθεσίες γεωτρήσεων, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα κατευθείαν στην ατμόσφαιρα.
ae61e7_fab1b4605160e0ef17be240f070dc9ab.webp
Αντίφαση…

Η κατάρρευση των τιμών καταδεικνύει την έντονη αντίθεση μεταξύ των άφθονων προμηθειών του καυσίμου στις ΗΠΑ και της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Οι στενές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία απειλούν να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο ντίζελ, τον άνθρακα και την ενέργεια, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται για ενέργεια, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Η βουτιά των τιμών στο Τέξας οφείλεται στην προγραμματισμένη συντήρηση των συστημάτων αγωγών Gulf Coast Express και El Paso Natural Gas της Kinder Morgan.
Η ανεπαρκής χωρητικότητα των αγωγών είναι στην πραγματικότητα ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα που καταδιώκει τους παραγωγούς φυσικού αερίου της Permian Basin εδώ και χρόνια.
Τα σημεία ασφυξίας επιδεινώνονται όταν οι φορείς εκμετάλλευσης των αγωγών πρέπει να εκτελούν επισκευές και εργασίες προληπτικής συντήρησης που επιβάλλουν προσωρινές μειώσεις της πίεσης ή διακοπή της μεταφοράς.
Οι περιορισμοί των αγωγών της Permian “δεν έχουν ποτέ ξεπεραστεί”, καθιστώντας την περιοχή πιο ευάλωτη σε ξαφνικές πλημμύρες και αστάθεια των τιμών, δήλωσε ο Campbell Faulkner, επικεφαλής αναλυτής δεδομένων στην OTC Global Holdings.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας