Πούτιν: Παγκόσμια επισιτιστική κρίση εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης

1260
Παγκόσμια επισιτιστική κρίση εξαιτίας

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.

Οι κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έφεραν τη Ρωσία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των κυρώσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες.

«Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, νέα κύματα μεταναστών και γενικά θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», είπε ο Πούτιν σε μια συνεδρίαση για την ανάπτυξη της παραγωγής τροφίμων.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας:«Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τροφίμων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε χώρες που είναι εχθρικές απέναντί μας»

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο (προμηθεύοντας κυρίως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή), καθώς και ένας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ποτάσας, φωσφορούχων και αζωτούχων λιπασμάτων – τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες.

Η χώρα παράγει περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων τον χρόνο, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι Phosagro, Uralchem, Uralkali, Acron και Eurochem είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον Πούτιν, έχουν διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα των λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου έχει καταστήσει πιο δαπανηρή την παραγωγή λιπασμάτων στη Δύση.

 

Προειδοποιήσεις

Ο Πούτιν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα εθνικοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, σχολιάζοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα αποδεικνυόταν «δίκοπο μαχαίρι».

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν μια ημέρα αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας θα αναλάβει τον έλεγχο της Gazprom Germania — μιας επιχείρησης εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου — στην οποία η ρωσική Gazprom τερμάτισε την Παρασκευή τη συμμετοχή της.

Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να παρέμβει και να διαχειριστεί προσωρινά τη θυγατρική του ρωσικού κολοσσού Gazprom στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας