Πούτιν από Κόκκινη Πλατεία−«Ο κόσμος-πολιτισμός σήμερα βρίσκονται σε σημείο καμπής»

767

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «ένα σημείο καμπής» και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι ενορχηστρώνουν έναν «πόλεμο» εναντίον της χώρας του, κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία με αφορμή την Ημέρα της Νίκης.

«Ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα σημείο καμπής. Εναντίον της πατρίδας μας έχει εξαπολυθεί πραγματικός πόλεμος. Απωθήσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς, θα εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Πούτιν ενώπιον χιλιάδων στρατιωτών και της ρωσικής πολιτικής ελίτ, η οποία συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Στη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε γνωστά μηνύματα στα οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 15 μηνών μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Δήλωσε ότι «δυτικές ελίτ» σπέρνουν ρωσοφοβία και επιθετικό εθνικισμό, ενώ ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος ενός κρατικού πραξικοπήματος» και των φιλοδοξιών της Δύσης.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία επιθυμεί «ένα ειρηνικό μέλλον» και σημείωσε ότι όλη η χώρα στηρίζει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι όλοι οι πολίτες στηρίζουν τους «ήρωες» Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και προσεύχονται γι’ αυτούς: «Είμαστε περήφανοι για όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το στρατιωτικό σας καθήκον. Η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται σήμερα από εσάς, το μέλλον της χώρας μας, του λαού μας εξαρτάται από εσάς», δήλωσε στους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην παρέλαση.

Για τον Πούτιν, το μέλλον της Ρωσίας διακυβεύεται στον «πόλεμο» στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε την «νίκη» στον «πόλεμο» στην Ουκρανία, έναν «πόλεμο» που ενορχηστρώθηκε κατά την άποψή του από την Δύση για να καταστρέψει την Ρωσία, προσπαθώντας να κάνει παραλληλισμό με τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τον εορτασμό της 78ης επετείου της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή όμως, ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης-εταιρείας Wagner, εξαπέλυσε από το Telegram επίθεση για να καταγγείλει την ανικανότητα του ρωσικού Κράτους να υπερασπισθεί την Ρωσία και να νικήσει την Ουκρανία, κατηγορώντας παράλληλα την ρωσική στρατιωτική ηγεσία ότι θέλει «να εξαπατήσει» τον Πούτιν.

Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα από σειρά οδυνηρών αποτυχιών, ο Πούτιν προσπαθεί να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μία σύρραξη που επεδίωξαν οι Δυτικοί.

«Ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε σημείο καμπής. Πόλεμος εξαπολύθηκε κατά της πατρίδας μας», δήλωσε ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία στην Μόσχα μπροστά σε χιλιάδες στρατιώτες, την πολιτική νομενκλατούρα της Ρωσίας και λίγους ξένους ηγέτες προερχόμενους από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο Πούτιν χαιρέτισε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους που επιστράτευσε: ««Αυτήν την στιγμή τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το στρατιωτικό σας καθήκον. Η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται σήμερα από εσάς, το μέλλον της χώρας μας, του λαού μας εξαρτάται από εσάς», είπε ο κύριος του Κρεμλίνου κατηγορώντας Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι «χρησιμοποίησαν την Ουκρανία για να εξασφαλίσουν την πτώση και την καταστροφή της χώρας μας».

«Για την Ρωσία, για τις γενναίες ένοπλες δυνάμεις, για την νίκη, ζήτω!», είπε πριν ξεκινήσει η παρέλαση.

Ο σημερινός εορτασμός έχει παραδοσιακά ως στόχο να εξάρει την ρωσική ισχύ, την ώρα που η νίκη του 1945 αποτέλεσε την βάση για την οικοδόμηση της ρωσικής ταυτότητας και του εθνικισμού που κομίζει ο Πούτιν.

Ομως αυτήν την χρονιά, ο εορτασμός έρχεται σε μία στιγμή που ο ρωσικός στρατός είναι βαλτωμένος περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, έχοντας υποστεί βαριές απώλειες και ήττες, την ώρα που ετοιμάζεται η ουκρανική αντεπίθεση.

Την χθεσινή ημέρα της 8ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία ο δυτικός κόσμος γιορτάζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ήττα στην Ρωσία, «την ίδια ήττα με τους Ναζί».

Το Κίεβο απομακρύνθηκε δια παντός από την σοβιετική παράδοση της επετείου της 9ης Μαΐου και σήμερα υποδέχεται την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Ημέρα της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της Wagner επέλεξε την 9η Μαΐου για να κατηγορήσει την ρωσική στρατιωτική ηγεσία για «ίντριγκες» και αθέτηση της υπόσχεσης αποστολής πυρομαχικών στις μισθοφορικές του δυνάμεις και τις μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού για εγκατάλειψη των θέσεών τους στο Μπαχμούτ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας