Πόσο κοστίζει ο πόλεμος στο Ισραήλ;

9434

Αστρονομικό υπολογίζεται το κόστος του πολέμου με τη Χαμάς για το Ισραήλ καθώς σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Calcalist που επικαλείται στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών, θα κοστίσει έως και 200 δισεκατομμύρια σεκέλ (51 δισεκατομμύρια δολάρια).

Και όλα αυτά εάν ο πόλεμος διαρκέσει από οκτώ έως 12 μήνες, περιοριστεί στη Λωρίδα της Γάζας, και δεν υπάρξει συμμετοχή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Ιράν ή της Υεμένης στην σύγκρουση αλλά και ότι περίπου 350.000 Ισραηλινοί που έχουν επιστρατευτεί ως στρατιωτικοί έφεδροι θα επιστρέψουν σύντομα στην εργασία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσό αντιστοιχεί στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και είναι μια «αισιόδοξη» εκτίμηση.

Πόσα ξοδεύει κάθε μέρα

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα μισά χρήματα αφορούν τις αμυντικές δαπάνες, που ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ την ημέρα. Άλλα 40-60 δισεκατομμύρια σέκελ θα προέλθουν από την απώλεια εσόδων, 17-20 δισεκατομμύρια αφορούν αποζημιώσεις επιχειρήσεων και 10-20 δισεκατομμύρια σέκελ προορίζονται για την αποκατάσταση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο οικονομικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις παλαιστινιακές επιθέσεις, το οποίο θα είναι «μεγαλύτερο και με διευρυμένα κριτήρια» από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο του πολέμου, η S&P μείωσε τις προοπτικές για την αξιολόγηση του Ισραήλ σε «αρνητικές», ενώ οι οίκοι Moody’s και Fitch έθεσαν τις αξιολογήσεις του Ισραήλ υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας