Πώς θα επηρεάσει την τιμή του αερίου η απόφαση για πλαφόν

744

Βραχυπρόθεσμα, η απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να βοηθήσει ώστε να εξομαλυνθούν προς τα κάτω οι διεθνείς τιμές, απορροφώντας ενδεχόμενες κερδοσκοπικές πιέσεις.

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα, όπως αναφέρουν πηγές του ενεργειακού κλάδου, αφορά στην ερχόμενη άνοιξη όταν και η ζήτηση για φυσικό αέριο θα είναι αυξημένη προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες αλλά και οι ανάγκες για την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων της Ευρώπης. Τότε θα φανεί εάν το πλαφόν θα λειτουργήσει στην πράξη, με δεδομένο ότι σε μία εμπορική συναλλαγή δεν παίζει ρόλο μόνο η πρόθεση του αγοραστή, όπως αυτή εκφράζεται με την επιβολή του πλαφόν, αλλά και η πρόθεση του πωλητή, εάν δηλαδή είναι διατεθειμένος να πουλήσει στην τιμή που ζητεί ο αγοραστής.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το πλαφόν δεν προορίζεται να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών σε περίπτωση στενότητας στην προσφορά, αν και στην πράξη μπορεί να κρατήσει την όποια αύξηση σε λελογισμένα επίπεδα χωρίς να έχουμε επανάληψη των ακραίων τιμών που είδαμε τον περασμένο Αύγουστο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Α. Σιάμισιης, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το μέτρο της επιβολής του πλαφόν που θα επηρεάσει τις τιμές, ωστόσο απομένει να φανεί στην πράξη σε ποιο βαθμό θα μειώσει το κόστος του καυσίμου που φτάνει στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση για το πλαφόν η διεθνής τιμή (TTF) του φυσικού αερίου  κινήθηκε πτωτικά, φτάνοντας σήμερα έως και τα 100,21 ευρώ/MWh από τα 108,54 ευρώ/MWh που έκλεισε χθες.

Το πλαφόν

Υπενθυμίζεται ότι οι  οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες σε ένα πλαφόν για τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικότερα, το πλαφόν θα ενεργοποιείται αν οι τιμές στο ολλανδικό συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα υπερβαίνουν τα €180 /MWh για τρεις ημέρες. Επίσης, το νέο πλαφόν θα τίθεται σε ισχύ μόνο αν η διαφορά με τις διεθνείς τιμές του LNG είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη. Οι τιμές θα πρέπει να είναι πάνω και από τα δύο επίπεδα για τρεις ημέρες για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Το πλαφόν θα μπορεί να μπει σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου 2023, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης ότι το πλαφόν δεν θα εφαρμοστεί αρχικά σε εξωχρηματιστηριακές (over the counter) συναλλαγές. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί και θα επανεξετάζει διαρκώς τη λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς. Ανά πάσα στιγμή, όταν εκδηλωθούν κίνδυνοι για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις ροές φυσικού αερίου εντός της ΕΕ ή κίνδυνοι αυξημένης ζήτησης αερίου ή διαταραχές της αγοράς, η Επιτροπή θα εγκρίνει εκτελεστική απόφαση για την αναστολή του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα αναστέλλεται επίσης εάν η ζήτηση φυσικού αερίου αυξηθεί κατά 15% σε ένα μήνα ή 10% σε δύο μήνες, οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή ο όγκος συναλλαγών στο TTF μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας