Πώς φτάσαμε στο σχίσμα Wagner–Μόσχας-Άποψη του Politico

16550

Περισσότερο διχασμένες από ποτέ φαίνεται να είναι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία, με την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να κλιμακώνεται την Παρασκευή.

Μιλώντας για έλλειψη πυρομαχικών που καταδικάζει τις μονάδες της Wagner στο Μπαχμούτ «να χαθούν άσκοπα», ο Πριγκόζιν απείλησε με απόσυρση των δυνάμεων αυτών. Σε βίντεο που δημοσίευσε, ο Πριγκόζιν, μπροστά από τα άψυχα σώματα μελών της Wagner, επέκρινε οργισμένος τις ρωσικές αρχές, εκτοξεύοντας ύβρεις κατά του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ, στους οποίους καταλογίζει την ευθύνη για τις απώλειες της Wagner.

Σε ξεχωριστή δήλωση, οι διοικητές της Wagner κατηγόρησαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι δημιούργησε τεχνητά ελλείψεις πυρομαχικών, προκαλώντας μαζικές απώλειες μισθοφόρων. Κατά τη Wagner, το Κρεμλίνο ζηλεύει τις επιτυχίες των δυνάμεών της στην πρώτη γραμμή, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των μονάδων της Μόσχας από το Χάρκοβο και τη Χερσώνα τον Σεπτέμβριο του 2022. «Υποτίθεται ότι θα είχαμε καταλάβει το Μπαχμούτ μέχρι τις 9 Μαΐου. Έχοντας αυτό υπόψη, οι γραφειοκράτες του στρατού σχεδόν έκοψαν εντελώς τις προμήθειες πυρομαχικών στις 1 Μαΐου», ισχυρίζεται η Wagner.

Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Politico, τα πυρά της Wagner μαρτυρούν την κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ του Κρεμλίνου και της πιο διάσημης παραστρατιωτικής μονάδας του, οι δυνάμεις του οποίου θεωρούνται «κλειδί» για τη ρωσική επίθεση στο Μπαχμούτ, όπου μαίνονται μάχες επί μήνες. Των δηλώσεων αυτών, είχε προηγηθεί η εκτίμηση της Ουάσιγκτον κατά την οποία 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από τον Δεκέμβριο και άλλοι 80.000 τραυματίστηκαν.

Οι διοικητές της Wagner δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται στη Μπαχμούτ μέχρι τις 10 Μαΐου, καθώς «θέλουν να γιορτάσουν την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη λάμψη των ρωσικών όπλων». Αλλά στις 10 Μαΐου, οι δυνάμεις θα αποσυρθούν, είπε ο Πριγκόζιν. «Πρέπει να αποσύρω ό,τι έχει απομείνει από τη Wagner. Διότι χωρίς αρκετά όπλα και πυρομαχικά είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν χωρίς αιτία», είπε, προσθέτοντας ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ανακοίνωση, καθώς το Κρεμλίνο είχε αγνοήσει τις προηγούμενες επιστολές και τα αιτήματά του.

Επί του παρόντος, ούτε ο Σοϊγκού, ούτε ο Γκερασίμοφ έχουν απαντήσει δημόσια στο βίντεο του Πριγκόζιν ή στη δήλωση Wagner. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σόιγκου ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αυξήσει τα αποθέματα πυρομαχικών, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας